Home » ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ » ETEM: Κορυφαίοι αρχιτέκτονες στην 5η Διεθνή Διάσκεψη Μηχανολογικών Προσόψεων

ETEM: Κορυφαίοι αρχιτέκτονες στην 5η Διεθνή Διάσκεψη Μηχανολογικών Προσόψεων

Η ΕΤΕΜ συγκέντρωσε για άλλη μία φορά παγκοσμίου φήμης ονόματα της αρχιτεκτονικής σκηνής στη Διεθνή Διάσκεψη Μηχανολογικών Προσόψεων που έγινε στις 16 Νοεμβρίου στη Σόφια. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 700 άτομα, επαγγελματίες από παγκόσμια αρχιτεκτονικά γραφεία, μηχανολογικές εταιρείες και εκπρόσωποι του κλάδου των κατασκευών.

«Είμαστε περήφανοι που η διάσκεψη μηχανικών προσόψεων της ΕΤΕΜ μετατράπηκε σε μία επαγγελματική πλατφόρμα που παρουσίασε τις τελευταίες καινοτομίες και τάσεις στον τομέα των μηχανικών προσόψεων και τις τελευταίες ιδέες και απόψεις στον τομέα της αρχιτεκτονικής και της αειφόρου ανάπτυξης», με αυτά τα λόγια εγκαινίασε το φόρουμ ο Λάμπρος Γιαννούχος, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου ΕΤΕΜ.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου ΕΤΕΜ, Λάμπρος Γιαννούχος εγκαινίασε το φόρουμ

Ο Χρίστο Νίτσεφ, αρχιτεκτονικός σύμβουλος στην ομάδα μεγάλων έργων της ΕΤΕΜ στη Βουλγαρία εγκαινίασε το πρώτο πάνελ του φόρουμ. Παρουσίασε ορισμένες από τις τάσεις στον σχεδιασμό των προσόψεων σε συνθήκες τεχνολογικής και ψηφιακής προόδου. Ο Χρίστο Νίτσεβ παρουσίασε στο κοινό και το πρώτο περίπτερο επίδειξης, με μια πρόσοψη υαλοπινάκων με ροή κυκλοφορούμενου νερού που άνοιξε στη Βουλγαρία. Το περίπτερο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου InDeWaG, στο οποίο η ΕΤΕΜ είναι συνεργάτης και η ομάδα της εταιρείας δημιούργησε και ανέπτυξε το καινοτόμο σύστημα πρόσοψης.

Ο αρχιτέκτονας Miron Mutyaba, επικεφαλής σχεδιαστής της Zaha Hadid Architects παρουσίασε το πρώτο στον κόσμο κτίριο εξωσκελετών σε ελεύθερη μορφή. Παρουσίασε δε ολόκληρη τη διαδικασία σχεδιασμού και εκτέλεσης του ξενοδοχείου Morpheus 5 αστέρων. Το έργο σχεδιάστηκε να είναι το τελευταίο μέρος του “Dream City”, ενός πλήρως ολοκληρωμένου πολυκατοικιακού συγκροτήματος στο Μακάο. Το ξενοδοχείο εξαπλώνεται σε μια έκταση 150.000 τ.μ. και είναι ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα που πετυχαίνει την ιδανική ισορροπία μεταξύ του παραμετρικού σχεδιασμού και των χαρακτηριστικών βιώσιμης πρόσοψης.

Ο αρχιτέκτονας Miron Mutyaba (Zaha Hadid Architects) παρουσίασε το πρώτο στον κόσμο κτίριο εξωσκελετών σε ελεύθερη μορφή σε μία κατάμεστη αίθουσα

Ο Παύλος Βαταβάλης, Επικεφαλής Τεχνικός Διευθυντής της ΕΤΕΜ, παρουσίασε τις νέες εξελίξεις της εταιρείας και ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία της με την πορτογαλική μάρκα για τα μινιμαλιστικά συστήματα αλουμινίου HYLINE. Η ETEM ενσωματώνει επισήμως όλα τα προϊόντα της μάρκας στο χαρτοφυλάκιό της και θα είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπός της για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η συνεργασία μεταξύ των δύο εμπορικών σημάτων επιτρέπει την πραγματοποίηση ακόμη και των πιο τολμηρών αρχιτεκτονικών έργων.

