ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ALUMINCO: Η παράδοση συναντά το μοντέρνο στο Mbweni House

Η γοητεία ενός συστήματος αλουμινίου ALUMINCO έγκειται στον καθαρό, λιτό σχεδιασμό του αλλά και στη πρακτικότητα και ευκολία στη χρήση σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Το εντυπωσιακό διεθνές έργο με συστήματα ALUMINCO βρίσκεται σε μια πρώην στρατιω­τική ζώνη στη Βόρεια Ακτή του Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας, περίπου 30 χλμ. από το κέντρο της πό­λης. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί εκ νέου ως μια πολυ­τελή οικιστική γειτονιά στην οποία, σύμφωνα με τη μόδα της Τανζανίας του 21ου αιώνα, εμφανίζονται πολλές δυ­τικές αρχιτεκτονικές τυπολογίες. Αυτό είχε ως αποτέλε­σμα μια μονότονη περιοχή χαμηλής πυκνότητας χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Το σπίτι Mbweni, από την άλλη πλευρά, ξεχωρίζει από αυτό το δυτικοποιημένο περίβλημα αντιγραφής, προβάλ­λοντας τη λιτότητα σε έναν μικρό, αλλά ξεχωριστό όγκο κτιρίου. Το έργο ανταποκρίνεται επίσης στο συγκεκριμέ­νο κλιματολογικό και πολιτιστικό περιβάλλον μέσω του απέρριττου και τοπικού σχεδιασμού του.

Το κτίριο έχει σχεδιαστεί ως ένα διάμηκες «κουτί μέσα σε ένα κουτί» και βρίσκεται διαγώνια στο οικόπεδο για να εξασφαλίσει μια μακρά θέα με βάθος. Είναι ένα πλή­ρες διπλό σχήμα, με διπλές όψεις και μια ανεστραμμέ­νη στέγη πάνω από μια επίπεδη οροφή.

Το εσωτερικό «κουτί» του κτιρίου παραμένει ορθο­γώνιο, ενώ το εξωτερικό στρώμα προεξέχει από τις δύο πλευρές προς τον κήπο, δημιουργώντας έναν σταυρό.

Το εσωτερικό έτσι προστατεύεται από τον άμεσο ήλιο, αλλά ο εξωτερικός τοίχος είναι επίσης διαπερατός και επιτρέπει μια χαλαρή ποιότητα φωτός και ένα ελκυστι­κό μοτίβο φωτισμού καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η ανεστραμμένη οροφή συλλέγει το νερό της βροχής σε μια μεγάλη δεξαμενή για οικιακή χρήση και ένα πάρ­κο ηλιακών συλλεκτών στην οροφή παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό.

Το πράσινο ολοκληρώνει το συνολικό σκηνικό του κτι­ρίου και εξασφαλίζει ένα βέλτιστο μικροκλίμα, καθώς ο σκληρός εξωραϊσμός ελαχιστοποιείται και η στρατη­γική βλάστηση λειτουργεί ως σύστημα σκίασης και φιλ­τραρίσματος. Συνολικά, αυτό οδηγεί σε μια βιώσιμη και ανθεκτική σύνθεση.

Εκτός από την ιδιόμορφη προσέγγιση του Colonial Planters’s House, ο σχεδιασμός επαναπροσδιορίζει επί­σης στοιχεία της παραδοσιακής τυπολογίας του Coastal Swahili House. Οι βεράντες, τα loggias, τα μπαλκόνια και οι γκαλερί που αποτελούν μέρος της διπλής πρό­σοψης, δημιουργούν έναν ενδιάμεσο κόσμο μεταξύ του κήπου και του εσωτερικού.

Επιτρέπουν την αλληλεπίδραση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου, αναδεικνύοντας την περίπλοκη και πλού­σια κατάσταση του «κατωφλίου» που υπάρχει στην το­πική αρχιτεκτονική και υποστηρίζει τον τρόπο ζωής των Σουαχίλι. Για τον λόγο αυτό, οι δημόσιοι και κοινόχρη­στοι χώροι βρίσκονται στο ισόγειο, ενώ οι ιδιωτικοί χώροι διανέμονται και χωρίζονται στον δεύτερο όροφο.

Συνολικά, το παραδοσιακό παραθαλάσσιο σπίτι Swahili και το παραδοσιακό σπίτι Colonial Planters’s αποτέλεσαν έμπνευση για το Mbweni House. Ο σχεδι­ασμός του ανταποκρίνεται στο κλίμα και είναι μετάφρα­ση αυτών των παλαιών στυλ αρχιτεκτονικής αλλά γίνε­ται με σύγχρονο τρόπο, παρέχοντας την άνεση και το κύ­ρος του 21ου αιώνα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button