ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

European Aluminium: Δύσκολη συγκυρία για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου στην ΕΕ

Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση που επιταχύνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μία πραγματική απειλή για τις εναπομείνασες μονάδες παραγωγής πρωτόχυτου της Ευρώπης.

Τα στοιχεία του European Aluminium δείχνουν ότι η παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη ήταν χαμηλότερη των εκτιμήσεων τη χρονιά που μας πέρασε λόγω της ενεργειακής κρίσης που κράτησε και τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας οδήγησαν σε περικοπές στην παραγωγή πρωτόχυτου

Οι αρχικές εκτιμήσεις για το που θα κινηθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου το 2021 μιλούσαν για αύξηση 3,1%. Στην πραγματικότητα όμως οι πιέσεις από τον ενεργειακό τομέα έγιναν τόσο μεγάλες το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους που τελικά το έτος έκλεισε με μείωση της παραγωγής κατά 1,9%.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού το 2020 και το πρώτο μισό του 2021, οι ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής αλουμινίου άντεξαν χάρη στην πρωτοφανή τους ικανότητα να πλοηγούνται με επιτυχία στους σκοπέλους που δημιούργησαν οι κλυδωνισμοί σε επίπεδο ζήτησης. Ωστόσο η ενεργειακή κρίση έγειρε την πλάστιγγα στην άλλη πλευρά με τις ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής αλουμινίου να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές και ασύμμετρες απειλές που δέχτηκαν ειδικά μετά το δεύτερο μισό του περασμένου έτους.

Αποτέλεσμα ήταν πολλές ευρωπαϊκές μονάδες να προβούν σε περικοπές στη δυναμικότητά τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2022, η Γηραιά Ήπειρος έχασε σε δυναμικότητα πρωτόχυτου αλουμίνιου περίπου 850 χιλ. τόνους. Το τρέχον έτος η ευρωπαϊκή παραγωγή αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 30% σε σύγκριση με το ήδη δύσκολο 2021.

Από το 2008 και μετά η ΕΕ έχει χάσει πάνω από το 30% της δυναμικότητάς της σε πρωτόχυτου αλουμίνιο παρά τη σταθερά άνοδο της ζήτησης τόσο στη Γηραιά Ήπειρο όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

Επιπρόσθετα, το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρώπης βρίσκεται και αυτό στο επίκεντρο αυτού του καθοδικού σπιράλ της παραγωγής και φυσικά και η ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει πολλές βιομηχανίες παραγωγής πρωτόχυτου να προχωρήσουν σε αναστολή της λειτουργίας τους με δραματικές επιπτώσεις σε επάρκεια δουλειών, μελλοντικές επενδύσεις  και τη γενικότερη ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές μονάδες παραγωγής πρωτόχυτου στα όρια κατάρρευσης

Στις μέρες μας, η βιομηχανία παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου της ΕΕ αποτελείται από 12 μονάδες σε 8 χώρες, όπου παράγεται περίπου το 3% της παγκόσμιας παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου. Μία από τις παραπάνω μονάδες ανέστειλε (προσωρινά;) τις εργασίες της το 2021. Σε γενικότερη ευρωπαϊκή κλίμακα, δηλαδή μαζί με άλλες χώρες εκτός ΕΕ, η βιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου διαθέτει συνολικά 23 μονάδες, οι 10 εκ των οποίων είναι στη Νορβηγία και την Ισλανδία και 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση που επιταχύνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μία πραγματική απειλή για τις εναπομείνασες μονάδες της Ευρώπης. Η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στους ευρωπαίους παραγωγούς πρωτόχυτου αλουμινίου σε σύγκριση με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές τους αλλά και τον ενδοευρωπαϊκό ανταγωνισμό από αλλά υλικά.

Οι ιδιαιτερότητες της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ και τα υψηλά κόστη σε σύγκριση με άλλες χώρες εκτός ΕΕ, βάζουν τους ευρωπαϊκούς παραγωγούς σε μειονεκτική θέση.

Σωτήρης Κρουστάλλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.