ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Συμμετοχή της KOMEAL σε βραβευμένη εξοχική κατοικία στη Σαλαμίνα

Πρόκειται για το έργο Salamis Summer House που βραβεύτηκε με τα Big See Architecture Award 2021

Μία εξοχική κατοικία στη Σαλαμίνα, η Salamis Summer House, έργο του Αρχιτεκτονικού Γραφείου AREA Architecture Research Athens, βραβεύτηκε πρόσφατα από τα Big See Architecture Award 2021 τα οποία συμβάλλουν στην προώθηση μοναδικών και πρωτότυπων δημιουργικών επιτευγμάτων στην αρχιτεκτονική και το εσωτερικό design.

Στο συγκεκριμένο έργο συνέβαλε και η εταιρία KOMEAL με τις κατασκευαστικές εφαρμογές της σε κουφώματα και ειδικές χαλύβδινες κατασκευές.

Salamis Summer House
To τοπίο της Σαλαμίνας, η γεωγραφία και η ιδιαίτερη οικιστική ανάπτυξή του νησιού, αποτέλεσαν την αφετηρία του σχεδιασμού αυτής της μικρής εξοχικής κατοικίας στο Αιάντειο. Παρά την ένδοξη ιστορία της, με την διάσημη ναυμαχία στα στενά που τη χωρίζουν από τη στεριά να έχει εξέχουσα θέση, η παρακμή της μέχρι πρότινος ακμάζουσας ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης σκιάζει το μέλλον με αβεβαιότητα. Η μετέωρη θέση της Σαλαμίνας μεταξύ στεριάς και θάλασσας, πόλης και φύσης, αντιστέκονται στον χαρακτηρισμό της ως τόπου διακοπών. Χωρίς την εξωστρέφεια ενός τυπικού παραθαλλάσιου προορισμού, η Σαλαμίνα απευθύνεται σε μία κοινότητα μόνιμων κατοίκων και λίγων επισκεπτών.

Το οικόπεδο της προτεινόμενης κατοικίας είναι ένα μικρό επίπεδο κομμάτι γης, χωρίς ιδιαίτερη θέα, με μόνα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά μια μεγάλη ελιά και ένα παλιό πηγάδι. Ακολουθώντας μια στρατηγική εσωστρέφειας, η κατοικία αναπτύσσεται περιμετρικά, αξιοποιώντας το μικροκλίμα και τους δημιουργούμενους υπαίθριους χώρους.

Σε αντίθεση με τις μόνιμες κατοικίες του νησιού που έχουν προκύψει μέσα από μία “προσθετική” διαδικασία αυτοσχέδιων επεκτάσεων, ανταποκρινόμενες σε διαρκώς μεταβαλόμενες ανάγκες κατοίκησης, εδώ η ιδέα του παραθερισμού μετουσιώνεται, απαλλαγμένη από τις υλικές ανάγκες της καθημερινότητας, μέσα από μια διαδικασία “αφαίρεσης” από έναν αρχικό όγκο.

Οι εξωτερικοί τοίχοι δίνουν την εντύπωση μιας μονολιθικής κατασκευής, που όμως μέσα της κρύβει μια μεγάλη κεντρική αυλή. Μία στενή πύλη οδηγεί από το δρόμο στην εσωτερική αυλή, και μία δεύτερη, τοποθετημένη αντιδιαμετρικά, οδηγεί στον πίσω κήπο με τη μικρή πισίνα. Μέσα στην αυλή δύο γυάλινα κουτιά στεγάζουν τους κύριους χώρους διημέρευσης και ενσωματώνουν την υπάρχουσα ελιά. Χάρη στα ολόσωμα συρόμενα υαλοπετάσματα το όριο μεταξύ του μέσα και του έξω καταργείται, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζεται η διαμπερής κυκλοφορία από το μπροστά στο πίσω μέρος του οικοπέδου. Η μέγιστη ελευθερία κινήσεων προκύπτει όταν τα υαλοπετάσματα και οι δύο πύλες του σπιτιού ανοίξουν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σειράς υπαίθριων χώρων που χωρίζουν την κατοικία στα δύο.

Όλοι οι ιδιωτικοί χώροι της κατοικίας είναι ενσωματωμένοι σαν κοιλότητες στους βαρείς περιμετρικούς τοίχους και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της κεντρικής αυλής. Δευτερεύουσες αυλές αφήνουν το φως και τον αέρα να διεισδύσει, ενώ το δωμάτιο φιλοξενούμενων μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα μέσα από την δική του αυλή, όπου βρίσκεται και το πηγάδι.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: AREA Architecture Research Athens, Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος, Αθηνά Φουστέρη.

Ποια είναι η KOMEAL

Η KOMEAL είναι μία σύγχρονη εταιρία κατασκευής κουφωμάτων και εξειδικευμένων εφαρμογών από αλουμίνιο και σίδηρο, η οποία διευθύνεται από τον κ. Παναγιώτη Κώτσο. Η εταιρεία αναλαμβάνει την υλοποίηση κατασκευών όπως έχουν προκύψει από την κοινή συνεργασία με τον πελάτη, συμβουλεύοντας πάντα για το καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα. Η KOMEAL, δείγμα της υψηλής της τεχνικής κατάρτισης και του επαγγελματισμού που τη διακρίνει, έλαβε μέρος στο πλάνο ανακατασκευής και επέκτασης των περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece. Ο κύριος ανάδοχος του έργου Intrakat A.E. εμπιστεύτηκε την KOMEAL, η οποία ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία όλες της εργασίες που της ανατέθηκαν σε 4 Ελληνικά αεροδρόμια, αυτά των Σαντορίνης, Σάμου, Ακτίου και Ζακύνθου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.