ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

ΕΤΕΜ: Ποιοτικά ενεργειακά συστήματα για το «Εξοικονομώ 2023»

Με μισό αιώνα εμπειρίας και τεχνογνωσίας, τα ενεργειακά κουφώματα της ΕΤΕΜ αποτελούν εξαιρετικές λύσεις για τους ωφελούμενους του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ 2023».

Το «Εξοικονομώ 2023» εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Τ.Α.Α.), με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Προϋποθέσεις

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να υφίστανται νόμιμα.
  • Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
  • Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
  • Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
  • Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Προσοχή! Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους».

Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης. Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο παρόν πρόγραμμα.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι έως 15 Σεπτεμβρίου 2023. Το ποσοστό επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών (75% – 40%).

Ανοιγόμενα ενεργειακά κουφώματα ETEM

Για την κατηγορία των ανοιγόμενων ενεργειακών κουφωμάτων, η ETEM προτείνει τα συστήματα Ε68, Ε45 και Ε38.

Το σύστημα Ε68 είναι σύστημα στιβαρής κατασκευής με επίπεδο σχεδιασμό και εξασφαλίζει την ικανοποίηση σύγχρονων αισθητικών απαιτήσεων. Δέχεται υαλοπίνακες σε πλαίσιο έως 48 χιλ., με δείκτη ενεργειακής απόδοσης Uw=1,0 W/m2K.

Το Ε45, με πληθώρα επιλογών σε διατομές και τυπολογίες παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής αντιδιαρρηκτικού εξοπλισμού. Δέχεται υαλοπίνακες πάχους έως 40 χιλ. και ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης Uw=1,1 W/m2K.

Τέλος, το σύστημα Ε38, με βελτιστοποιημένο σχεδιασμό που συνδυάζει τη μέγιστη δομική ευστάθεια με την οικονομικότερη διατομή αλουμινίου διαθέτει πληθώρα επιλογών σε διατομές και τυπολογίες. Δέχεται υαλοπίνακες πάχους έως 30 χιλ. και ενεργειακό δείκτη Uw=1,5 W/m2K.

Συρόμενα ενεργειακά κουφώματα ETEM

Στην κατηγορία των συρόμενων ενεργειακών κουφωμάτων προτείνονται τα  συστήματα Ε50, ES38 και Ε32.

Το E50 θεωρείται από τους συνεργάτες της ETEM το κορυφαίο σύστημα στην κατηγορία του. Με μοναδικές δυνατότητες για μια κομψή λύση, επιτρέπει την ενσωμάτωση φύλλων βάρους έως 400 κιλά, με ενεργειακό δείκτη Uw=1,3 W/m2K και δυνατότητα ενσωμάτωσης υαλοπινάκων έως και 34 χιλ.

Το ES38 με μέγιστο πάχος υάλωσης έως 28 χιλ. και δυνατότητα ολίσθησης 200 κιλά ανά φύλλο αποτελεί μια κομψή και στιβαρή λύση, επιτυγχάνοντας Uw=1,7 W/m2K. Παράλληλα διαθέτει μεγάλη ποικιλία τυπολογιών και κρίνεται ιδανικό για κάθε οικία.

Το Ε32 είναι ένα συρόμενο θερμομονωτικό σύστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ETEM ως η οικονομικότερη επιλογή της αγοράς στην κατηγορία του. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για την αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων, με ενεργειακό δείκτη Uw=1,9 W/m2K. Από τις πλέον εξελιγμένες και βελτιστοποιημένες λύσεις, συνδυάζει τόσο την τυπική λειτουργία συρόμενων όσο και των κουφωμάτων με μηχανισμό ανύψωσης.

Με μισό αιώνα εμπειρίας και τεχνογνωσίας τα ενεργειακά κουφώματα της ΕΤΕΜ προσφέρουν την αναβάθμιση που αξίζει σε κάθε κτίριο!

Πιστοποιημένο δίκτυο

Υπογραμμίζεται ότι σημαντικό ρόλο για την καλύτερη απόδοση των κουφωμάτων παίζει και η σωστή τοποθέτηση και εγκατάστασή τους.

Η ΕΤΕΜ διαθέτει πιστοποιημένο δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα, με εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, που μπορεί να αναλύσει τις διαφορές των επιδόσεων μεταξύ των συστημάτων, αλλά και τις λεπτομέρειες που αφορούν στη σωστή τοποθέτηση με χρήση αυθεντικών και πιστοποιημένων εξαρτημάτων.

Με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής αλλά και το είδος ανοίγματος του κουφώματος, οι πιστοποιημένοι συνεργάτες θα επιλέξουν το σύστημα που θα αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χώρο και θα ικανοποιεί τις ανάγκες του πελάτη.

Επισκεφθείτε το αναβαθμισμένο website της ΕΤΕΜ και μάθετε τα πάντα για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023»!

exoikonomokatoikon.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.