ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Mytilineos: Στην ελληνική αγορά ο όγκος των πωλήσεων που θα χαθούν από την Ιταλία

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Στην ελληνική αγορά θα διοχετευτεί ο όγκος των πωλήσεων αλουμινίου που ενδέχεται να χαθεί από την αγορά της Ιταλίας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει πλήξει πρωτίστως τη γειτονική χώρα. Αυτό επισήμανε κατά την τηλεδιάσκεψη των μετόχων της Mytilineos, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, τονίζοντας ότι για την ώρα δεν έχει μειωθεί ούτε η ζήτηση ούτε η παραγωγή αλουμινίου από τις μονάδες του Ομίλου, ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχει «plan b και plan c» για την περίπτωση της μείωσης των παραγγελιών.

Όπως άλλωστε τονίζεται και στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2019, η Ιταλία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό των εξαγωγών αλουμινίου. Από τη διοίκηση της Mytilineos επισημάνθηκε ότι η ζήτηση έχει ήδη μειωθεί από το τέλος του 2019, γεγονός που δεν απορρέει από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, τα premium των κολονών κινήθηκαν υφεσιακά κατά περίπου 10%. «Οι τιμές της αλουμίνας είναι ήδη υψηλές, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο να αυξηθούν περαιτέρω», διευκρίνισε ο κ. Μυτιληναίος, εξηγώντας πως η αποχή της κινεζικής βιομηχανίας από την παραγωγή τις κράτησε σε αυτά τα επίπεδα. «Η κινεζική παραγωγή επανέρχεται και πλέον πρέπει να υπολογίσουμε νέες παραμέτρους, όπως είναι η επανέναρξη των εξαγωγών από την Κίνα, οι οποίες σταμάτησαν πριν από δύο μήνες».

Ως αποτέλεσμα της ανησυχίας των αγορών εξαιτίας της πανδημίας ήρθε η πτώση όλων των αξιών, μεταξύ άλλων και του αλουμινίου. Επιπλέον, αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας, η εταιρεία υποστηρίζει ότι ενδέχεται να υπάρξουν διαταραχές στις διαδικασίες μεταφοράς των προϊόντων και στις λοιπές υποδομές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ανοιχτή η αναβολή επενδύσεων

Το επενδυτικό πλάνο «βρίσκεται σε εξέλιξη», σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο. Ωστόσο, η εταιρεία έχει υιοθετήσει διαδικασία επαναξιολόγησής του, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε καθυστέρηση ή ακόμη και αναβολή επενδύσεων ανάλογα με τις εξελίξεις. Να σημειωθεί ότι στόχος για το 2020 εξακολουθεί να είναι η ολοκλήρωση της βασικής τεχνικής μελέτης για τη δημιουργία της νέας μονάδας αλουμίνας, με δυναμικότητα παραγωγής 1 εκατ. τόνων ετησίως, ωστόσο, εξαιτίας της κατάστασης στην Κίνα, έχει καθυστερήσει η παράδοση της μελέτης. Επιδίωξη του ομίλου είναι επίσης η επέκταση στην ανακύκλωση scrap αλουμινίου.

Το λιμάνι του αγίου Σπυρίδωνα στις εγκαταστάσεις της ΑτΕ – Φώτο Credit: Sogal

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του τομέα μεταλλουργίας του ομίλου για το 2019, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν. Η παραγωγή αλουμινίου ενδυναμώθηκε από την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ τον προηγούμενο Μάιο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 11%, ενώ για πρώτη φορά το 2019 παρήχθησαν 25.000 τόνοι ανακυκλωμένου αλουμινίου. Σχετικά με τις διακυμάνσεις των τιμών, η πτώση στο αλουμίνιο συνεχίστηκε το 2019, με μείωση κατά 14%, ενώ ο δείκτης τιμών της αλουμίνας υποχώρησε κατά 30%.

Προχωρά το πρόγραμμα ΗΦΑΙΣΤΟΣ για αύξηση παραγωγής

Σε εξέλιξη, παρά την κρίση, είναι και το πρόγραμμα ΗΦΑΙΣΤΟΣ, όπως διαβεβαίωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει δύο έτη και περιλαμβάνει δράσεις μείωσης κόστους σε πρώτες ύλες, μεταφορικών και ενέργειας, αλλά και αύξηση παραγωγής μέσω αξιοποίησης του δευτερόχυτου αλουμινίου.

Σε αυτό το πλαίσιο εγκαταστάθηκε στα τέλη του 2019 μία νέα εγκατάσταση χύτευσης πλακών στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), η δυναμικότητα της οποίας θα καλυφθεί από αγορές ανακυκλωμένου αλουμίνιου. Σε αριθμούς, το capacity της Mytilineos εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 250.000 τόνους ετησίως.

Πηγή: Build

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.