ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

ΠΟΒΑΣ: Λεπτομέρειες σχετικά με τις προκαταβολές για το «Εξοικονομώ 2021»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία μετά από ανακοίνωση του ΥΠΕΝ εξέδωσε οδηγίες αναφορικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τους κατασκευαστές, για να αποδεσμευτεί η προκαταβολή της επιχορήγησης σε έργα του «Εξοικονομώ 2021».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, για την αποδέσμευση της προκαταβολής επιχορήγησης απαιτείται πρώτα η ελάχιστη κάλυψη των ιδίων κεφαλαίων στο πλαίσιο του επιλέξιμου προϋπολογισμού, τα οποία θα πρέπει να διακινηθούν υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος στους αναδόχους/ προμηθευτές της επιλογής του Ωφελουμένου με δική του ευθύνη και μέριμνα και τα σχετικά αποδεικτικά πληρωμής να υποβληθούν για έλεγχο.

Τα αποδεκτά αποδεικτικά πληρωμής που ελέγχονται για την καταβολή της ιδίας συμμετοχής προκειμένου να αποδεσμευτεί η προκαταβολή της επιχορήγησης είναι τα παρακάτω:

 1. καταθετήριο τραπεζικής συναλλαγής (μέσω καταστήματος),
 2. καταθετήριο τραπεζικής συναλλαγής (e-Banking),
 3. καταθετήριο τραπεζικής συναλλαγής (μέσω μηχανήματος τράπεζας),
 4. απόκομμα πληρωμής με πιστωτική κάρτα (POS),
 5. απόκομμα πληρωμής με χρεωστική κάρτα (POS),
 6. τραπεζική επιταγή
 7. επιταγή ωφελούμενου

Κάθε ένα από τα παραπάνω, θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά με ένα από τα εξής:

 • απόδειξη είσπραξης από προμηθευτή/ ανάδοχο ή
 • απόδειξη ταμειακής μηχανής από προμηθευτή/ανάδοχο ή
 • απόδειξη λιανικής πώλησης από προμηθευτή/ ανάδοχο ή
 • απόδειξη παροχής υπηρεσιών από προμηθευτή/ανάδοχο.

Τα ανωτέρω παραστατικά εξόφλησης υποχρεωτικά υποβάλλονται σε ενιαίο αρχείο ανά προμηθευτή/ ανάδοχο, μορφής αρχείου pdf και συνολικού μεγέθους 10MB ανά αρχείο.

Δεν γίνονται αποδεκτά τα ακόλουθα:

 • Παραστατικά τα οποία εκδόθηκαν πριν την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δηλ. την πιο πρόσφατη εκ της 01/02/2020 και της ημερομηνίας έκδοσης Α ΠΕΑ.
 • Η εξόφληση δαπανών με μετρητά ή με τη χρήση επιταγών τρίτων.
 • Πληρωμές οι οποίες έγιναν με τρόπο και με παραστατικά τα οποία δεν είναι σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές και κανονιστικές πράξεις, που ρυθμίζουν το πλαίσιο πραγματοποίησης συναλλαγών και θέσπισης τυχόν περιορισμών σε αυτές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.