Ορισμένα πολυτελή έργα από το χαρτοφυλάκιο της SAOTA Architecture & Design παρουσιάστηκαν από τον Philippe Fouché, Διευθυντή του Αρχιτεκτονικού Γραφείου, με έδρα τη Νότια Αφρική. Οι εργασίες σχετικά με τα κτίρια κατοικιών στο Κέιπ Τάουν έχουν μια ισχυρή σύνδεση με τις γύρω περιοχές της υπαίθρου – το τοπίο, την τοπογραφία και τις προκλήσεις του ανάγλυφου. Ως εκ τούτου, όλα τα έργα της SAOTA Architecture & Design είναι ειδικά για κάθε τοποθεσία. «Εργαζόμαστε σε διαφορετικά κλίματα, τροπικά και υποτροπικά, από πολύ ζεστό έως πολύ κρύο και η αρχιτεκτονική μας προσπαθεί να εμπνευστεί από το περιβάλλον», δήλωσε ο Philippe Fouché.

Η αρχιτέκτονας Manuela Belova, εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στο Συμβούλιο για τα Υψηλά Κτίρια και το Αστικό Περιβάλλον (CTBUH), ενημέρωσε το κοινό για τον σκοπό και τις δραστηριότητες αυτού του παγκόσμιου επαγγελματικού οργανισμού. Το Συμβούλιο καθορίζει τα κριτήρια για το ύψος των κτιρίων και απονέμει τον διεθνή τίτλο «ψηλότερο κτίριο». Το 2019 το δίκτυο της CTBUH περιλαμβάνει πάνω από 2 εκατ. μέλη που εργάζονται σε περισσότερα από 10.000 γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Ο Παύλος Βαταβάλης, Επικεφαλής Τεχνικός Διευθυντής της ΕΤΕΜ, παρουσίασε τις νέες εξελίξεις και ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία με τη HYLINE

Η BIM τεχνολογία και τα διάφορα τεχνολογικά εργαλεία της ομάδας ELVAL COLOR παρουσιάστηκε από τον Άγγελο Ζωγράφο, Τεχνικό Σύμβουλο της εταιρείας. Ο προκαταρκτικός σχεδιασμός του σύνθετου περιτυλίγματος είναι εξολοκλήρου ψηφιακός, ο οποίος εγγυάται την αποτελεσματική και ποιοτική ενσωμάτωση των πάνελ. Τα σύνθετα υλικά μπορούν να εγκατασταθούν κάθετα στη συγκεκριμένη μονάδα. Η τεχνολογία BIM στο σχεδιασμό προσόψεων, ανεξάρτητα από το υλικό που χρησιμοποιείται, επιτρέπει τη μετάβαση από διάφορα πρωτοποριακά σχήματα, πολύπλοκες επιφάνειες και συνδυασμούς που στη συνέχεια υλοποιούνται.

Ο Pablo Zamorano του Heatherwick Studio μοιράστηκε την προσέγγιση της ομάδας στο στούντιο σχετικά με τη διαδικασία σχεδιασμού και υπολογιστικής μηχανικής. Αυτό που διακρίνει όλα τα σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου είναι ότι είναι απτά, με υλικά που μπορούν να γίνουν αισθητά και προσφέρουν ζεστασιά στον χώρο. Ο Pablo Zamorano δήλωσε ότι η ομάδα του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα υλικά, τα στοιχεία των προσόψεων και τη μοντελοποίησή τους στο σχεδιασμό ενός χώρου. Το Heatherwick Studio χρησιμοποιεί απαραίτητα εργαλεία προσομοίωσης και εικονική πραγματικότητα για να δημιουργήσει «ψηφιακά πρωτότυπα» της πρόσοψης του έργου και πώς θα τοποθετηθεί στο υλικό περιβάλλον.

Ο Pablo Zamorano του Heatherwick Studio μοιράστηκε την προσέγγιση της ομάδας του σχετικά με τη διαδικασία σχεδιασμού και υπολογιστικής μηχανικής

Για τον Γκεόργκι Πέτροφ, αναπληρωτή διευθυντή στο γραφείο της Νέας Υόρκης Skidmore, Owings & Merrill (SOM), σήμερα οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί καλούνται να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν έναν νέο κόσμο σε συνθήκες συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού και μετανάστευσης ανθρώπων στις μεγάλες πόλεις. Κατά τα επόμενα 100 χρόνια, σχεδόν όλη η ανθρωπότητα θα ζει σε πυκνοκατασκευασμένες και πυκνοκατοικημένες πόλεις. Ο Γκεόργκι Πέτροφ δήλωσε ότι η προσέγγιση της SOM είναι ο σχεδιαστής, ο αρχιτέκτονας και ο μηχανικός να αναπτύσσουν μαζί τις ιδέες τους.

