ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Χάνει έδαφος η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME

Παρότι ο Νοέμβριος μπήκε με ανοδικές τάσεις για την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Το ελαφρύ μέταλλο πήρε την κατιούσα και εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση αδυναμίας, ωστόσο, παρά τις καθοδικές πιέσεις, τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, δεν έχει υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των $2.000/mt.

Παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο θεμελιωδών παραμέτρων, η τρέχουσα περίοδος ευνοεί την άνοδο, καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της παγκόσμιας παραγωγής και μείωση της παραγωγής της Κίνας, το ελαφρύ μέταλλο όχι μόνο δεν κερδίζει περαιτέρω έδαφος αλλά είναι σε φάση αδυναμίας.

Το παραπάνω αποδίδεται στο γεγονός ότι παρά τα όποια ευνοϊκά στατιστικά στοιχεία και τις εξαγγελίες της Κίνας για περιορισμό της παραγωγής, μερίδα των επενδυτών παραμένει σκεπτική και θεωρεί ότι οι περικοπές στην αχανή ασιατική χώρα δεν είναι αρκετές για να εξισορροπήσει η αγορά.

Ο σκεπτικισμός και οι φόβοι όσον αφορά στο αντίκτυπο των περικοπών στην παραγωγή αλουμινίου του ασιατικού γίγαντα, αποτυπώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στην πτωτική διάθεση της τιμής πρωτόχυτου που έφτασε μία ανάσα πριν υποχωρήσει κάτω από το όριο των $2.000/mt στο LME.

WBMS: Έλλειμμα ύψους 1,463 εκατ. τόνων για το 9μηνο του 2017

Το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2017, η παγκόσμια αγορά αλουμινίου παρουσίασε έλλειμμα ύψους 1,463 εκατ. τόνων, τη στιγμή που για όλο το 2016 εμφάνισε έλλειμμα 770 χιλ. τόνων ανακοίνωσε το World Bureau of Metal Statistics (WBMS).

Η ζήτηση πρωτόχυτου αλουμινίου το 9μηνο του τρέχοντος έτους άγγιξε τους 45,49 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 1,877 εκατ. τόνους (+4,3%), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η παραγωγή το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2017 αυξήθηκε κατά 1,130 εκατ. τόνους σε σύγκριση με το 2016. Τα συνολικά αποθέματα κατέγραψαν μείωση κατά 5 χιλ. τόνους τον Σεπτέμβριο και στο τέλος του μήνα άγγιξαν τους 2,279 εκατ. τόνους που αντιστοιχεί σε 14 μέρες ζήτησης. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τα συνολικά αποθέματα βρίσκονταν στα επίπεδα των 2,761 εκατ. τόνων.

Γενικότερα, η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,6% το 9μηνο του 2017 σε σύγκριση με το ίδιο περσινό διάστημα. Η κινεζική παραγωγή εκτιμάται ότι έφτασε τους 24,661 εκατ. τόνους που αντιστοιχεί περίπου στο 56% της παγκόσμιας παραγωγής. Η κινεζική ζήτηση ήταν 5,2% υψηλότερη σε σχέση με το 2016.

Οι καθαρές κινεζικές εξαγωγές ανήλθαν στους 275 χιλ. τόνους το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2017, τη στιγμή που για όλο το περσινό έτος ήταν 255 χιλ. τόνοι. Οι εξαγωγές ημιτελικών προϊόντων αλουμινίου άγγιξαν τους 2,806 εκατ. τόνους το 9μηνο του τρέχοντος έτους, ελαφρώς μειωμένες σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι που ήταν 2,916 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή στην ΕΕ28 αυξήθηκε κατά 0,2%, ενώ στη ζώνη NAFTA (Μεξικό, ΗΠΑ, Καναδάς) έπεσε κατά 2,2%. Η ζήτηση στην ΕΕ28 εμφανίζεται αυξημένη κατά 132 χιλ. τόνους σε σύγκριση με πέρυσι.

Ειδικά για τον Σεπτέμβριο, η παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου έφτασε τους 4,665 εκατ. τόνους, ενώ η ζήτηση άγγιξε τους 4,770 εκατ. τόνους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.