ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Παρατείνεται η σήμανση CE στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι 30 Ιουνίου 2025!

Η παράταση της φάσης συνύπαρξης του σήματος UKCA με το CE αφορά αρκετά δομικά προϊόντα μεταξύ των οποίων και τα κουφώματα.

UCKA

Από την 1η Ιουλίου 2025, οι κατασκευαστές στην Ε.Ε. πρέπει να σηματοδοτούν τα δομικά τους προϊόντα με το σήμα UKCA, όταν εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εκθέσεις δοκιμών και τα αποδεικτικά συμμόρφωσης που απαιτούνται για το σκοπό αυτό πρέπει να είναι ή να αναγνωρίζονται από βρετανικό οργανισμό. Όλοι οι κατασκευαστές με εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μακρά περίοδο για να δοκιμάσουν νέα προϊόντα ή παραλλαγές προϊόντων από έναν Ευρωπαϊκό Κοινοποιημένο Φορέα έως τις 30 Ιουνίου 2025. Φυσικά, οι κατασκευαστές μπορούν ήδη τώρα να χρησιμοποιούν το σήμα UKCA, εφόσον πληρούνται οι τυπικές απαιτήσεις – αυτό δείχνει ικανότητα και αλληλεγγύη με τη βρετανική αγορά.

Τα πρακτικά προβλήματα και η αναταραχή του Brexit επηρεάζουν όλους τους κατασκευαστές και εμπόρους στην ΕΕ, που θέλουν να εξάγουν δομικά στοιχεία και οικοδομικά υλικά από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τις ίδιες τις βρετανικές κατασκευαστικές εταιρείες και τους κατασκευαστές.

Ως εκ τούτου, η βρετανική κυβέρνηση δημιούργησε και πάλι μια μακρά μεταβατική περίοδο, ώστε οι κατασκευαστές να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο με το σήμα CE μέχρι 30 Ιουνίου 2025. Το σήμα CE βασίζεται σε πιστοποιητικά, εκθέσεις δοκιμών και δικαιολογητικά από ευρωπαϊκό κοινοποιημένο φορέα. Από την 1η Ιουλίου 2025, ωστόσο, ένας κατασκευαστής δομικών υλικών και εξαρτημάτων, θα χρειάζεται βρετανική απόδειξη συμμόρφωσης για το σήμα UKCA. Βασική απαίτηση είναι, τα αποδεικτικά αυτά στοιχεία να παρέχονται ή να αναγνωρίζονται από αναγνωρισμένο φορέα του Ηνωμένου Βασίλειου (UK Approved body). Φυσικά, οι κατασκευαστές μπορούν ήδη τώρα να χρησιμοποιούν το σήμα UKCA, εφόσον πληρούνται οι τυπικές απαιτήσεις – αυτό δείχνει ικανότητα και αλληλεγγύη με τη βρετανική αγορά.

Η παράταση της φάσης συνύπαρξης παρατείνει επίσης τις μεταβατικές περιόδους για τη χρήση της σήμανσης CE και, ως εκ τούτου, τη χρήση των αντίστοιχων εκθέσεων δοκιμών ενός ευρωπαϊκού κοινοποιημένου φορέα. Έτσι, εάν ένα δομικό προϊόν έχει δοκιμαστεί ως προς τη συμμόρφωσή του με τις απαιτήσεις του συστήματος AVCP 3 από κοινοποιημένο οργανισμό αναγνωρισμένο στην ΕΕ πριν από τις 30 Ιουνίου 2025, δεν χρειάζεται να δοκιμαστεί εκ νέου για να μπορεί να φέρει το σήμα UKCA. Οι κατασκευαστές δομικών προϊόντων που αναπτύσσουν επί του παρόντος νέα προϊόντα ή παραλλαγές προϊόντων μπορούν τώρα να επωφεληθούν από αυτό το μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απαραίτητη απόδειξη συμμόρφωσης ως βάση για τη σήμανση CE και UKCA μπορεί ακόμη να εκπονηθεί από έναν ευρωπαϊκό φορέα δοκιμών έως τις 30.06.2025 χωρίς πρόσθετες τεχνικές και οργανωτικές δαπάνες. Το ift Rosenheim και οι εταίροι του UL και BSI είναι διαθέσιμοι για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να παρέχουν υποστήριξη.

Οι εκθέσεις δοκιμών για το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία για διάφορους λόγους δεν θα εκδοθούν πριν από τις 30.06.2025, μπορούν στη συνέχεια να διεκπεραιωθούν μέσω του ift Rosenheim. Σε συνεργασία με τους δύο φημισμένους φορείς δοκιμών UL και BSI, παρέχονται ή αναγνωρίζονται τα απαραίτητα αποδεικτικά συμμόρφωσης, παρακολούθησης και άλλα έγγραφα για το σήμα UKCA. Αυτό σημαίνει ότι οι δοκιμές και οι εξωτερικές επιθεωρήσεις που απαιτούνται για το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να διεξάγονται από εμπειρογνώμονες του ift σε κατασκευαστές των οποίων η έδρα ή οι εγκαταστάσεις παραγωγής βρίσκονται στην ΕΕ. Αυτό ισχύει και στην αντίστροφη περίπτωση, δηλαδή ένας πελάτης στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί εξωτερική παρακολούθηση που είναι απαραίτητη για την ΕΕ. Σε αυτό το σημείο δραστηριοποιούνται οι δύο βρετανικοί φορείς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βασική διαδικασία, επικοινωνήστε με τον αντιπρόσωπο του ift-Rosenheim στην Ελλάδα (τηλ. 2310 695520, hellas@ift-rosenheim.de)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.