ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

LME: Σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου

Η απόφαση βόμβα της Μόσχας για εισαγωγή δασμών 15% στις εξαγωγές αλουμινίου απεγκλώβισε το αλουμίνιο από τη διορθωτική του τροχιά.

Η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου που καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία φέτος, φαίνεται να σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα και σε ένα εύρος $2.450 – 2.550/mt στο LME. Αναλυτικότερα αμέσως μετά τα εντυπωσιακά υψηλά στις αρχές του Μάιου, όπου η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου πλησίασε το όριο των $2.600/mt, έλαβε χώρα (μία μάλλον αναμενόμενη) μεγάλη διόρθωση προς τα κάτω, με το ελαφρύ μέταλλο να πέφτει κάτω από το όριο των $2.350/mt.

Ο Ιούνιος χαρακτηρίστηκε σε γενικές γραμμές από νευρικότητα και αβεβαιότητα, με το αλουμίνιο να μην έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση, μέχρι να έρθει η Ρωσική κυβέρνηση και να τα ανατρέψει όλα. Η Μόσχα μέσα στον Ιούλιο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εισάγει δασμούς ύψους 15% στις εξαγωγές αλουμινίου ή ένα ελάχιστο πόσο $254/mt μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου, πιάνοντας την αγορά εξαπίνης!

Η αναγγελία για τους δασμούς στις εξαγωγές αλουμινίου της Ρωσίας, σε συνάρτηση με το τρέχον πλάνο της Κίνας για τον περιορισμό των ενεργοβόρων μονάδων της χώρας, φούντωσε εκ νέου τις ανησυχίες για διατήρηση της στενότητας στη φυσική αγορά και λειτούργησε υποστηρικτικά για την τιμή πρωτόχυτου.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η υψηλή τιμή του αλουμινίου στο LME πυροδότησε επανεκκινήσεις αδρανοποιημένων μονάδων ή έφερε πρόσθετη δυναμικότητα στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα τον Μάιο το IAI να καταγράψει ρεκόρ στη μηνιαία παραγωγή πρωτόχυτου που άγγιξε τους 5,750 εκατ. τόνους, με ημερήσιο μέσο τους 185,5 χιλ. τόνους!

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, δυναμικότητα άνω των 5 εκατ. τόνων είναι προς εκτίμηση για επανεκκίνηση. Για τη φετινή χρόνια, η συνολική παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει τους 65,4 εκατ. τόνους.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι τα αποθέματα στο LME βαίνουν μειούμενα από τα τέλη Μαρτίου και μετά. Ειδικότερα από τους 1,956 εκατ. τόνους του Μαρτίου, τα αποθέματα μειώθηκαν στους 1,568 εκατ. τόνους στα τέλη του Ιουνίου, ενώ τη στιγμή που γράφεται το άρθρο έχουν υποχωρήσει περαιτέρω στους 1,440 εκατ. τόνους.

Από τη μία λοιπόν έχουμε σε επίπεδο στατιστικών, μία εικόνα που η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται ραγδαία όπως αναφέρει το IAI, ενώ από την άλλη έχουμε στενότητα στη φυσική αγορά όπως μαρτυρούν τα υψηλά premium και ότι το μέταλλο στις αποθήκες του LME λιγοστεύει.

Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να ληφθούν αυτή τη στιγμή για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς διανύουμε μία παραδοσιακά χαμηλής δραστηριότητας εποχή. Οι πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα μας δώσουν μία καλύτερη εικόνα για το πώς αναμένεται να κινηθεί μέχρι το τέλος του έτους η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου.

Σωτήρης Κρουστάλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.