ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Κώστας Διαμαντής, Πρόεδρος ΣΕΚΑ: Σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο από το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ»

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚΑ, Κώστας Διαμαντής

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚΑ , Κώστας Διαμαντής μας μεταφέρει τις θέσεις του Συνδέσμου όσον αφορά στις επιπτώσεις στον κλάδο του νέου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ». Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Διαμαντή.

H απαίτηση για αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας ώστε να καλυφθούν οι εθνικοί στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας (μείωση της κατανάλωσης κατά περίπου 30% μέχρι το 2030), απαιτεί τον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων, πιο ολοκληρωμένων.

Το νέο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» δείχνει να είναι ένα φιλόδοξο και με διάρκεια πρόγραμμα που «εξυπηρετεί» περισσότερο από τα προηγούμενα το ζητούμενο, το οποίο είναι η ριζική ανανέωση του γερασμένου και ενεργοβόρου κτιριακού αποθέματος.

Για την υλοποίηση του προγράμματος , θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία ένα χρηματοδοτικό πακέτο 850 εκ. ευρώ.

Αυτό θα δώσει σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά θα τονώσει γενικότερα την ελληνική οικονομία.

Όλες οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι, οι επενδύσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων έχουν ισχυρά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία. Κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ επενδύσεων στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων αυξάνει συνολικά, σε καθαρούς όρους το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1,4 εκατ. ευρώ, την απασχόληση κατά 37 θέσεις εργασίας και τα έσοδα του Δημοσίου κατά 0,5 εκατ. ευρώ

Αναμένουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» και ζητούμε να σχεδιαστούν και άλλες κυβερνητικές δράσεις στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Ευελπιστούμε να αρθούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια που υπήρχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα, ώστε το νέο να υλοποιηθεί χωρίς πολλές αγκυλώσεις.

Μελανό σημείο και σε αυτό το πρόγραμμα είναι ότι το ελληνικό αλουμίνιο , ένα «εθνικό» προϊόν , εξακολουθεί να απαγορεύεται στο 1/5 περίπου της ελληνικής επικράτειας, με βάση προεδρικά διατάγματα της δεκαετίας του 70 για την προστασία τοπικών επαγγελμάτων που έχουν εκλείψει ή κατ όνομα παραδοσιακών οικισμών.

Με συνένωση δυνάμεων του συνόλου των φορέων που απαρτίζουν τον κλάδο των κατασκευών, πρέπει να μπει ένα τέλος στον μύθο των παραδοσιακών και μη υλικών.

Ο ΣΕΚΑ στηρίζει διαχρονικά και μάλιστα από τον σχεδιασμό τους ακόμη τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, γιατί πέραν του μεγάλου περιβαλλοντικού οφέλους που αποφέρουν, παράλληλα αποδίδουν ιδιαίτερα σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη και τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.

Κώστας Διαμαντής, Πρόεδρος ΣΕΚΑ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.