ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

ΣΕΚΑ: Τα άμεσα μέτρα χρηματοδοτικής στήριξης και οι διευκολύνσεις που σχεδιάζονται για μετά την πανδημία

Από τη συνδυαστική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων με τα επιδόματα 800/600 ευρώ και την αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, το κέντρο βάρους της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας μετατοπίζεται στην ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων, ώστε να παραμείνουν “όρθιες” και να μπορέσουν να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς εργασιών, συμβάλλοντας στην κατά το δυνατόν ταχύτερη επανεκκίνηση-ανάκαμψη της οικονομίας.

Πρώτο μέλημα, η άμεση ενίσχυση της ρευστότητάς τους, με κρατική και τραπεζική χρηματοδότηση, προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους, διατηρώντας παράλληλα τις υπάρχουσες προ κορωνοϊού θέσεις απασχόλησης.

Δεύτερο βήμα θα είναι η παροχή διευκολύνσεων για την αποπληρωμή νέων οφειλών που θα δημιουργηθούν όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, καθώς και εκείνων που ανεστάλη η πληρωμή τους μέχρι τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο.

Η χρηματοδοτική στήριξη θα περιλαμβάνει:

  • Ένα δεύτερο πακέτο κρατικών δανείων υπό μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής. Θα είναι συνολικού ποσού 1 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις θ’ αρχίσουν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
  • Τραπεζικά δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Κάθε επιχείρηση θα μπορεί να πάρει χαμηλότοκο δάνειο έως το 25% του περυσινού τζίρου της, εφ’ όσον δεν είναι “κόκκινη” – δεν έχει δηλαδή ληξιπρόθεσμες μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις σε τράπεζες.

Το ακριβές ποσό του δανείου θα καθορίζεται από την τράπεζα, με χρηματοπιστωτικά κριτήρια.

Το Δημόσιο θα εγγυάται το 80% του δανείου και η τράπεζα θα αναλαμβάνει ρίσκο μόνον για το υπόλοιπο 20% του ποσού. Έτσι θα μπορεί να είναι πιο “χαλαρή” στην αξιολόγηση των αιτημάτων δανειοδότησης.

Υπολογίζεται ότι το Δημόσιο μπορεί να παράσχει εγγυήσεις της τάξεως των 7 δισ. ευρώ. Έτσι οι τράπεζες θα μπορέσουν να χορηγήσουν συνολικά περί τα 9 δισ. ευρώ, χωρίς να επωμισθούν ουσιαστικό ρίσκο.

Το επόμενο βήμα στήριξης των επιχειρήσεων θα είναι η παροχή διευκολύνσεων για την τακτοποίηση νέων οφειλών τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο θα έχουν συσσωρευτεί μεγάλες υποχρεώσεις αυτών των κατηγοριών, καθώς στις τρέχουσες θα προστεθούν εκείνες των οποίων έχει ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής για 4-6 μήνες. Θεωρείται λοιπόν απολύτως επιβεβλημένη η λήψη μέτρων για να αποφευχθεί μια “χιονοστιβάδα” νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα προκαλούσε κατάρρευση των δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο -τις οποίες επιβεβαίωσε εμμέσως και ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας- σχεδιάζεται να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο μια συνολική ρύθμιση για αυτές τις υποχρεώσεις.

Με τη νέα ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να τις αποπληρώσουν σταδιακά σε πολλές δόσεις.

Έτσι θα αποφύγουν την ταμειακή “ασφυξία” και θα μπορέσουν να επανέλθουν σιγά-σιγά στην κανονικότητα των δραστηριοτήτων τους και του οικονομικού προγραμματισμού τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.