ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

«Εξοικονομώ»: Παράθυρο για αλλαγές στα κριτήρια άνοιξε στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Την προώθηση ενός νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με νέα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και με στόχο να μειωθούν τόσο οι ατμοσφαιρικοί ρύποι όσο και η ενεργειακή φτώχεια -που κυμαίνεται στο 30% στην ΕΕ- προανήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η προσήλωση της κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας του Yπουργείου είναι πολύ μεγάλη και το αποδεικνύει καθημερινά, στηρίζοντας τα ευάλωτα νοικοκυριά που, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως είναι το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και οι δυσκολίες πρόσβασής τους.

«Το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και ριζικά. Ένα ποσοστό 30% στην ΕΕ αντιμετωπίζει το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας. Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε εκ βάθρων», τόνισε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, που έκανε λόγο για «ανεπάρκειες του τρέχοντος Προγράμματος», ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι ήδη η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα και σύντομα θα δώσει λύση.

Ο Υπουργός επιπρόσθετα επεσήμανε πως «η ταχύτητα δεν είναι αναγκαία συνθήκη για να κατευθύνει τα χρήματα σε αυτόν που έχει ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Στην πρώτη φάση το κριτήριό μας ήταν η ταχύτητα ώστε να προωθήσουμε άμεσα χρήματα ύψους 900 εκατ. ευρώ για να διαχυθούν γρήγορα πόροι τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία που δοκιμάζονται από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Στην επόμενη φάση και μέσα από διαβούλευση και σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα συζητήσουμε και θα θέσουμε νέα κριτήρια με βάση μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, όπως είναι η ηλικία του κτιρίου, το ετήσιο εισόδημα αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μιας περιφέρειας. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα προωθήσουμε ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ώστε και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους να μειώσουμε και από την άλλη να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα για τη χρήση ενέργειας».

«Η εφαρμογή του προγράμματος έχει πολλαπλά οφέλη, περιβαλλοντικά, κοινωνικά οικονομικά. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου.

Πηγή: B2Green.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.