ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

LME: Καλπάζει και πάλι το αλουμίνιο – στα $4.000/mt το βλέπει η Goldman Sachs

Η περιορισμένη προσφορά, η ισχυρή ζήτηση και η κρίση στην Ουκρανία «έσπρωξαν» το αλουμίνιο σε υψηλά που είχαμε να δούμε από τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008.

Η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου άγγιξε υψηλά 13 ετών στο LME, καθώς η ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με τις αναστολές στη λειτουργία αρκετών μονάδων παραγωγής σε Ευρώπη και Κίνα πυροδοτεί τα σενάρια περαιτέρω στενότητας όσον αφορά στη διαθεσιμότητα του ελαφρού μετάλλου.

Το ελαφρύ μέταλλο πέταξε πάνω από τα υψηλά του 2008 στα $3.245/mt και έχει βάλει πλώρη να ξεπεράσει το απόλυτο υψηλό των $3.380/mt, καθώς οι επενδυτές στοιχίζονται πίσω από μία αγορά στην οποία φαίνεται να υπάρχει μεγάλη στενότητα.

Η πανδημία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει την προσφορά σε σημαντική υστέρηση έναντι της ζήτησης, η οποία ανέκαμψε πολύ γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παγκόσμια αποθέματα αλουμινίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους 1,5 εκατ. τόνους, από την κορύφωση των 3,2 εκατ. τόνων του περσινού Μαρτίου.

Με τις μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη να έχουν να αντιμετωπίσουν τη πρωτοφανή αύξηση του ενεργειακού κόστους και τα εργοστάσια της Κίνας να υπόκεινται συνεχείς περικοπές λόγω της ενεργειακής πολιτικής του Πεκίνου, οι αγοραστές «τραβούν» συνεχώς μέταλλο από τα στρατηγικά αποθέματα που οδεύουν σε πολύ κρίσιμα χαμηλά επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Goldman Sachs αναθεώρησε την εκτίμησή της για την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου στα $4.000/mt(!), εξαιτίας του εξορθολογισμού της ενεργειακής κατανάλωσης στην Κίνα και το υψηλό κόστος ενέργειας στην Ευρώπη που «φρενάρουν» την προσφορά, σε μία περίοδο εξαιρετικών προοπτικών περαιτέρω ανάπτυξης της ζήτησης.

Σωτήρης Κρουστάλλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.