Παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου: Διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον
Μέσα από το πρόγραμμα «Aluminium for Future Generations», η παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου, μετρά τις επιδόσεις της και βάζει αντικειμενικούς στόχους για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον με λιγότερες επικίνδυνες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Αναδημοσίευση από το περιοδικό “Aluminium Magazine“.
Το «Αλουμίνιο για τις Μελλοντικές Γενιές» είναι ένα πρόγραμμα για τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεων της παγκόσμιας βιομηχανίας αλουμινίου που επιτηρείται από το International Aluminium Institute, του οποίου τα μέλη αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου. Το πρόγραμμα συνίσταται από εθελοντικούς αντικειμενικούς στόχους για τη περαιτέρω βελτίωση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων σε όλες τις σημαντικές φάσεις του κύκλου ζωής του ελαφρού μετάλλου.
Στην τελευταία έκθεση του ΙΑΙ σχετικά με το πρόγραμμα «Αλουμίνιο για τις Μελλοντικές Γενιές» αναλύονται οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας αλουμινίου, με γνώμονα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) στον πλήρη κύκλο ζωής ενός προϊόντος αλουμινίου. Παράλληλα αναλύονται τα περιβαλλοντικά οφέλη για τον πλανήτη από την υιοθέτηση προϊόντων αλουμινίου σε διάφορους τομείς που αφορούν στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου όπως η μετακίνηση, η δόμηση, η συσκευασία των τροφίμων κ.λπ.
Παραγωγή αλουμινίου
Κατά την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου οι εκπομπές υπερφθοράνθρακα (PFC) περιορίστηκαν κατά 86% ανά τόνο αλουμινίου από 4,9 στους 0,7 τόνους CO2e το χρονικό διάστημα 1990 – 2008. Παρά την αύξηση της παραγωγής κατά 100%, οι συνολικές εκπομπές PFC (t CO2e) μειώθηκαν κατά 70% την ίδια περίοδο. Οι συνολικές άμεσες εκπομπές GHG για όλες τις διαδικασίες (t CO2e), παρέμειναν σταθερές μεταξύ 1990 και 2008. Οι εκπομπές GHG ανά τόνο ημιτελικού προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των οφελών από την ανακύκλωση, περιορίστηκαν κατά 22% μεταξύ 1990 και 2008.
Η ενεργειακή απόδοση για την παραγωγή αλουμίνας βελτιώθηκε κατά 5% το διάστημα μεταξύ 2006 και 2007. Η αποτελεσματικότητα των μονάδων παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου που παρακολουθεί το IAI σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας, βελτιώθηκε κατά 4% το διάστημα 1990 – 2008. Ο δε τομέας εξόρυξης βωξίτη έχει επιτύχει ισορροπημένη χρήση της γης, με τον ετήσιο ρυθμό αποκατάστασης των εκτάσεων να είναι ίσος με τον ετήσιο ρυθμό των εκτάσεων που παραχωρούνται για εξόρυξη.
Μεταφορές
Η χρήση 1 κιλού αλουμινίου που αντικαθιστά βαρύτερα υλικά στα επιβατικά αυτοκίνητα ή στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα δύναται να εξοικονομήσει 20 κιλά CO2 στη διάρκεια ζωής ενός οχήματος. Το παραπάνω ενισχύεται περαιτέρω για βαρύτερα οχήματα π.χ. μέχρι 80 κιλά CO2 εξοικονομούνται από τη χρήση 1 κιλού αλουμινίου στα τρένα.
Η προσπάθεια της αυτοκινητοβιομηχανίας να κατασκευάσει λιγότερο ενεργοβόρα οχήματα βοήθησε στην έκρηξη της χρήσης του ελαφρού μετάλλου. Το αλουμίνιο εδώ και 30 χρόνια εμφανίζει αύξηση των ποσοστών χρήσης του σε αυτόν τον τομέα κάθε χρόνο. Σήμερα περίπου 15 εκατ. τόνου αλουμινίου χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές που αφορούν στην καθημερινή μας μετακίνηση (αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά, τρένα και πλοία), οδηγώντας σε δυνητική εξοικονόμηση μέχρι και 300 εκατ. τόνων CO2 και 100 δισ. λίτρων πετρελαίου στη διάρκεια ζωής των παραπάνω μέσων μεταφοράς.
Το 1990 ένα μέσο επιβατικό αυτοκίνητο περιείχε 40 με 80 κιλά αλουμινίου, ενώ στις μέρες μας ο μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 120 και 150 κιλών. Επιπρόσθετα παρά το γεγονός ότι το ελαφρύ μέταλλο συνδράμει στο συνολικό βάρος ενός οχήματος κάτι λιγότερο από 10%, αντιπροσωπεύει μέχρι και το 50% της συνολικής αξίας του σκραπ.
Δόμηση
Το αλουμίνιο είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό, με μεγάλη διάρκειας ζωής και αντοχή στη διάβρωση. Αποτέλεσμα είναι να περιορίζονται σημαντικά στο πέρας του χρόνου οι απαιτήσεις για συντήρηση.
