ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Ταμείο Ανάκαμψης: Σούπερ πακέτο 4,2 δισ. ευρώ για προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης!

Τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων με επιδοτήσεις της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ δεσπόζουν στο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά την «πράσινη» οικονομία και την καθαρή ενέργεια.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του σχεδίου από τον Πρωθυπουργό, οι πόροι που δεσμεύει ο συγκεκριμένος τομέας των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανέρχεται περίπου στα 5,5 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 4,2 δισ. αφορούν σε ενισχύσεις «Εξοικονομώ». Σύμφωνα δε, με τις εκτιμήσεις τα 5,5 δισ. ευρώ μπορούν με μόχλευση και χρηματοδότηση από τους επενδυτές και τις τράπεζες να κινητοποιήσουν κεφάλαια για επενδύσεις ύψους 10 δις. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα 3 δισ. ευρώ έχουν να κάνουν με τη συνέχιση του δημοφιλούς προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» δηλαδή περιλαμβάνει ενισχύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών. Όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο νέος κύκλος θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα περιλαμβάνει πια συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης, όπως οι «βαθμοημέρες», δηλαδή οι περιοχές με ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, η παλαιότητα των κατοικιών, τα εισοδηματικά όρια και ο βαθμός της ενεργειακής απόδοσης.

Στο 1 δισ. ευρώ ανέρχεται το πακέτο του «Εξοικονομώ» για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιδοτηθούν επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού (μικρά καταλύματα) αλλά και ενεργειακής εντάσεως προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας από μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές.

Επίσης, με επιπλέον 200 εκ. ευρώ θα προικοδοτηθεί το «Ηλέκτρα» που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.