ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

EE: Προσωρινοί δασμοί αντιντάμπιγκ έως 47,3% στα κινεζικά προϊόντα έλασης αλουμινίου

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου δηλώνει ικανοποιημένη από τις προθέσεις της ΕΕ να βάλει δασμούς αντιντάμπινγκ σε συγκεκριμένα προϊόντα έλασης κινεζικής προέλευσης. Οι δασμοί που θα κυμαίνονται από 19,6% έως 47,3% είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του επίσημού φορέα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου, European Aluminium, να αναδείξει το πρόβλημα των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Κίνας.

«Οι εισαγωγές με ντάμπινγκ από την Κίνα οδηγούν τους ευρωπαίους παραγωγούς αλουμινίου εκτός αγοράς και τους αποθαρρύνουν από το να επενδύουν σε καινοτομίες που βοηθούν στον αποκαρβονισμό και την ανακύκλωση. Είμαστε ευγνώμονες που η Επιτροπή αναλαμβάνει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της βιομηχανίας μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», τόνισε σχετικά ο γενικός δ/ντης του European Aluminium, Gerd Götz.

Οι εισαγωγές προϊόντων έλασης αλουμινίου από την Κίνα στην ΕΕ αυξήθηκαν από 171 χιλ. τόνους το 2016 σε περίπου 330 χιλ. τόνους πέρυσι. Το 2020, το μερίδιο αγοράς των κινεζικών εισαγωγών που διπλασιάστηκε σε σύγκριση με 5 χρόνια πριν, έφτασε το 12%.

Οι προσωρινοί δασμοί σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα έλασης αλουμινίου αναμένεται να επιβληθούν έως τις 15 Απριλίου. Η έρευνα της ΕΕ θα συνεχιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2021. Έως τότε οι δασμοί αναμένεται να επιβεβαιωθούν ως οριστικοί. Αν αυτό συμβεί τότε θα τεθούν σε ισχύ για πέντε χρόνια. Τον περασμένο Οκτώβριο, η ΕΕ επέβαλε ήδη προσωρινούς δασμούς  21,2% και 32,1% στα κινεζικά προϊόντα διέλασης.

«Τα προϊόντα έλασης και διέλασης αλουμινίου είναι οι σημαντικότερες αγορές αλουμινίου στην Ευρώπη. Η απόφαση της επιτροπής να επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ στα κινεζικά προϊόντα διέλασης και σε ορισμένα προϊόντα έλασης αλουμινίου αποδεικνύει ότι οι ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν πληγεί πραγματικά από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας. Μπορεί, σε πρώτο στάδιο, οι δασμοί αντιντάμπινγκ να παρέχουν μία βραχυπρόθεσμη ανακούφιση αλλά χρειαζόμαστε επίσης μια μακροπρόθεσμη παγκόσμια λύση για την αντιμετώπιση της επιδοτούμενης πλεονάζουσας δυναμικότητας της Κίνας», πρόσθεσε ο κ. Götz.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.