Περίπου το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας οφείλεται στα κτίρια. Τα πιο ενεργειακά αποδοτικά κτίρια στο κόσμο κάνουν εκτεταμένη χρήση αλουμινίου. Τα αρχιτεκτονικά προϊόντα του ελαφρού μέταλλου βελτιστοποιούν το φυσικό φωτισμό και σκίαση, ενισχύουν τη σωστή διαχείριση της ενέργειας και υποστηρίζουν σχέδια που εκμεταλλεύονται στο έπακρο το φυσικό περιβάλλον. Η ασυναγώνιστη ανακυκλωσιμότητα του αλουμινίου αποτελεί ένα σημαντικό σχεδιαστικό εργαλείο αειφορίας για τους αρχιτέκτονες.
Η άριστη σχέση αντοχής / βάρους καθιστά δυνατή την υλοποίηση σχεδίων που αφορούν ελαφριές δομές, οι οποίες διαθέτουν εξαιρετική σταθερότητα. Το μικρό βάρος του υλικού συμβάλει επίσης στην ευκολότερη και φθηνότερη μεταφορά των προϊόντων στο εργοτάξιο.
Στην Ευρώπη, το 95% περίπου του αρχιτεκτονικού αλουμινίου περισυλλέγεται και ανακυκλώνεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα κτίρια περιέχουν 200 εκατ. τόνους αλουμινίου. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ενεργειακή τράπεζα που αφήνουμε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Συσκευασία
Οι συσκευασίες αλουμινίου χάρη στο μοναδικό συνδυασμό των ιδιοτήτων τους συμβάλλουν στην αποτελεσματική παραγωγή, αποθήκευση, διανομή, πώληση και χρήση των προϊόντων. Τα κουτάκια αλουμινίου είναι από τις πλέον ανακυκλώσιμες λύσεις συσκευασίας που έχει ο άνθρωπος σήμερα στη διάθεσή του, καθώς προστατεύουν το περιεχόμενό τους, είναι αποτελεσματικά από άποψη κόστους και βεβαία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ένα κουτάκι αλουμινίου παράγεται, πληρώνεται, διανέμεται, καταναλώνεται, συλλέγεται και ανακυκλώνεται σε νέο κουτάκι μέσα σε χρονικό διάστημα 60 ημερών.
Το φόιλ αλουμινίου είναι μακράν το ελαφρύτερο υλικό που προσφέρει εξαιρετικές προστατευτικές ιδιότητες σε σύνθετες συσκευασίες. Για παράδειγμα, η συσκευασία ενός χυμού φρούτου με ένα λεπτό στρώμα αλουμινίου μερικών μικρών μπορεί να είναι μέχρι και 20 φορές ελαφρύτερη από μία αντίστοιχη γυάλινη.
Οι συσκευασίες αλουμινίου είναι το «δίχτυ ασφάλειας» για την προστασία της ενέργειας που επενδύεται στην παραγωγή, ωρίμανση και επεξεργασία των τροφίμων. Παράλληλα εξασφαλίζουν ότι η επιπρόσθετη ενέργεια που χρησιμοποιείται για την διανομή των τροφίμων στον τελικό καταναλωτή (μεταφορά, πώληση, αποθήκευση και μαγείρεμα) δεν χάνεται.
Το 30% των τροφίμων στα αναπτυγμένα κράτη καταστρέφεται εξαιτίας της έλλειψης συσκευασίας. Το αλουμίνιο έχει εξαιρετικές προστατευτικές ιδιότητες για τη διατήρηση των τροφίμων και των ποτών / αναψυκτικών σε άριστη κατάσταση, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του προϊόντος στο ράφι.
Οι εξειδικευμένες συσκευασίες φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων προστατεύουν και διατηρούν το περιεχόμενο σε αποστειρωμένες συνθήκες τόσο κατά την μεταφορά όσο και κατά την αποθήκευση πριν τη χρήση. Το μικρό βάρος του αλουμινίου ελαχιστοποιεί σε μακροσκοπικό επίπεδο το γενικότερο φόρτο και τους όγκους της συσκευασίας ανά τον πλανήτη.
Ανακύκλωση αλουμινίου
Το αλουμίνιο είναι ανακυκλώσιμο χωρίς περιορισμούς. Περίπου το 75% του αλουμινίου που παράχθηκε από το 1888 και μετά, βρίσκεται σε παραγωγική χρήση, ενώ μέρος της παραπάνω ποσότητας έχει ανακυκλωθεί αμέτρητες φορές στον κύκλο ζωής του μετάλλου. Η ανακύκλωση του (μετά τη χρήση) αλουμινίου εξοικονομεί περίπου 80 εκατ. τόνων CO2 ετησίως, με πρόσθετα κέρδη από την ανακύκλωση του σκραπ που δημιουργείται κατά τη φάση παραγωγής πριν το προϊόν φτάσει στον τελικό καταναλωτή.
Το ενεργειακό κόστος για την ανακύκλωση του αλουμινίου είναι μόλις 5% σε σύγκριση με το ενεργειακό κόστος για την παραγωγή πρωτόχυτου μετάλλου. Εξοικονομείται δηλαδή το 95% της ενέργειας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το αλουμίνιο επιτυγχάνει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανακύκλωσης υλικών, που φτάνει μέχρι το 90% για εφαρμογές μεταφορών, δόμησης και συσκευασίας.