ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Πρόεδρος ΤΕΕ: Το «Εξοικονομώ» δεν είναι αρκετό

Την ανάγκη θέσπισης του «Αναβαθμίζω», δηλαδή ενός νέου προγράμματος επιδοτήσεων για τη δημιουργία ανθεκτικών κτιρίων, μέσω της συνολικής ανακαίνισής τους, στα πρότυπα ενός βελτιωμένου και μεγαλύτερου «Εξοικονομώ», επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός.

Ο κ. Στασινός έκανε λόγο για ένα νέο Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα ιδιωτικά, τα δημόσια αλλά και όλα τα κτίρια συνάθροισης κοινού, και το οποίο μπορεί να συμβάλει σημαντικά τόσο στην προσαρμογή της χώρας στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, όσο και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό: «Και τα κτίρια μας και οι υποδομές μας είναι εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – και γενικότερα στις φυσικές καταστροφές. Διότι στην πλειοψηφία τους έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με άλλες παραδοχές, που δεν μπορούσαν να προβλέψουν τη δραματική αλλαγή που έχει επέλθει στις κλιματικές συνθήκες. Και φέρνουν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο ισχυρά, καιρικά φαινόμενα και καταστροφές».

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο ένας δρόμος που πρέπει και ακολουθούμε είναι ο μακροπρόθεσμος: να συμβάλλουμε όσο περισσότερο μπορούμε ως χώρα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και γενικότερα ρύπων. Και εδώ είναι κρίσιμος τόσο ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής, με την απολιγνιτοποίηση, όσο και της ενεργειακής κατανάλωσης: με την ενέργεια στα κτίρια και τα καύσιμα στις μεταφορές. Ο δεύτερος, είναι ένας δρόμος πιο άμεσης απόδοσης: η θωράκιση της κοινωνίας και της οικονομίας απέναντι στα φαινόμενα. Αυτό είναι η έννοια της Ανθεκτικότητας. Σας θυμίζω, διότι πολλοί το ξεχνούν, ότι νέα πολιτική της ΕΕ και το σχετικό Ταμείο για τις επιπτώσεις της πανδημίας, δεν είναι μόνο Ανάκαμψης, όπως λένε οι περισσότεροι, αλλά και Ανθεκτικότητας. Εμείς δεν το ξεχνάμε και προσπαθούμε να το θυμίζουμε διαρκώς σε όλους – και στην κυβέρνηση».

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.