ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Νέο Εξοικονομώ – Πόση προκαταβολή πρέπει να απαιτήσει ο κατασκευαστής σε ένα έργο!

Σύμφωνα με τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα στους ωφελούμενους, ο κατασκευαστής δικαιούται και πρέπει να απαιτήσει το 70-75% της αξίας του έργου ως προκαταβολή

Το θέμα της προκαταβολής που συμφωνεί ο κατασκευαστής σε ένα επιδοτούμενο από το πρόγραμμα έργο αντικατάστασης κουφωμάτων, είναι μία σημαντική παράμετρος, που όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να την λάβουν σοβαρά υπόψη τους και να εξασφαλιστούν με έγγραφη συμφωνία με τον πελάτη τους. Μάλιστα, με την συνεχή αύξηση των τιμών των υλικών, είναι επιβεβλημένο να έχει ξεκαθαριστεί από την αρχή το ύψος της προκαταβολής και η εξόφληση του έργου.

Σύμφωνα με τους όρους και τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα στους ωφελούμενους, ο κατασκευαστής δικαιούται και πρέπει να απαιτήσει το 70-75% της αξίας του έργου ως προκαταβολή, ενώ το υπόλοιπο θα το λάβει 2-3 μήνες μετά την ολοκλήρωσή του και εφόσον έχει πραγματοποιηθεί ο επιτυχής έλεγχος της δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Ας δούμε στη συνέχεια δύο παράδειγμα για ένα έργο αντικατάστασης κουφωμάτων κόστους 12.000€, όπου ο ωφελούμενος έχει επιδότηση 60%. Αυτό σημαίνει ότι ο ωφελούμενος θα πρέπει να καταβάλει τις 4.800€ (ίδια κεφάλαια ή δάνειο), ενώ οι 7.200€ είναι η επιδότηση από το πρόγραμμα.

Με την απόφαση υπαγωγής καταβάλλεται στον ειδικό λογαριασμό του ωφελούμενου το 70% της επιχορήγησης, δηλαδή 5.040€. Εάν ο ωφελούμενος συμμετέχει με ίδια κεφάλαια καταβάλει στον κατασκευαστή το ποσό που του αναλογεί (4.800€), ενώ στη συνέχεια μπορεί να καταβάλει και το 70% της επιχορήγησης (5.040€) που έχει μπει ως προκαταβολή. Άρα σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα ποσό 2.160€, το οποίο ο κατασκευαστής θα πληρωθεί μετά την υλοποίηση του έργου. Βέβαια θα πρέπει να υπολογιστούν και τα έξοδα των συμβούλων (ενεργειακός επιθεωρητής κλπ).

Στο ίδιο έργο, εάν ο ωφελούμενος επιλέξει τραπεζικό δανεισμό, τότε ο κατασκευαστής λαμβάνει αρχικά το 70% του δανείου των 4.800€, δηλαδή 3.360€. Στη συνέχεια λαμβάνει και το 70% της επιχορήγησης (5.040€) που έχει μπει ως προκαταβολή. Οπότε σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα ποσό 3.600€, το οποίο ο κατασκευαστής θα πληρωθεί μετά την υλοποίηση του έργου.

Παράδειγμα υπολογισμού προκαταβολής που δικαιούται να εισπράξει ο κατασκευαστής για αντικατάσταση κουφωμάτων αξίας 12.000€ με επιδότηση 60%
Συνολική αξία έργου

12.000€

Επιδότηση από το πρόγραμμα 60% 7.200€
Καταβολή  από τον ωφελούμενο (ίδια κεφάλαια) 4.800€
Προκαταβολή που θα αποδοθεί στον ωφελούμενο (70% της επιδότησης) 5.040€
Προκαταβολή που θα πρέπει να εισπράξει ο κατασκευαστής (70% της επιδότησης + τα ίδια κεφάλαια του ωφελούμενου – έξοδα συμβούλων π.χ. 400€) 9.440€
Υπόλοιπο καταβολής μετά 2 περίπου μήνες από την ολοκλήρωση του έργου 2.560€

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, η καταβολή του υπόλοιπου της επιχορήγησης ή/και του δανείου ολοκληρώνεται εντός χρονικού διαστήματος εξήντα (60) ημερών από τον επιτυχή έλεγχο της δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου. Τα ανωτέρω ποσά εκταμιεύονται στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του ωφελούμενου και είναι ακατάσχετα και δεσμευμένα για την πληρωμή προμηθευτών/ αναδόχων/κ.λπ.

Εν συνεχεία, οι πληρωμές προς τους αναδόχους/προμηθευτές/κ.λπ. διενεργούνται άμεσα από το Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό, στη βάση εντολής/εξουσιοδότησης που έχει καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα από τον Ωφελούμενο, και σε κάθε περίπτωση, όχι μετά το πέρας επτά (7) εργάσιμων ημερών από την καταβολή των χρημάτων σε αυτόν από τον Φορέα Υλοποίησης, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες με υπαιτιότητα του ωφελούμενου (εμβάσματα για την κάλυψη κινήσεων σε λογαριασμούς άλλης τράπεζας, κ.α). Οι ανάδοχοι/προμηθευτές δηλώνουν για την εκταμίευση της πληρωμής τον Επαγγελματικό Λογαριασμό που έχουν δηλώσει στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.