ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Cosmos Aluminium: Υπογράφηκε η συμφωνία απορρόφησης της ΕΤΕΜ

Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ - στην οποία ανήκει η ΕΤΕΜ - εταιρεία του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της COSMOS ALUMINIUM.

Σε συνέχεια του από 05/05/2022 μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της COSMOS ALUMINIUM AE και της ETEM AE, υπογράφηκαν στις 27/12/2022 τα τελικά έγγραφα προκειμένου να υλοποιηθεί η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, δηλαδή η συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την COSMOS ALUMINIUM.

Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – στην οποία ανήκει η ΕΤΕΜ – εταιρεία του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της COSMOS ALUMINIUM, ενώ οι υφιστάμενοι σήμερα μέτοχοι της COSMOS ALUMINIUM θα κατέχουν, συνολικά ποσοστό συμμετοχής 85% στο μετοχικό κεφάλαιο της COSMOS ALUMINIUM.

Οι δραστηριότητες των συγχωνευόμενων εταιρειών είναι συμπληρωματικές μεταξύ τους, καθώς η COSMOS ALUMINIUM δραστηριοποιείται στον τομέα του βιομηχανικού προφίλ αλουμινίου, ενώ η ΕΤΕΜ στον τομέα του αρχιτεκτονικού προφίλ αλουμινίου και συνέπεια της συγχώνευσης είναι η δημιουργία μιας ισχυρότατης εταιρείας στο χώρο της διέλασης αλουμινίου με βασικό στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους μετόχους, το προσωπικό και τους συνεργάτες των εταιρειών καθώς αναμένεται να υπάρξει πλήθος συνεργειών και οικονομιών κλίμακας μεταξύ τους.

Ο κύκλος εργασιών της COSMOS ALUMINIUM το 2021 ανήλθε σε €157,5 εκ ενώ της ETEM AE σε ενοποιημένη βάση υπερέβη τα €80 εκ. Η εταιρία με το νέο σχήμα αναμένεται να έχει προβλεπόμενο κύκλο εργασιών πάνω από €300 εκ., συνολική παραγωγική δυναμική άνω των 70,000 τόνων και να συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών διέλασης της ΝΑ Ευρώπης.

H COSMOS ALUMINIUM AE ιδρύθηκε το 2007 από τους Ξενοφώντα, Γιάννη και Θεόδωρο Καντώνια, με έδρα τη Λάρισα. Στο τέλος του καλοκαιριού του 2008 ξεκίνησε την παραγωγή προφίλ αλουμινίου. Σήμερα, λειτουργεί 3 γραμμές διέλασης ενώ ολοκληρώνεται με επιτυχία και η δοκιμαστική λειτουργεία της 4ης νέας γραμμής σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, συνολικής αξίας €47 εκ. Απασχολεί περίπου 200 άτομα προσωπικό ενώ εξάγει πάνω από το 99% της παραγωγής της στις διεθνείς αγορές.

Η ΕΤΕΜ είναι η πρώτη εταιρεία που σχεδίασε και παρήγαγε ολοκληρωμένα συστήματα αλουμινίου στην Ελλάδα ενώ εφάρμοσε το πρώτο υαλοπέτασμα σε υψηλό κτήριο, στις αρχές του 1970, στον πασίγνωστο Πύργο Αθηνών. Ακολούθησε διεθνής αναγνώριση, το 1988, μετά τη συμμετοχή της στην ανέγερση του εμβληματικού έργου Arc de la Defense, στο κέντρο της Γαλλικής πρωτεύουσας. Η ΕΤΕΜ συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων “παικτών” της ελληνικής αγοράς με σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό με παραγωγική μονάδα και εμπορική παρουσία στην Ελλάδα και εμπορικές θυγατρικές εταιρείες στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Ουκρανία.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της συναλλαγής για τη COSMOS ALUMINIUM ήταν η CORE CAPITAL PARTNERS ΑΕ και νομικός σύμβουλος το δικηγορικό γραφείο Κορίνα Φασούλη Γραφανάκη & Συνεργάτες (CFGA Law Firm).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.