ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Η παγκόσμια στροφή προς το αλουμίνιο δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης – Πανέτοιμη η ELVAL!

Στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των μεταφορών και της συσκευασίας, αυξάνεται η χρήση του αλουμινίου και προβλέπεται μία έκρηξη της κατανάλωσης, που θα φθάσει έως και +25% μέχρι το τέλος του 2025.

Οι σημερινές ανάγκες και οι απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς που πηγάζουν από τον περιορισμό της χρήσης του πλαστικού αλλά και από την ενεργειακή κρίση, δημιουργούν μία συνεχόμενη αύξηση της ζήτησης του αλουμινίου και πιο συγκεκριμένα των ημιπροϊόντων έλασης.

Στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των μεταφορών και πρωτίστως της συσκευασίας, αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο η χρήση του αλουμινίου και προβλέπεται μία έκρηξη της κατανάλωσης, που θα φθάσει έως και +25% μέχρι το τέλος του 2025!

Οι μεγάλες ευκαιρίες εντοπίζονται στον χώρο της συσκευασίας, όπου ο περιορισμός και η αντικατάσταση του πλαστικού οδηγεί τους παραγωγούς τροφίμων και αναψυκτικών προς την χρήση του αλουμινίου. Ιδιαίτερα στον τομέα των κουτιών αλουμινίου, μόνο στην Ευρώπη προβλέπεται αύξηση της ζήτησης κατά 400 χιλ. τόνους, παρόλο την υψηλή ανακυκλωσιμότητα του «καθαρού» μετάλλου.

Παράλληλα, μεγαλώνει σταθερά και η ζήτηση αλουμινίου από την αυτοκινητοβιομηχανία, με δεδομένο την αύξηση του μεριδίου του στα οχήματα με την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Δικαίως το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος, καθώς έχει αρχίσει δυναμικά η παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στην επιλογή του έναντι άλλων υλικών.

  • Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Η παγκόσμια κατανάλωση σε προϊόντα έλασης αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 4,1% μέχρι το 2025 σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές.
  • Στον κλάδο της συσκευασίας, η αύξηση ζήτησης για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό 4,3%/έτος μέχρι το 2030, ενώ μόνο στη Ευρώπη η επιπλέον ζήτηση για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται να αγγίξει τους 400.000 τόνους!
  • Στην αυτοκινητοβιομηχανία η ζήτηση αλουμινίου αναμένεται να σημειώσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 13,1% για το διάστημα 2019-2023!

Πανέτοιμη η ELVAL για το μεγάλο άλμα

Η ELVAL, ο τομέας αλουμινίου της ELVALHALCOR του ομίλου Βιοχάλκο, έχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων υψηλής ποιότητας για αγορές όπως η συσκευασία, οι κατασκευές, η ναυπηγική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια, οι βιομηχανικές εφαρμογές και η θέρμανση – ψύξη – κλιματισμός (HVAC&R). Επικεντρώνεται στρατηγικά στους κλάδους συσκευασίας και μεταφορών που αποτελούν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Είναι ο μοναδικός παραγωγός επίπεδων προϊόντων αλουμινίου στην Ελλάδα και μαζί με τις θυγατρικές του τομέα αλουμινίου έχει καθιερωθεί ως μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες του κλάδου της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαθέτει και λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης. Έχει ολοκληρώσει ήδη επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ για την εγκατάστασή του, ενώ ολοκληρώνει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ  για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας  κατά 73% με 520 Ktns δυναμικότητας έτοιμου προϊόντος.

Για τα σημαντικά διεθνή Macro Trends που πηγάζουν από τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και την κλιματική ουδετερότητα σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η συσκευασία και τα κτίρια, η ELVAL είναι πανέτοιμη.

Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος

«Το αλουμίνιο και ο χαλκός  αποτελούν μέταλλα στα οποία θα στηριχθεί η μετάβαση στην  κυκλική οικονομία, καθώς έχουν εφαρμογή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής παραγωγής και  μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ άπειρον χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους. Η ELVALHALCOR με τις στρατηγικές της επενδύσεις και τις  συνέργειες που επιτυγχάνουν οι δύο τομείς και οι θυγατρικές της, έχει τοποθετηθεί έγκαιρα για να καλύψει τη δυναμικά αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα και λύσεις αλουμινίου και χαλκού», υποστήριξε εκ μέρους του Ομίλου ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος σε πρόσφατη ξενάγησή μας στις παραγωγικές εγκαταστάσεις των Οινοφύτων, όπου ξεχωρίσαμε τις συνεχιζόμενες εργασίες των νέων προγραμματισμένων επενδύσεων.

Μιχάλης Ροδίτης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.