ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

ElvalHalcοr: Διεθνής δύναμη στους κλάδους αλουμινίου και χαλκού!

Με επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, ο όμιλος έχει πλέον ηγετική θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε προϊόντα αλουμινίου και είναι ο Νο1 παραγωγός σωλήνων χαλκού.

Η ElvalHalcοr,  η «ναυαρχίδα» του ομίλου Βιοχάλκο, είναι ένα πρότυπο εξωστρεφές επιχειρηματικό μοντέλο με ισχυρή παρουσία σε 100 χώρες παγκοσμίως και με κύκλο εργασιών άνω των 2 δισ. ευρώ, με τις εξαγωγές δε να αντιπροσωπεύουν το 91% αυτών. Την τελευταία διετία η εταιρία έχει μπει σε μία περίοδο συνεχούς βιώσιμης ανάπτυξης που ευνοείται και από την παγκόσμια τάση της αγοράς με την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων που παράγει.

Σημαντικά διεθνή Macro Trends πηγάζουν από τη μετάβαση στην  κυκλική οικονομία και την κλιματική ουδετερότητα σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η συσκευασία και τα κτίρια.

«Το αλουμίνιο και ο χαλκός  αποτελούν μέταλλα στα οποία θα στηριχθεί η μετάβαση στην  κυκλική οικονομία, καθώς έχουν εφαρμογή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής παραγωγής και  μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ άπειρον χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους. Η ElvalHalcor  με τις στρατηγικές της επενδύσεις και τις  συνέργειες που επιτυγχάνουν οι δύο τομείς και οι θυγατρικές της, έχει τοποθετηθεί έγκαιρα για να καλύψει τη δυναμικά αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα και λύσεις αλουμινίου και χαλκού», υποστήριξε εκ μέρους του Ομίλου ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος σε πρόσφατη επίσκεψή μας στις εγκαταστάσεις των Οινοφύτων.

Η εταιρεία «τρέχει» ένα διετές επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022. Πρόκειται για ένα ψυχρό έλαστρο και μια νέα γραμμή βαφής που απευθύνεται αποκλειστικά στη συσκευασία αλουμινίου.

Ο αναπληρωτής γενικός δ/ντής της Elval κ. Νίκος Καραμπατέας

«Με τις επενδύσεις αυτές η παραγωγική δυναμικότητά της θα φτάσει το επίπεδο ρεκόρ των 520 χιλ. τόνων από 300 χιλ, τόνους που ήταν στο τέλος του 2020. Επομένως και οι δύο κλάδοι δραστηριότητας της εταιρείας (αλουμίνιο και χαλκός) αναμένεται να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται διεθνώς» ανέφερε στη παρουσίασή του ο αναπληρωτής γενικός δ/ντής της Elval κ. Νίκος Καραμπατέας.

Κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε μία δυναμική άνοδος του όγκου πωλήσεων κατά 16,5% και του κύκλου εργασιών κατά 34,6%, ενώ η οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) ανήλθε στα 85,2 εκ. ευρώ αυξημένη κατά 25,5% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Οι προοπτικές των προϊόντων έλασης αλουμινίου
Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση αλουμινίου έναντι άλλων υλικών.

  • Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Η παγκόσμια κατανάλωση σε προϊόντα έλασης αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 4,1% μέχρι το 2025 σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές.
  • Η Elval έχει ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων υψηλής ποιότητας για αγορές όπως η συσκευασία, οι κατασκευές, η ναυπηγική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια, οι βιομηχανικές εφαρμογές και η θέρμανση – ψύξη – κλιματισμός (HVAC&R). Επικεντρώνεται στρατηγικά στους κλάδους συσκευασίας και μεταφορών που αποτελούν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξή της.
  • Στον κλάδο της συσκευασίας, η αύξηση ζήτησης για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό 4,3%/έτος μέχρι το 2030, ενώ μόνο στη Ευρώπη η επιπλέον ζήτηση για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται να αγγίξει τους 400.000 τόνους!
  • Στην αυτοκινητοβιομηχανία η ζήτηση αλουμινίου αναμένεται να σημειώσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 13,1% για το διάστημα 2019-2023!

Ο τομέας έλασης αλουμινίου
Η Elval είναι ο μοναδικός παραγωγός επίπεδων προϊόντων αλουμινίου στην Ελλάδα και μαζί με τις θυγατρικές του τομέα αλουμινίου έχει καθιερωθεί ως μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες του κλάδου της σε παγκόσμιο επίπεδο.

  • Διαθέτει και λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης.
  • Το 91% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδας σε περίπου 100 χώρες.
  • Έχει ολοκληρώσει ήδη επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση του τετραπλού θερμού έλαστρου (tandem) Ολοκληρώνει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ  για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας  κατά 73% με 520 Ktns δυναμικότητας έτοιμου προϊόντος.
  • Διαθέτει 800 ΚΤ παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης που δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω επενδύσεις και μελλοντική ανάπτυξη.

Μιχάλης Ροδίτης
mroditis@alunet.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.