ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Όμιλος Viochalco: Ισχυρά μεγέθη και θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές

Την αισιοδοξία πως ο όμιλος Viohalco θα ξεπεράσει την αναταραχή που έχει προκαλέσει η επιδημία του κορονοϊου χωρίς μεγάλες απώλειες, υπογράμμισε η διοίκηση του ομίλου με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2019. Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα, η μείωση των τιμών των μετάλλων, ειδικά στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα, αλλά και οι χαμηλότερες πωλήσεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 έπληξαν τόσο τον κύκλο εργασιών όσο και την κερδοφορία.

Αναλυτικότερα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά -4,7% σε σχέση με το 2018 τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 4.198 εκατ. ευρώ ενώ πτώση κατά -80% παρουσίασαν τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους τα οποία διαμορφώθηκαν στα 17 εκατ. ευρώ έναντι 86 εκατ. ευρώ το 2018.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μείωση αυτή προήλθε κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών μετάλλων, ειδικά στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα, και λόγω των χαμηλότερων όγκων σε ορισμένους κλάδους, εξαιτίας της επιβράδυνσης της αγοράς που παρατηρήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε συνολικά σε 302 εκατ. ευρώ το 2019 (2018: 313 εκατ. ευρώ), ενώ το ενοποιημένο EBITDA, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης των τιμών μετάλλων, μειώθηκε κατά 18% στα 273 εκατ. ευρώ (2018: 332 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα βελτιώθηκαν και διαμορφώθηκαν στα 98,5 εκατ. ευρώ (2018: 102,5 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω των μειώσεων του spread των επιτοκίων που εφαρμόστηκαν σταδιακά σε όλες τις εταιρίες της Viohalco κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος της Viohalco για το έτος ανήλθαν σε 32 εκατ. ευρώ, έναντι 96 εκατ. ευρώ το 2018, επηρεασμένα κυρίως από τις χαμηλότερες τιμές μετάλλων.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το έτος ανήλθαν σε 284 εκατ. ευρώ (2018: 196 εκατ. ευρώ), λόγω του επενδυτικού προγράμματος για το νέο τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου στον κλάδο αλουμινίου, καθώς και των επενδύσεων που ήταν επικεντρωμένες σε νέα προϊόντα και στην αύξηση της δυναμικότητας του κλάδου καλωδίων.

Οι αποσβέσεις της περιόδου διαμορφώθηκαν σε 143 εκατ. ευρώ ενώ το κεφάλαιο κίνησης μειώθηκε κατά 15% έναντι του 2018, ως απόρροια της αποτελεσματικής διαχείρισης των επιμέρους στοιχείων (πελάτες, προμηθευτές και αποθέματα).

Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, παρότι οι εταιρίες της Viohalco,κατά τη διάρκεια του έτους, αντιμετώπισαν σημαντικές προκλήσεις στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, χάρη στην ανθεκτικότητα των διαφοροποιημένων επιχειρηματικών μοντέλων τους κατάφεραν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις. Μεταξύ των κλάδων της Viohalco, ο κλάδος καλωδίων κατέγραψε ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις.

Το 2019 ήταν ένα έτος με πολλές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα, κατά συνέπεια και για τον κλάδο χάλυβα της Viohalco. Οι δυσχέρειες αυτές οφείλονταν σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής παραγωγής, η διεθνής πτώση των τιμών χάλυβα, ως απόρροια του εμπορικού πολέμου και των παγκόσμιων εμπορικών στρεβλώσεων, και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας. Τα μέτρα προστασίας του εμπορίου στην Ε.Ε. κατάφεραν μόνο να μετριάσουν εν μέρει τον αντίκτυπο αυτών των παραγόντων. Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος ενίσχυσε την παρουσία του στην αγορά των Βαλκανίων, όπου η Ρουμανία εξελίχθηκε σε κύρια αγορά, ενώ διατήρησε το μερίδιο αγοράς του στην Ελλάδα.

Η Σωληνουργεία Κορίνθου αξιοποίησε τη φήμη της για υψηλής ποιότητας προϊόντα και κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της, ενώ εισήλθε με επιτυχία σε νέες αγορές και κλάδους προϊόντων, όπως η αγορά υποθαλάσσιων έργων μεγάλου βάθους υψηλών τεχνικών απαιτήσεων. Επίσης, στην εταιρία ανατέθηκαν αρκετά σημαντικά έργα.

Στον κλάδο καλωδίων για το 2019 , όλες οι επιχειρηματικές μονάδες είχαν θετικές επιδόσεις, με την αύξηση του κύκλου εργασιών να ανέρχεται σε 20%. Η αύξηση αυτή βασίστηκε κυρίως στις επιδόσεις του τομέα ενεργειακών έργων και μεταφράστηκε σε ενίσχυση των κερδών για τον κλάδο στο σύνολό του. Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας όλων των παραγωγικών μονάδων ενίσχυσε τις οικονομικές επιδόσεις του έτους. Τέλος, οι επιδόσεις του κλάδου ενισχύθηκαν περαιτέρω από πρόσφατες πρωτοβουλίες για την είσοδο σε νέες γεωγραφικές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, καθώς και από την αμείωτη αποφασιστικότητά του να παραμένει στο προσκήνιο της τεχνολογίας.

Το 2019, ο κλάδος αλουμινίου κατέγραψε πτώση 5,6% του κύκλου εργασιών σε 1.319 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των χαμηλότερων διεθνών τιμών αλουμινίου, ενώ τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 46 εκατ. ευρώ (2018: 70 εκατ. ευρώ).

Όπως τονίζει η εταιρεία καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊόυ συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό, η πρόβλεψη της πλήρους έκτασης και διάρκειας των επιχειρηματικών και οικονομικών επιπτώσεων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Οι εταιρίες της Viohalco έχουν ήδη ενεργοποιήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς και μέτρα προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού και των συνεργατών της, ενώ παράλληλα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αξιολογούν τις επιπτώσεις στη λειτουργική δραστηριότητα.

Η παρατεταμένη εξάπλωση του ιού Covid-19 αναμένεται να επηρεάσει τόσο τα επιχειρηματικά όσο και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, αλλά ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων οι σημαντικότεροι σχετίζονται με τους περιορισμούς που μπορεί να τεθούν από τις αρμόδιες αρχές καθώς επίσης και με περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας εν γένει.

Ωστόσο, οι εταιρίες Viohalco, δεδομένης της διαφοροποίησης του επιχειρησιακού χαρτοφυλακίου και τη στέρεη οργανωτική δομή, συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη.

Αν και οι συνθήκες αγοράς για το 2020 αναμένεται ότι θα διαφέρουν ανά κλάδο, προβλέπεται ότι οι στρατηγικές επενδύσεις σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας σε όλους τους κλάδους θα ενισχύσουν περισσότερο τα χαρτοφυλάκια προϊόντων των εταιριών της Viohaco.Οι εταιρίες της Viohalco παραμένουν προσηλωμένες στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική τους να ενισχύσουν τη θέση τους στις αγορές τους, μέσω συνεχιζόμενων επενδυτικών προγραμμάτων και τεχνολογικών καινοτομιών, σε συνδυασμό με βελτιώσεις του κόστους και της λειτουργικής αποδοτικότητας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.