ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Διεθνείς τιμές αλουμινίου: Υποχώρησαν κάτω από το όριο των $2.500/mt

Η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου συνεχίζει να υποχωρεί στο LME αλλά premium και κόστος ενέργειας δεν αφήνουν τη μείωση να αποτυπωθεί στην πρώτη και δεύτερη μεταποίηση του μετάλλου.

Τα αποθέματα στο LME έχουν καταγράψει μία μείωση περίπου 500 χιλ. τόνων μέχρι στιγμής μέσα στο έτος και το WBMS αναφέρει ότι η αγορά αλουμινίου το πρώτο τετράμηνο του έτους κατέγραψε πλεόνασμα της τάξης των 400 χιλ. τόνων.

Θα περίμενε κανείς η σημαντική πτώση των αποθεμάτων στο LME να έχει απόλυτη συσχέτιση με την (ανοδική) πορεία στο LME εντούτοις το ελαφρύ μέταλλο από την κορύφωση στις αρχές Μαρτίου οριακά κάτω από τα $4.000/mt έχει πάρει την κατηφόρα και τίποτα δεν φαίνεται να το σταματά.

Εν μέρει η ασυνέπεια μεταξύ μείωσης των αποθεμάτων στο LME και ταυτόχρονης πτώσης της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου αποδίδεται στο γεγονός ότι τα περιβόητα «κρυφά» αποθέματα του ελαφρού μετάλλου άρχισαν και πάλι να ανεβαίνουν.

Επιπρόσθετα, η δυσανάλογη πορεία των αποθεμάτων στο LME και της τιμής του ελαφρού μετάλλου αποδίδεται και στη γενικότερη ανησυχία των αγορών για το τι μέλλει γενέσθαι σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού και αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες που δυσκολεύει την πρόσβαση στο «φθηνό» χρήμα. Επιπρόσθετα και οι τεχνικοί δείκτες λειτουργούν αποτρεπτικά και έχουν παίξει και αυτοί τον ρόλο τους στη μαζική πώληση συμβολαίων το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, η μηνιαία παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου σύμφωνα με το ΙΑΙ κατέγραψε επίπεδα ρεκόρ τον φετινό Μάιο στους 5,805 εκατ. τόνους αν και σε επίπεδο πενταμήνου η παραγωγή έχει καταγράψει οριακή μείωση από τους 28,165 εκατ. τόνους το πρώτο πεντάμηνο του 2021 στους 27,972 εκατ. τόνους φέτος.

Τα premium εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα (αν και πρόσφατα εμφάνισαν σημάδια αδυναμίας) και εν μέρει είναι ο λόγος που δεν αποτυπώνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό η πτώση της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου στις αγορές της πρώτης και δεύτερης μεταποίησης σε συνάρτηση και με το πολύ ψηλό κόστος της ενέργειας.

Τα νέα επίπεδα στήριξης για την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου είναι τα 2.450/mt και τυχόν πτώση του αλουμινίου κάτω από αυτά τα επίπεδα δύναται να πυροδοτήσει σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές νέο καθοδικό σπιράλ που μπορεί να στείλει το αλουμίνιο ακόμη χαμηλότερα.

Σωτήρης Κρουστάλλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.