Ο Daniel Bosia, Διευθυντής Σχεδίασης στο γραφείο του Thornton Tomasetti στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η ομάδα του ερευνά μια σειρά υλικών και καινοτόμων τεχνολογιών επένδυσης προσόψεων. Έδειξε διάφορα δομικά σχέδια που δοκιμάστηκαν αρχικά ως ενότητες 3D και στη συνέχεια υλοποιήθηκαν σε διαφορετικές κλίμακες. Ο Daniel Bosia δήλωσε ότι η Thornton Tomasetti αναπτύσσει διάφορα ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν στο γραφείο να εργάζεται με ευέλικτο τρόπο, διαμορφώνοντας διαφορετικές επιφάνειες σε πραγματικό χρόνο. Αυτό επιτρέπει την ανάλυση των δομών ανά πάσα στιγμή, τη βελτιστοποίησή τους και την προσομοίωση του περιβάλλοντος γύρω από το κτίριο.

«Η αρχιτεκτονική προορίζεται να εξυπηρετεί τους ανθρώπους και η πρόσοψη είναι το πρόσωπο με το οποίο παρουσιάζουμε τους εαυτούς μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό εργαλείο», δήλωσε ο αρχιτέκτονας Άγγελ Ζαχαριέφ του Studio A & A. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποικιλομορφία ανθρώπων και ζωντανών οργανισμών πολλαπλασιάζεται στην όψη των πόλεων και της αρχιτεκτονικής τους. Ο Zahariev παρουσίασε την ενδιαφέρουσα πρόσοψη του Κτιρίου 15 του Business Park Sofia. Η πρόσοψη του έργου ταιριάζει πλήρως στο περιβάλλον και το χρώμα, με συμπαγή πάνελ αλουμινίου να έρχονται σε αντίθεση με τα φυσικά υλικά.

Ο Steven Kennedy, συνεργάτης της GRIMSHAW ARCHITECTS, παρουσίασε διάφορες καινοτόμες τεχνικές σχεδιασμού και λύσεις για την υλοποίηση αρχιτεκτονικών σχεδίων σε αρμονία με το περιβάλλον

Ο Steven Kennedy, συνεργάτης της GRIMSHAW ARCHITECTS, παρουσίασε διάφορες καινοτόμες τεχνικές σχεδιασμού και λύσεις για την υλοποίηση αρχιτεκτονικών σχεδίων σε αρμονία με το περιβάλλον τους. Ένα τέτοιο έργο είναι ο Βοτανικός Κήπος του Ομάν, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή στους πρόποδες του βουνού Al Hajar στο οποίο ο Stephen Kennedy εργάζεται τα τελευταία 7 χρόνια. Στόχος του έργου είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας του Ομάν, της μεγαλύτερης συλλογή φυτών στον αραβικό κόσμο και η προβολή του στις μελλοντικές γενιές.

Ο μηχανικός Vladimir Marinov από τη Studio Define Engineers μοιράστηκε με το κοινό τις δομές και τις λύσεις προσόψεων σχεδίων στα οποία εργάστηκε, όπως το Coal Drops Yard, η Sagrada Familia, το νέο στάδιο Camp Nou στη Βαρκελώνη και το Sky Fort στη Sofia. Παρουσίασε επίσης καινοτόμο λογισμικό που θα μεταβάλλει εντελώς τη σχέση πελάτη – αρχιτέκτονα και θα την ψηφιοποιήσει. Οποιοσδήποτε θα είναι σε θέση να διαμορφώσει τις παραμέτρους του έργου κατοικίας των ονείρων του απευθείας σε μια πλατφόρμα ιστότοπου και θα είναι σε θέση να υπολογίσει οποιαδήποτε αλλαγή στο «σπίτι».

Χορηγοί στην εκδήλωση ήταν οι εταιρείες ELVAL COLOUR, URSA, SHERWIN-WILLIAMS, ŞISECAM FLAT GLASS, NEMETSCHEK BULGARIA, όπως και το Συμβούλιο για τα Ψηλά Κτίρια (CTBUH).

www.facadeconference.com

x

Check Also

ALUMINCO: Εξαιρετικές και πιστοποιημένες επιδόσεις για το υαλοπέτασμα EW50

Το σύστημα υαλοπετάσματος EW50 της ALUMINCO έχει ενισχυθεί πλήρως για να ανταποκρίνεται στα σημερινά πρότυπα ...

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.
Send this to a friend