Don't Miss
Home » ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ » ETEM: Ιδιαίτερα καλαίσθητης αρχιτεκτονικής έργο επέκτασης εργοστασίου με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού

ETEM: Ιδιαίτερα καλαίσθητης αρχιτεκτονικής έργο επέκτασης εργοστασίου με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού

Μέσα σε μία αμιγώς βιομηχανική περιοχή, στην Αττική, σχεδιάστηκε η επέκταση μίας υπάρχουσας βιομηχανίας με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, κάνοντας χρήση των εξαιρετικών συστημάτων της ETEM.

Το κτιριολογικό πρόγραμμα αφορούσε σε χώρους παραγωγής, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους γραφείων διοίκησης και βοηθητικούς χώρους των εργαζομένων. Η σύνδεση των δύο κτιριακών συγκροτημάτων, παλαιού και νέου, αποτέλεσε κομβικό σημείο για τη χωροθέτηση των λειτουργιών. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα καλαίσθητης αρχιτεκτονικής, με εξαιρετική  δομική σύνθεση, όπου η μορφολογία εναρμονίζεται με τον περιβάλλοντα χώρο και δημιουργεί μια διττή λειτουργική χωροδιάταξη εργασίας.

Οι ανάγκες του εργοστασίου απαιτούσαν ένα μεταλλικό κτίριο για χώρους παραγωγής με πολύ μεγάλο ύψος και ορθογωνική κάτοψη. Στόχος της αρχιτεκτονικής λύσης που δόθηκε ήταν να τοποθετηθούν οι χώροι γραφείων χαμηλότερου ύψους μπροστά, ώστε να δημιουργήσουν μια ομαλή μετάβαση τόσο στην προοπτική των όψεων, όσο και στη μετάβαση από τους δημόσιους χώρους στους περισσότερο ιδιωτικούς.

Στο διακεκριμένο και βραβευμένο για τον σχεδιασμό του αυτό εργοστάσιο έχουν χρησιμοποιηθεί συστήματα της ΕΤΕΜ. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε το υαλοπέτασμα Ε85, το E45 στα κουφώματα, ενώ η σκίαση του κτιρίου επιτυγχάνεται μέσω του συστήματος Ε66.

Καταλυτικό στοιχείο στον σχεδιασμό του νέου κτιρίου ήταν να διαμορφωθεί ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον, παρόλο που το κτίριο βρίσκεται σε ένα άκρως βιομηχανοποιημένο τοπίο. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και τους βασικούς κανόνες του βιοκλιματικού σχεδιασμού, διαμορφώθηκαν φυτεμένες επιφάνειες που λειτουργούν ως ασπίδα «προστασίας» σε σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον.

Οι γυάλινες επιφάνειες του κτιρίου παρέχουν φυσικό φωτισμό και αερισμό στους χώρους των εργαζομένων και θέα από το εσωτερικό προς φυτεμένες επιφάνειες, φράσσοντας επιλεκτικά την προοπτική. Για παράδειγμα, ο χώρος εστιατορίου του εργοστασίου βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αίθρια, προσφέροντας μια μικρή «όαση» κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Στη νότια όψη του κτιρίου έχει περιοριστεί η χρήση των γυάλινων επιφανειών και, όπου αυτές υπάρχουν, προστατεύονται είτε με περσίδες σκίασης είτε με προβόλους είτε με φύτευση. Ο σχεδιασμός για τη διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων από φορτηγά και ανυψωτικά οχήματα, οδήγησαν στη λύση της δημιουργίας δύο αξόνων. Ο ένας αφορά στην κίνηση και φορτοεκφόρτωση των οχημάτων, που διοχετεύεται εκατέρωθεν και περιφερειακά του γεωτεμαχίου. Ο δεύτερος ξεκινά από την κεντρική είσοδο και οδηγεί τον επισκέπτη προς τα κτίρια.

Η κίνηση των πεζών παραμένει σε έναν κεντρικό άξονα, ο οποίος είναι η αυλή που δημιουργήθηκε από την ένωση των δύο εργοστασίων, παλαιού και νέου. Εδώ διαμορφώνεται ένα υπερυψωμένο «ασφαλές μονοπάτι», στην αρχή του οποίου υπάρχει μία μεγάλου μήκους κλίμακα, η οποία έχει περιστραφεί ως προς τον άξονα του κτιρίου και του δρόμου, προκειμένου να υποδεχτεί τον επισκέπτη από τον χώρο στάθμευσης. Κατόπιν, ο επισκέπτης οδηγείται είτε στην κεντρική είσοδο των νέων γραφείων είτε στη συνέχεια του μονοπατιού, στο τέλος του οποίου είναι τα γραφεία του παλαιού κτιρίου.

Ο εξωτερικός φωτισμός κατά μήκος των διαδρόμων λειτουργεί ως ένα είδος σηματοδότησης των εργαζομένων το βράδυ, ακολουθώντας τις χαράξεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Όσον αφορά στα υπάρχοντα κτίσματα, το φυλάκιο εισόδου κατασκευάστηκε εκ νέου, ενώ στο ηλεκτροστάσιο αναδιαμορφώθηκαν οι όψεις.

Εργοστάσιο στην Αττική
Αρχιτεκτονικό γραφείο: NL Studio
Κατασκευαστής αλουμινίου: GREENWINDOWS AE
x

Check Also

ΠΟΒΑΣ: Επικείμενη διαδικτυακή εκδήλωση για τα προβλήματα των επιχειρήσεων του κλάδου

Όπως είναι γνωστό η ΠΟΒΑΣ αποφάσισε το προηγούμενο διάστημα την ακύρωση των δύο Προσυνεδριακών εκδηλώσεων ...

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.
Send this to a friend