Don't Miss
Home » Ο ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ » ΠΩΛΗΣΕΙΣ-ΕΞΑΓΩΓΕΣ » Αύξηση πωλήσεων για την Διέλαση και το 2019, στο 88% οι εξαγωγές για την Έλαση!

Αύξηση πωλήσεων για την Διέλαση και το 2019, στο 88% οι εξαγωγές για την Έλαση!

Αύξηση των πωλήσεων οικοδομικού προφίλ τα τρία τελευταία χρόνια και δυναμική ανάκαμψη της αγοράς των αντικαταστάσεων με την συνέχιση του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”.

Συνέχισε και το 2019 την αναπτυξιακή του πορεία ο ελληνικός κλάδος της πρώτης μεταποίησης αλουμινίου και πιο συγκεκριμένα οι υποκλάδοι διέλασης και έλασης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου. Από το 2015, οι εξαγωγές έχουν μία σταθερή αυξητική πορεία, που μάλιστα στα προϊόντα διέλασης (προφίλ για συστήματα κουφωμάτων κυρίως) είναι εντυπωσιακή αφού οι ποσότητες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, από 60 χιλ. τόνους άγγιξαν τους 120 χιλ. τόνους.

Παράλληλα, στον τομέα της έλασης, του οποίου οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 88% των πωλήσεων, έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από τους 260 χιλ. τόνους, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν της παραγωγικής ικανότητας, αξίζοντας δε να σημειωθεί ότι πριν από μία δεκαετία ανήρχοντο σε 150 χιλ. τόνους. Οι προοπτικές δε του υποκλάδου έλασης, που περιλαμβάνει στο σύνολό του προϊόντα της ELVALHALCOR, είναι ακόμη πιο θετικές αφού υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2021 αυτές θα ξεπεράσουν τους 300 χιλ. τόνους με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας.

Βέβαια, για το 2020 και με την πανδημία του κορωνοϊού, όλα είναι ρευστά και φυσικά δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς!

Τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου

Θετική εικόνα εμφάνισε ο κλάδος της α’ μεταποίησης αλουμινίου το 2019, με συνολική αύξηση πωλήσεων της τάξης του 1% και με εκτόξευση των εξαγωγών οι οποίες αποτελούν πλέον το 83% των συνολικών πωλήσεων. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα νέα όσον αφορά στην εγχώρια αγορά για τον κλάδο της διέλασης, που κατέγραψε αύξηση για 4η συνεχή χρονιά.

Διέλαση: Αύξηση πωλήσεων κατά 13% στην εγχώρια αγορά

Ο κλάδος της διέλασης συνέχισε την ανάκαμψή του το περασμένο έτος και οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων διέλασης το 2019 σημείωσαν αύξηση κατά 11% περίπου σε σχέση με το 2018. Η εγχώρια αγορά σημείωσε αύξηση, για 4η συνεχόμενη χρονιά μετά το 2007, κατά 13% σε σχέση με το 2018.

Οι εξαγωγές προϊόντων διέλασης, οι οποίες απορρόφησαν το 72% των πωλήσεων, αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 10% περίπου σε σχέση με το 2018 και κατευθύνθηκαν κυρίως στις απαιτητικές αγορές της Δυτ. Ευρώπης. Η κύρια χρήση που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (73%) όσο και στις εξαγωγές (30%), αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου των Ελληνικών εταιρειών.

Εξαιρετικά εξωστρεφής ο κλάδος της έλασης

Οι πωλήσεις προϊόντων έλασης τo 2019 παρότι σημείωσαν πτώση κατά 3%, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου (68% των συνολικών πωλήσεων της α’ μεταποίησης). Με τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα και τις σύγχρονες γραμμές παραγωγής είναι ο πιο εξωστρεφής υποκλάδος αφού το 88% της παραγωγής εξάγεται στις διεθνείς αγορές.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη για την Ελληνική βιομηχανία αλουμινίου. Στην εγχώρια αγορά αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης στον τομέα της οικοδομής και του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Παράλληλα στις διεθνείς αγορές παρατηρείται μια συνεχώς αύξουσα ζήτηση αλουμινίου στη βιομηχανία, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών, της συσκευασίας και σε μεγάλα οικιστικά έργα. Το αλουμίνιο θεωρείται το σύγχρονο βιομηχανικό υλικό και η παγκόσμια ζήτηση θα διπλασιαστεί έως το 2050.

Για την ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης δρομολογούνται νέες επενδύσεις ύψους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν στον εκσυγχρονισμό και την εγκατάσταση νέων μονάδων για παραγωγή προϊόντων αιχμής για τους κλάδους της α΄ ύλης, της έλασης και διέλασης, την έρευνα και ανάπτυξη διεθνώς πιστοποιημένων συστημάτων αλουμινίου για πόρτες / παράθυρα, καθώς και υποδομές για την κυκλική οικονομία.

ΕΛΣΤΑΤ: Ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2019, οι εξαγωγές του Ελληνικού κλάδου αλουμινίου αντιπροσώπευαν το 5,5% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Έτσι ο κλάδος, συμπεριλαμβανομένων όλων των προϊόντων της εκτεταμένης εφοδιαστικής αλυσίδας (βωξίτης, αλουμίνα, αλουμινίο – α’ ύλη, προϊόντα έλασης και διέλασης, τελικά προϊόντα), που είναι ιδιαίτερα γνωστός και ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές, κατατάσσεται, ανάμεσα στους 99 κλάδους της συνδυασμένης ονοματολογίας, ως:

  • Ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με 1.850 εκατ. ευρώ αξία εξαγωγών, εξαιρουμένων των ορυκτών καυσίμων, παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 3% σε σχέση με το 2018 κυρίως λόγω των διεθνών εμπορικών πολέμων, και
  • Ο 1ος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, 831 εκατ. ευρώ περίπου σημειώνοντας αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με το 2018.

Ειδικότερα,

  • Οι πωλήσεις πρωτόχυτου και δευτερόχυτου αλουμινίου το 2019 σημείωσαν αύξηση πάνω από το 2%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πλέον το 47% των συνολικών πωλήσεων. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη.
  • Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης το 2019 παρ ότι σημείωσαν οριακή αύξηση κατά 1% κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές αφού οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν πλέον το 83% των συνολικών πωλήσεων.

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.
Send this to a friend