ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Η συμφωνία για τη νέα NAFTA καταργεί τους δασμούς Τραμπ στο αλουμίνιο

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς κατέληξαν σε συμφωνία για την άρση των δασμών στον καναδικό εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο, βάζοντας έτσι τέλος στην πολύμηνη εμπορική διένεξή τους.

Με βάση τη συμφωνία αυτή καταργούνται οι δασμοί που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον Καναδά αλλά και οι ανταποδοτικοί δασμοί του Καναδά σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα (χοιρινό, μοσχάρι, μπέρμπον κ.α.) αξίας 12 δισ. δολαρίων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι αίρονται οι δασμοί και στα αντίστοιχα μεξικανικά προϊόντα, δηλώνοντας “Μόλις καταλήξαμε σε συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό και θα πουλάμε τα προϊόντα μας σε αυτές τις χώρες χωρίς δασμούς”.

Οι δασμοί ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο αποτελούσαν το κυριότερο εμπόδιο για την επικύρωση της νέας τριμερούς εμπορικής συμφωνίας (USMCA) που θα αντικαταστήσει την “γερασμένη” NAFTA.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, σε ομιλία του στη χαλυβουργία Stgelco, στο Χάμιλτον του Οντάριο, αποκάλεσε “φανταστικά νέα” την άρση των δασμών.

Τα δύο μέρη, ΗΠΑ και Καναδάς, με το βλέμμα στην Κίνα, συμφώνησαν επίσης να λάβουν από κοινού μέτρα για να εμποδίσουν “την εισαγωγή δολίως επιδοτούμενου χάλυβα και αλουμινίου ή που πωλούνται σε τιμές ντάμπινγκ“. Δεν θα πωλούν επίσης μεταξύ τους χάλυβα ή αλουμίνιο που έχει κατασκευαστεί σε τρίτες χώρες.

Η Ουάσινγκτον είχε επιβάλει αυτούς τους δασμούς επικαλούμενη την “εθνική ασφάλειά” της, προκαλώντας την οργή του Καναδά που θεωρούσε ότι επρόκειτο για ένα μέσο πίεσης από την κυβέρνηση Τραμπ ώστε να δεχθεί τη νέα βορειοαμερικανική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.