ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Ευρωπαϊκό Αλουμίνιο: Τα μέτρα που εισηγείται στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης

Το Ευρωπαϊκό Αλουμίνιο (EUROPEAN ALUMINIUM) εκπροσωπεί ολόκληρη την αλυσίδα αξία της βιομηχανίας αλουμινίου στην Ευρώπη. Μία βιομηχανία που πρωτοστατεί στη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη κυκλική οικονομία.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει την αλυσίδα αξίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου, η οποία έχει «χτυπηθεί» με αναστολή λειτουργίας εργοστασίων εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης και των κυβερνητικών μέτρων ελέω COVID-19, ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και  προβλήματα ρευστότητας.

Με βάση τη μακροχρόνια δέσμευση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου για τη βιωσιμότητα, το Ευρωπαϊκό Αλουμίνιο επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να παραμείνει ένας από τους πυλώνες του σχεδίου ανάκαμψης της Γηραιάς Ηπείρου.

Η κρίση του κορωνοϊού ρίχνει φως στην εξάρτηση της Ευρώπης από άλλες περιοχές εκτός ΕΕ για ορισμένες στρατηγικές πρώτες ύλες. Η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να σκεφτεί επειγόντως πώς να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία, να διατηρήσει τα υπάρχοντα βιομηχανικά περιουσιακά της στοιχεία και να ευνοήσει την παραγωγή σε ευρωπαϊκό έδαφος αντί να βασίζεται σε εισαγωγές υψηλής έντασης άνθρακα.

Η βιομηχανία αλουμινίου και η αλυσίδα αξίας αυτής πρέπει επομένως να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των στρατηγικών οικοσυστημάτων, τόσο όσον αφορά στο σχέδιο ανάκαμψης όσο και στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη κυκλική οικονομία.

Οι βιομηχανίες στην Ευρώπη χρειάζονται σήμερα περισσότερο από ποτέ ένα πλαίσιο που να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικό, ανταγωνιστικό, κυκλικό και βιώσιμο.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Ευρωπαϊκό Αλουμίνιο καλεί την ΕΕ και τα κράτη – μέλη να εστιάσουν τις προσπάθειες τους στα παρακάτω:

  • Την αποτροπή της αναστολής λειτουργίας των ευρωπαϊκών μονάδων παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου
  • Φοροεκπτώσεις στο κόστος της ενέργειας
  • Τη γρήγορη υιοθέτηση των νέων κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά στο Σύστημα Εμπορίας εκπομπών της ΕΕ
  • Τη διασφάλιση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών εταιρειών
  • Την τόνωση της ζήτησης για στρατηγικά υλικά και υλικά χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα όπως το αλουμίνιο
  • Την ενθάρρυνση και επισήμανση της κυκλικότητας του αλουμινίου ως βιώσιμου υλικού που μειώνει την εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγωγές υψηλού αποτυπώματος άνθρακα
  • Την ενίσχυση των μέσων εμπορικής άμυνας της Ευρώπης και του ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων

Ο απώτερος στόχος των παραπάνω μέτρων είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών και των καταναλωτών στην οικονομία, η τόνωση της ζήτησης, καθώς και η θωράκισης της αλυσίδα αξίας ώστε να γίνει πιο ανθεκτική, περισσότερο ανταγωνιστική και λιγότερο εξαρτημένη από χώρες εκτός ΕΕ.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.