ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΚουφώματαΣυμβουλές για κουφώματαΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα επίπεδα ασφαλείας που προσφέρουν σήμερα τα κουφώματα αλουμινίου

Τα κριτήρια επιλογής κουφωμάτων δεν αποτελούν μόνο η αισθητική και η λειτουργικότητα, αλλά ασφαλώς και η προστασία που αυτά μας παρέχουν!

Η προστασία ενός κτιρίου από την εισβολή ανεπιθύμητων επισκεπτών υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανοίγματα που υπάρχουν προς το εσωτερικό περιβάλλον και εφαρμόζοντας σε κάθε ένα από αυτά το κατάλληλο κούφωμα αντιδιαρρηκτικής προστασίας, ανάλογα με τον κίνδυνο παραβίασης που παρουσιάζει και την ανθεκτικότητα που πρέπει να επιδεικνύει.

Οι πόρτες εισόδου, τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες αντιπροσωπεύουν «τα αδύναμα σημεία» της προστασίας έναντι των διαρρηκτών, ακόμη και όταν είναι κλειστά και κλειδωμένα, λόγω της μικρότερης αντοχής τους σε σύγκριση με την τοιχοποιία του κτηρίου.

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι πιστοποιημένα από διεθνείς αναγνωρισμένους φορείς και πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας. Αξιολογούνται με σύστημα έξι βαθμίδων (RC1 έως RC6 με αυξανόμενη σειρά αντοχής στη διάρρηξη), που περιγράφει το επίπεδο αντίστασης στην στατική και δυναμική πίεση, με διαφορετικά εργαλεία καθώς και με χειροκίνητες προσπάθειες διάρρηξης.

Οι κατηγορίες αντίστασης στη διάρρηξη RC (πρώην WK)

Αντιδιαρρηκτική κατηγορία RC1 (WK1)
Χρόνος Αντοχής 0 λεπτά – Περιστασιακός διαρρήκτης – RC1 είναι η πρώτη κατηγορία που αναφέρεται μόνον στην ανθρώπινη δύναμη που μπορεί να ασκηθεί με τα χέρια και το σώμα. Αντίσταση σε χρήση σωματικής βίας, όπως κλοτσιές, σπρώξιμο με τον ώμο, τράβηγμα προς τα έξω.

Αντιδιαρρηκτική κατηγορία RC2 (WK2)
Χρόνος Αντοχής 3 λεπτά – Περιστασιακός διαρρήκτης – RC2, είναι η δεύτερη κατηγορία και περιλαμβάνει πέραν της ανθρώπινης δύναμης, μεγάλα κατσαβίδια, σφήνες, πένσες και τανάλιες. Ένας υαλοπίνακας ασφαλείας σύμφωνα με το ΕΝ 356 απαιτείται για την κλάση RC2.

Αντιδιαρρηκτική κατηγορία RC3 (WK3)
Χρόνος Αντοχής 5 λεπτά – Διαρρήκτης – RC3, η τρίτη κατηγορία, περιλαμβάνει τα εργαλεία της κατηγορίας RC2, και πρόσθετα μεταλλικό λοστό, μικρό χειροκίνητο δράπανο και άσκηση συγκεκριμένης υδραυλικής πίεσης στα ευαίσθητα σημεία του κουφώματος όπως μεντεσέδες, πείροι και κλειδαριά.

Αντιδιαρρηκτική κατηγορία RC4 (WK4)
Χρόνος Αντοχής 10 λεπτά – Έμπειρος διαρρήκτης – RC4, η τέταρτη κατηγορία, περιλαμβάνει εκτός από το πριόνι και πρόσθετα εργαλεία όπως λοστό, σφυρί, καλέμι και ένα τρυπάνι μπαταρίας.

Αντιδιαρρηκτική κατηγορία RC5 (WK5)
Χρόνος Αντοχής 15 λεπτά – Πολύ έμπειρος διαρρήκτης – RC5, η πέμπτη κατηγορία, περιλαμβάνει εκτός από τα εργαλεία χειρός και ηλεκτρικά εργαλεία όπως τρυπάνι, σέγα και δισκοπρίονο με διάμετρο δίσκου max 125mm. Το κούφωμα φέρει αλεξίσφαιρο γυαλί σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 356.

