ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Εκταμιεύσεις – Εξοικονομώ: Διάσταση απόψεων της ΠΟΒΑΣ με τον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΕΝ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών (ΠΟΒΑΣ), υπογραμμίζει τη διάσταση απόψεων της Ομοσπονδίας με το ΥΠΕΝ, σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’οίκον ΙΙ και συγκεκριμένα με την πορεία των εκταμιεύσεων που ήδη καθυστερούν αρκετά!

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η ΠΟΒΑΣ αναφέρει:

Η ΠΟΒΑΣ εκφράζει τις αντιρρήσεις της και κρατάει αποστάσεις από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ (4/5/2019). Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, “το πρόγραμμα Εξοικονόμηση ΙΙ πηγαίνει πολύ καλά και οι εκταμιεύσεις πλέον γίνονται άνετα, άρα ήρθε η ώρα κατά την άποψή του για την επιπλέον ένταξη περίπου 22.500 νοικοκυριών με χρήματα από τον Ευρωπαϊκό ή τον Κρατικό προϋπολογισμό”.

Η άποψη μας όπως έχουμε τονίσει στα στελέχη του Υπουργείου είναι διαφορετική, δηλαδή ότι το πρόγραμμα παρουσιάζει προβλήματα με σημαντικές καθυστερήσεις ως προς τις τελικές εκταμιεύσεις. Τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνται σύμφωνα με τον οδηγό εφαρμογής. Μάλιστα επειδή διατυπώσαμε την άποψη αυτή, αναμέναμε απάντηση από τα στελέχη του υπουργείου για το είδος των προβλημάτων που παρουσιάζει η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και ως εκ τούτου δεν γίνονται οι εκταμιεύσεις στην ώρα τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα στην αγορά, η οποία να επισημάνουμε δεν αντέχει πλέον μεγάλες πιστώσεις. Το πρόγραμμα απαξιώνεται λόγω των πολλών και απρόβλεπτων καθυστερήσεων στις τελικές εκταμιεύσεις.

Σχετικά με την ανακοίνωση περί επανεκκίνησης του προγράμματος στις αρχές του Ιουνίου, υπενθυμίζουμε ότι υπήρξαν ήδη δύο προηγούμενες ανακοινώσεις οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν. Συγκεκριμένα, για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ακριβώς μετά το Πάσχα, όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Δυστυχώς οι επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις συμβάλλουν μόνο στη δημιουργία κλίματος αναμονής, αναβλητικότητας και σύγχυσης στην αγορά, το οποίο έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν ως επαγγελματίες που ασχολούμαστε με την εξοικονόμηση ενέργειας. Έχουμε ζητήσει και το επαναλαμβάνουμε από τους ανθρώπους του Υπουργείου να είναι πιο φειδωλοί στις ανακοινώσεις τους και περισσότερο συνεπείς με τις ημερομηνίες που ανακοινώνουν.

Ακούσαμε με ικανοποίηση και αναμένουμε να δούμε στην εφαρμογή την πιο φιλική διαδικασία εισαγωγής δεδομένων που ανακοίνωσε επίσης ο κύριος Γενικός Γραμματέας μέσα από τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στην υπάρχουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά κρατάμε σαφείς αποστάσεις από τις ανακοινώσεις περί δημοπρασίας έργων εξοικονόμησης ενέργειας σε κοινοπραξίες κατασκευαστικών εταιριών, παρόχων ενέργειας και τραπεζοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου, την περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Επιθυμία μας λοιπόν είναι να συνεχιστεί η συνεργασία των Πανελληνίων Κλαδικών Ομοσπονδιών που εμπλέκονται στην εξοικονόμηση ενέργειας με τα στελέχη του Υπουργείου, πριν τις όποιες αλλαγές σχεδιάζουν να υλοποιήσουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.