ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

ΑΛΟΥΜΥΛ: Ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα για το 2018 – διεργασίες για τον μετοχικό έλεγχο!

H διοίκηση της ΑΛΟΥΜΥΛ AE, ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα για τη χρήση 2018. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος παρουσίασε σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 14%, ανερχόμενων πλέον σε € 257,5 εκατ. έναντι € 226,2 εκατ. της χρήσης 2017. Το μικτό περιθώριο αυξήθηκε κατά 14%, ανερχόμενο πλέον σε € 53,4 εκατ., έναντι € 46,8 εκατ. της χρήσης 2017. Τα συνολικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 16,3 εκατ., έναντι ζημιών € 6,7 εκατ. της χρήσης 2017, σημειώνοντας αύξηση 345%. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (Operating EBITDA) της χρήσης 2018 διαμορφώθηκαν σε € 19,2 εκατ., έναντι € 16,7 εκατ. το 2017, βελτιωμένα κατά 15%. Τα αποτελέσματα μετά φόρων παρουσιάζουν κέρδη ύψους € 0,1 εκατ., αυξημένα κατά 101% εναντι των ζημιών € 18 εκατ. της χρήσης 2017.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της μητρικής, οι πωλήσεις της χρήσης 2018 αυξήθηκαν κατά 20%, ανερχόμενες πλέον σε € 153,3 εκατ., έναντι € 128,2 εκατ. της χρήσης 2017. Το μικτό περιθώριο βελτιώθηκε κατά 46%, αυξανόμενο σε € 21,8 εκατ., έναντι € 14,9 εκατ. της χρήσης 2017. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση 160%, ανερχόμενα σε € 9,7 εκατ., έναντι ζημιών € 16,2 εκατ. της χρήσης 2017. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (Operating EBITDA) της χρήσης 2018 διαμορφώθηκαν σε € 10,8 εκατ., έναντι € 4,0 εκατ. το 2017, βελτιωμένα κατά 173%. Τα αποτελέσματα μετά φόρων εμφανίζουν κέρδη € 1,6 εκατ., έναντι ζημιών € 21 εκατ. της χρήσης 2017, ήτοι αυξημένα κατά 108%.

Σχολιάζοντας τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2018, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΥΛ ΑΕ, κ. Γεώργιος Μυλωνάς, ανέφερε: «Τα θετικά αποτελέσματα του 2018, επισφραγίζουν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται ο Όμιλός μας. Σε πιστή εφαρμογή του εκπονηθέντος επιχειρηματικού σχεδίου ανάκαμψης, ο τζίρος του Ομίλου ανήλθε στα € 257,5 εκατ. (αύξηση 14%) χρηματοδοτούμενος αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια, ενώ το λειτουργικό EBITDA του Ομίλου βελτιώθηκε κατά 15% πλησιάζοντας τα € 20 εκατ.. Ταυτόχρονα, η μητρική επανήλθε στην κερδοφορία (€ 1,6 εκατ.), αυξάνοντας κατά 20% τις πωλήσεις της. Eίμαστε βέβαιοι ότι την επόμενη χρονιά, η ΑΛΟΥΜΥΛ θα καταφέρει να βελτιώσει περαιτέρω την κερδοφορία της και να πετύχει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της δανεισμού.»

Εντείνονται οι διεργασίες για τον μετοχικό έλεγχο της εταιρίας

Καθαρή θέση 3,06 εκατ. ευρώ εμφανίζει η μητρική εταιρία, χαμηλότερη από το 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και επομένως συντρέχουν λόγοι κεφαλαιακής ενίσχυσης (άρθρο 47/2190). Για να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα, η διοίκηση της εταιρείας, όπως έγραψε το euro2day.gr, θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση της 29ης Μαΐου την υιοθέτηση μέτρων, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και της ρευστότητάς της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Μυλωνάς έχει εκπονήσει, με σύμβουλο την Axia, πρόταση για ενίσχυση της Aλoυμύλ, ώστε η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA να υποχωρήσει από το 9,72 στα επίπεδα του 5 με 6. Η πρόταση έχει κατατεθεί στις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank, Αττικής και Παρευξείνια), χωρίς να έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες.

Το σίγουρο είναι ότι ο Γ. Μυλωνάς επιχειρεί να αποτρέψει αύξηση κεφαλαίου, με είσοδο στρατηγικού επενδυτή, παρότι είχε συμβάλει καθοριστικά στην έναρξη της σχετικής διαδικασίας, πριν από περίπου εννέα με δέκα μήνες. Το «δέλεαρ» για τις τράπεζες έγκειται στο ότι η πρόταση Μυλωνά προβλέπει ενδυνάμωση της εταιρείας, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του δανεισμού, χωρίς μερική διαγραφή χρέους.

Δεν είναι βέβαιο, αν την ίδια λογική θα ακολουθήσουν και οι ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί επενδυτές. Όπως είναι γνωστό, μη δεσμευτικές προσφορές για τη θέση του στρατηγικού επενδυτή κατέθεσαν, τον περασμένο Αύγουστο, οι Oaktree Capital, Atlas Capital, Avenue και Μ&G Investments.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.