ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

ΗΠΑ: Επιβολή δασμών σε εισαγωγές φύλλων αλουμινίου από την Ελλάδα και άλλες 17 χώρες

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέους δασμούς στις εισαγωγές (συνολικής αξίας 1,96 δισ. δολαρίων) προϊόντων φύλλων αλουμινίου από 18 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), μετά την απόφαση ότι γινόταν ντάμπινγκ στα προϊόντα αυτά (σ.σ.: ότι πωλούνταν σε τιμές χαμηλότερες από τις κανονικές), δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.

Σημειώνεται ότι για την Ελλάδα ο προκαταρκτικός δασμός είναι 2,72% και είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των 18 χωρών, γεγονός που δείχνει ότι ο κύριος εξαγωγέας προϊόντων αλουμινίου από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, δηλαδή η ΕΛΒΑΛ, δεν εφαρμόζει πρακτικές ντάμπινγκ. Οι δασμοί που ανακοινώθηκαν είναι οι προκαταρκτικοί και οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο να αμφισβητήσουν την απόφαση μέχρι τον Δεκέμβριο. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο και σε περίπτωση που δεν υπάρχει αλλαγή οι δασμοί θα επιβληθούν από το International Trade Commission (ITC) τον Απρίλιο.

Οι δασμοί επιβλήθηκαν άμεσα σε χώρες, όπως η Γερμανία και το Μπαχρέιν, αν και η απόφαση του υπουργείου για το ντάμπινγκ ήταν προκαταρκτική, είπε ο Ρος στο Fox Business Network. Όπως σημείωσε, από την απόφαση επηρεάζονται επίσης η Βραζιλία, η Κροατία, η Αίγυπτος, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, το Ομάν, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, το Ταϊβάν και η Τουρκία.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι την τελική απόφαση θα λάβει η Επιτροπή για το Διεθνές Εμπόριο των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2021. Η Κίνα, είπε, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αλουμινίου, κάτι που οδήγησε σε υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα της Κίνας που εκτόπισε την παραγωγή σε άλλες χώρες και κατέληξε σε ντάμπινγκ στις ΗΠΑ.

Οι δασμοί είναι υψηλότεροι για τα γερμανικά προϊόντα, με συντελεστές 52% έως 132%, ενώ οι συντελεστές για τα προϊόντα του Μπαχρέιν είναι μονοψήφιοι. Ο Ρος είπε ότι η αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ ορισμένων προϊόντων εν μέσω της πανδημίας, όπως των οχημάτων και σκαφών αναψυχής, αύξησε τη σημασία της τιμολόγησης των φύλλων αλουμινίου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.