ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Η 60χρονη σχέση με τη ΔΕΗ έφτασε στο τέλος της!

Μία πολύχρονη σχέση πολλών ετών μεταξύ ΑτΕ και ΔΕΗ τελειώνει, καθώς η εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίου στρέφεται στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, καθώς και στο "πράσινο" αλουμίνιο.

Σε καταρχήν συμφωνία έχουν καταλήξει η Mytilineos και η ΔΕΗ για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) του μεγαλύτερου καταναλωτή ρεύματος στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της τακτικής Γ.Σ. της εταιρείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος απομένουν ορισμένα διαδικαστικά θέματα που μπορεί να κλείσουν ίσως και εντός της εβδομάδας όταν και θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Μία σχέση 60 ετών τελειώνει

Ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Το βασικό χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι ότι το 2023 μετά από 60 χρόνια τελειώνει η συνεργασία ΔΕΗ – Αλουμινίου, στο πλαίσιο και των στόχων που έχει θέσει η Mytilineos για το «πρασίνισμα» του αλουμινίου.

Η ΑτΕ θα αποδεσμευθεί σε δύο χρόνια από τη ΔΕΗ, καθώς με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και την ενέργεια από τις ΑΠΕ του ομίλου θα υπερκαλύπτονται οι ανάγκες της βιομηχανίας σε ηλεκτρισμό.

«Εκφράζω την πεποίθηση ότι και θα πετύχουμε το στόχο να “πρασινίσουμε” το αλουμίνιο και θα έχουμε φθηνότερη ενέργεια», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος επισημαίνοντας ότι το κλίμα στις συζητήσεις με τη ΔΕΗ ήταν εξαιρετικό και η διοίκηση του κ. Στάσση επέδειξε ρεαλισμό που θα βοηθήσει συνολικά τη βιομηχανία να προχωρήσει στην ενεργειακή μετάβαση. Ελπίζω, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος η συμφωνία να ικανοποιήσει και τους μετόχους.

Μπαράζ επενδύσεων και διπλασιασμός κερδοφορίας

Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στις προοπτικές της εταιρείας προχώρησε σε μια αρκετά αισιόδοξη πρόβλεψη. Όπως είπε τα επόμενα 2 με 3 χρόνια με την ωρίμανση των επενδύσεων, την αύξηση των μεριδίων αγοράς, την καινοτομία που εφαρμόζεται σε όλες τις δραστηριότητες αλλά και το θετικό κλίμα των αγορών εμπορευμάτων, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση του κόστους σε όλα τα επίπεδα, θα αρχίσει η απογείωση για τη Mytilineos.

Σε διάστημα 2 – 3 ετών μπορούμε να ελπίζουμε σε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρείας, ξεκινώντας από την κερδοφορία του 2022 που ελπίζουμε να είναι διπλάσια από το 2020. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το 2021 θα είναι μια βαριά χρονιά για το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας.

Όπως ανέφερε η εταιρεία βρίσκεται στο μέσον ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος ύψους 600 εκατ. ευρώ μόνο για το 2021 που είναι με διαφορά το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα. Ωστόσο ήδη το 2021 αναμένεται να αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτοι καρποί και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις η χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2020. «Το 2021 θα δείξουμε πως μπορεί μια εταιρεία εν μέσω ενός κολοσιαίου επενδυτικού προγράμματος να βγάζει και κέρδη» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Μπροστάρης το αλουμίνιο

Ο τομέας της μεταλλουργίας αναμένεται «να τραβήξει το κάρο», καθώς ο κ. Μυτιληναίος συμμερίζεται τις θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς αλουμινίου, η οποία ήδη κινείται ανοδικά.

Σε συνδυασμό με τις δύο μεγάλες ιστορικές συμφωνίες, την πρώτη με τη ΔΕΗ και τη δεύτερη με την Glencore για την πώληση αλουμίνας – αλουμινίου δεκαετούς διάρκειας, διασφαλίζεται ότι ο τομέας μεταλλουργίας θα έχει σημαντικές επιδόσεις τα επόμενα χρόνια.

Ως προς το deal με την Glencore αυτό συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα έχει δεκαετή διάρκεια και ξεπερνά σε αξία το 1,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος για μια εξαιρετική συμφωνία, η οποία φιξάρει την τιμή της αλουμίνας για 4 χρόνια και όχι υποτιμημένα σε σχέση με τις τρέχουσες εξαιρετικά καλές τιμές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.