ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

18% αύξηση πωλήσεων του κλάδου διέλασης στην ελληνική αγορά το 1ο εξάμηνο!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κλάδος αλουμινίου έχει μπει πλέον σε τροχιά ανάκαμψης. Αυτό δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου για το α’ εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με αυτά, ο κλάδος της διέλασης (προφίλ αλουμινίου για τις οικοδομικές και βιομηχανικές χρήσεις) παρουσίασε αύξηση πωλήσεων πάνω από 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η εγχώρια αγορά απορρόφησε πάνω από το 28% των πωλήσεων σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη από 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2018, ενώ οι εξαγωγές απορρόφησαν σχεδόν το 72% των πωλήσεων, αυξανόμενες και αυτές κατά 13% περίπου. Ανάλογη αύξηση των εξαγωγών παρουσίασε και ο κλάδος της έλασης.

Η κύρια αγορά που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (80%) όσο και στις εξαγωγές (40%), αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου για πόρτες/παράθυρα των Ελληνικών εταιρειών.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, οι εξαγωγές της βιομηχανίας αλουμινίου από €600 εκ. το 2009 τριπλασιάστηκαν στα €1,9 δις το 2018 με σταθερή αύξηση κάθε χρόνο.

Ο κλάδος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 1ο εξάμηνο 2019, οι εξαγωγές του Ελληνικού κλάδου αλουμινίου αντιπροσώπευαν το 5,7% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας. ‘Έτσι ο κλάδος, συμπεριλαμβανομένων του βωξίτη και της αλουμίνας, που είναι ιδιαίτερα γνωστός και ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές, κατατάσσεται, ανάμεσα στους 99 κλάδους της συνδυασμένης ονοματολογίας, ως:

  • Ο 2ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με 952 εκατ. € αξία εξαγωγών, μετά τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων, παρουσιάζοντας αύξηση 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2018 (οι εξαγωγές τις πρώτης και δεύτερης μεταποίησης το 1ο εξάμηνο 2019 έφτασαν τα 762 εκατ. €) και
  • Ο 1ος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο 412 εκατ. €, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2018. Αυτό καταγράφει την υψηλή προστιθέμενη αξία του κλάδου από τα πολλαπλά στάδια μεταποίησης που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα.
Ένας ανταγωνιστικός και κορυφαίος κλάδος

Η Ελληνική βιομηχανία αλουμινίου είναι ένας ανταγωνιστικός και κορυφαίος κλάδος στις διεθνείς αγορές. Με βάση πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ κατέχει στην Ευρώπη:

– την 1η θέση σε παραγωγή και αποθέματα βωξίτη
– την 4η θέση σε παραγωγή Αλουμίνας
– την 6η θέση σε παραγωγή πρώτης μεταποίησης (έλαση και διέλαση)
– την 7η θέση σε παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου

Επίσης είναι 9 φορές ο πιο εξαγωγικός κλάδος σε σχέση με τον αντίστοιχο των χωρών της ΕΕ28.

Ο συνολικός κλάδος αποτελείται από 3.000 μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια μεταποίησης και εμπορίου. Απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 30.000 άτομα με συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τα 2,5 δις € και παραγωγικές μονάδες, ιδιόκτητα δίκτυα διανομών και εμπορική παρουσία σε πάνω από 50 χώρες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.