Αντιδιαρρηκτική κατηγορία RC6 (WK6)
Χρόνος Αντοχής 20 λεπτά – Πολύ έμπειρος διαρρήκτης – RC6, η έκτη κατηγορία, περιλαμβάνει εκτός από τα εργαλεία χειρός και ισχυρά ηλεκτρικά εργαλεία όπως τρυπάνι, σέγα και δισκοπρίονο με διάμετρο δίσκου max 230mm. Το κούφωμα φέρει αλεξίσφαιρο γυαλί σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 356.

Ένα ασφαλές κούφωμα, όπως και τα ρολά και τα πατζούρια, εξαρτάται από:

  • Τα εξαρτήματα που μέσω του κατάλληλου – ανάλογα με τις διαστάσεις του κουφώματος – αριθμού σημείων κλειδωμάτων, βελτιώνουν σημαντικά όχι μόνο την προστασία έναντι των παραβιάσεων, αλλά προσδίδουν και μεγαλύτερη ευχέρεια στην κίνηση του ίδιου του παραθύρου
  • Το τζάμι ασφαλείας που θα πρέπει να συνοδεύει απαραίτητα τα αντιδιαρρηκτικά κουφώματα
  • Τη σταθερότητα της κάσας, ιδιαίτερα σε αντικαταστάσεις που παραμένει η ξύλινη κάσα
  • Τη σωστή τοποθέτηση

Τα σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου της ελληνικής αγοράς, προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια λόγω της χρήσης πολλαπλών σημείων κλειδώματος και περισσότερων σημείων σύνδεσης. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη χρήση υαλοπινάκων τύπου triplex είναι δυνατό να επιτευχθούν κορυφαίες επιδόσεις ασφάλειας.

Η αντιδιαρρηκτική πιστοποίηση αφορά την αντοχή του κουφώματος σε προσπάθεια παραβίασης και διάρρηξης, με χρήση εργαλείων, όπως κατσαβίδια, λοστούς κ.λπ. σε ευάλωτα κατά το παρελθόν σημεία του κουφώματος, αλλά και σε άσκηση πίεσης και ρίψης αντικειμένων.

Υπάρχουν σήμερα στην αγορά κορυφαία συστήματα κουφωμάτων υψηλών επιδόσεων, που έχουν πιστοποιηθεί από διεθνείς διαπιστευμένους φορείς και εργαστήρια όπως το γερμανικό ινστιτούτο IFT ROSENHEIM σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο για την αντιδιάρρηξη ΕΝ 1627.

H πιστοποίηση αφορά:

  • στην αντοχή του κουφώματος σε προσπάθεια παραβίασης
  • στην αντοχή σε στατικό φορτίο 300 κιλών
  • στην αντοχή σε δυναμικό φορτίο 30 κιλών με ύψος άφεσης 80 εκ.
  • στον έλεγχο της υάλωσης για τη δημιουργία ανοίγματος, με σκοπό την πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο

Η ασφάλεια της κατοικίας σας και η Προστασία σας από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος και από εξωτερικούς κινδύνους, αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες των ελληνικών εταιριών διέλασης που παράγουν συστήματα κουφωμάτων αλουμινίου και που τα διαθέτουν και στις αγορές του εξωτερικού.

Με συμμάχους το ελληνικό Αλουμίνιο, υλικό που έχει κατοχυρωθεί ως το ιδανικό υλικό κατασκευής κουφωμάτων, τον Ποιοτικό Σχεδιασμό και την Κορυφαία Πιστοποίηση για την αντιδιαρρηκτική προστασία, σχεδιάζονται και προσφέρονται συστήματα κουφωμάτων, που διασφαλίζουν τη Μέγιστη Ασφάλεια της κατοικίας σας.

Πηγή: aluminco.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.