ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Ηνωμένο Βασίλειο: Νέα ενημέρωση για το σήμα UKCA και τους κοινοποιημένους φορείς της ΕΕ

Δεν επιτρέπεται πλέον η χρήση των εκθέσεων δοκιμών που έχουν εκδοθεί από κοινοποιημένους φορείς της ΕΕ ως βάση για το σήμα UKCA για τα προϊόντα του συστήματος AVCP 3 (ιστορικά δεδομένα).

UCKA

Τον Ιούνιο του 2022, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους κατασκευαστές δομικών προϊόντων του συστήματος AVCP 3, των οποίων τα προϊόντα είχαν δοκιμαστεί από κοινοποιημένο φορέα της ΕΕ πριν από την 1η Ιανουαρίου 2023 (ιστορικά δεδομένα), να τα χρησιμοποιήσουν ως βάση για το σήμα UKCA χωρίς να απαιτείται εκ νέου δοκιμή από εγκεκριμένο φορέα του Ηνωμένου Βασιλείου (“UK Approved Body”).

Το μέτρο αυτό σχετιζόταν με τον τότε στόχο της σταδιακής κατάργησης της αναγνώρισης της Σήμανσης CE για τα δομικά προϊόντα στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και αποτέλεσε αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης.

Μια ενημέρωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στις 9 Δεκεμβρίου 2022, ανακοίνωσε την παράταση της αναγνώρισης της Σήμανσης CE για τα δομικά προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 30 Ιουνίου 2025. Ο χειρισμός των εκθέσεων δοκιμών που έχουν ήδη εκδοθεί από κοινοποιημένο φορέα της ΕΕ (ιστορικά δεδομένα) δεν αναθεωρήθηκε στην παρούσα ανακοίνωση.

Μια περαιτέρω ενημέρωση με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2022 διευκρινίζει τώρα τον ακόλουθο χειρισμό:

«Παραμένει το ίδιο (όπως είχε οριστεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του ίδιου του BREXIT και πριν από τις 20 Ιουνίου 2022), ότι μόνο οι εκθέσεις δοκιμών που έχουν εκδοθεί από εγκεκριμένο φορέα του Ηνωμένου Βασιλείου (“UK Approved Body”) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για το σήμα UKCA.»

Αυτό σημαίνει ότι η χρήση εκθέσεων δοκιμών από κοινοποιημένο φορέα της ΕΕ (ιστορικά δεδομένα ή και νεοσύστατα δεδομένα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη Σήμανση CE, η περίοδος συνύπαρξης της οποίας λήγει στις 30 Ιουνίου 2025, αλλά όχι για το σήμα UKCA!

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια όσον αφορά τα ήδη υπάρχοντα σήματα UKCA με βάση την ενημέρωση της 20ής Ιουνίου 2022.

Οι παρούσες πληροφορίες περιγράφουν την τρέχουσα κατάσταση, με την επιφύλαξη τυχόν αλλαγών που ενδέχεται να γίνουν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι απαραίτητες εκθέσεις δοκιμών για το σήμα UKCA μπορούν να παρέχονται από το ift Rosenheim σε συνεργασία με τους Βρετανούς συνεργάτες του.

Περαιτέρω πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βασική διαδικασία, επικοινωνήστε με τον κ. Αλέξανδρο Συμεωνίδη.

Αλέξανδρος Συμεωνίδης
Μηχανικός Δοκιμών
Τμήμα Δοκιμών Δομικών Στοιχείων
+30 2310 695520
simeonidis@ift-rosenheim.de

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.