ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΝΕΟΚΕΜ: Βράβευση κτιρίου με χρώμα της υπερανθεκτικής σειράς SAHARA!

Τα Αρχιτεκτονικά Συστήματα Αλουμινίου του βραβευμένου έργου φέρουν χρώμα πούδρας της NEOKEM και συγκεκριμένα το χρώμα 520 NIGHT της σειράς SAHARA από τη Συλλογή Υπερανθεκτικών Χρωμάτων Πούδρας PRISMA.

Τα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, ο ετήσιος θεσμός που εγκαινίασε το περιοδικό DOMa το 2010, στο πλαίσιο της πολύπλευρης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, βράβευσαν φέτος στην κατηγορία Γραφεία το «Κτίριο Γραφείων στη Λυκόβρυση – Georges Batzios Architects» με το Βραβείο Καλύτερης Νέας Αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτίριο.

Το χρώμα πούδρας που επιλέχθηκε για τα Αρχιτεκτονικά Συστήματα Αλουμινίου, είναι το 520 NIGHT της σειράς SAHARA, της Συλλογής Υπερανθεκτικών Χρωμάτων Πούδρας PRISMA.

Το υφιστάμενο κτίριο είναι ένα από τα σπάνια δείγματα μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και από τα σημαντικότερα έργα του Γραφείου Τομπάζη. Ολοκληρώθηκε το 1972 ως έδρα της εταιρείας παραγωγής τσιμέντων Ηρακλής.

Η αναγέννησή του αποτέλεσε μία μεγάλη πρόκληση όσον αφορά στο όριο της επέμβασης στην υφιστάμενη δομή. Στα 50 χρόνια της ζωής του, το κτίριο είχε αλλοιωθεί με επιχρίσματα σε διάφορες αποχρώσεις, με τελευταία την ώχρα, χάνοντας έτσι την αρχική μπρουταλιστική του υφή. Γι αυτό, η πρώτη επέμβαση αφορούσε στην επαναφορά της αρχικής εικόνας των επιφανειών εμφανούς σκυροδέματος (40.000 τ.μ.).

Ωστόσο, στο εσωτερικό του κτιρίου, στόχος ήταν να μηδενιστεί η επέμβαση μέσω μιας πιστής ανακατασκευής της αρχικής μορφής του. Οι δραστικές χωρικές αναδιατάξεις στο εσωτερικό είχαν ως στόχο τη δημιουργία ενός νέου χώρου που όμως «βρισκόταν» πάντα εκεί, στο «υποσυνείδητο» του κτιρίου, από το 1972.

Σε αυτή την προσπάθεια οδηγός ήταν κυρίως ο κάνναβος 1,20×1,20 μ. που αντιστοιχεί στις διαστάσεις του τυπικού στοιχείου της φατνωματικής οροφής. Ο κάνναβος αποτέλεσε τη βάση για κάθε σχεδιαστική επέμβαση στο κτίριο: όλα τα αρχιτεκτονικά και ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία βασίζονται στον υλικό και τον τρισδιάστατα νοητά προβαλλόμενο κάνναβο που ορίζει η φατνωματική οροφή.

Με στόχο την ανάδειξη της γεωμετρίας της οροφής ως γενέτειρας του όλου σχεδιασμού απομακρύνθηκε κάθε είδους μηχανολογικός ή άλλος εξοπλισμός, σε αντίθεση με την προηγούμενη κατάσταση του κτιρίου, κατά την οποία η οροφή καλυπτόταν με ψευδοροφές και αλλά αρχιτεκτονικά και ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία.

H έως τώρα «θαμμένη» φατνωματική οροφή λειτουργεί ως «αρχαιολογικό» εύρημα, το οποίο καθορίζει τη νέα μορφή του εσωτερικού του κτιρίου και οδηγεί τον χώρο «προς μια απόλυτη αρχιτεκτονική».

Κτίριο Γραφείων στη Λυκόβρυση

Αρχιτεκτονικό Γραφείο: Georges Batzios Architects
Κατηγορία: Γραφεία
Τοποθεσία: Λυκόβρυση
Επιφάνεια: 13.000 τ.μ.
Χρώμα πούδρας: NEOKEM 520 NIGHT SAHARA

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.