ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

LME: Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου το 2024

Η ζήτηση της ηπειρωτικής Κίνας και το αμερικανικό δολάριο θα λειτουργήσουν ως υποστηρικτικοί παράγοντες, συντηρώντας την ελαφρά άνοδο της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου το 2024 σε σύγκριση με το 2023.

Η τιμή του αλουμινίου υποχώρησε κατά περίπου 6,4% τη χρονιά που μας πέρασε, καθώς η Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης, άργησε να ανακάμψει από την πανδημία, ενώ τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταγράφουν ασθενική οικονομική ανάπτυξη.

Του Σωτήρη Κρουστάλλη, Αρχισυντάκτη “Aluminium Magazine”

Σύμφωνα με το Bloomberg μέσα στο 2024 το παγκόσμιο πλεόνασμα αλουμινίου -ως αποτέλεσμα της ανεμικής αύξησης της ζήτησης- είναι πιθανό να φτάσει στο αποκορύφωμά του πριν αρχίσει να υποχωρεί το 2025. Οι αναλυτές του Bloomberg αναμένουν ότι οι τιμές του αλουμινίου θα ανακάμψουν το 2025, καθώς οι ροές των επενδυτών θα επιστρέψουν στην αγορά λόγω των προσδοκιών για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η BMI (εταιρεία του οίκου Fitch) αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψής της για την τιμή του αλουμινίου το 2024 στα $2.400/mt από $2.500/mt που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη, παρότι μειωμένη, εκτιμά ότι η τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου θα αυξηθεί ελαφρώς μέσα στο 2024, λόγω της αδυναμίας του αμερικανικού δολαρίου και της ανθεκτικότητας της ζήτησης στην ηπειρωτική Κίνα.

Σε ευρύτερη κλίμακα σε επίπεδο ζήτησης, η υποτονική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να επιβαρύνει τη κατανάλωση αλουμινίου το 2024, περιορίζοντας τον ρυθμό ανόδου της τιμής πρωτόχυτου στο LME. Παρά ταύτα, όπως προαναφέρθηκε, οι αναλυτές της BMI εκφράζουν σχετική αισιοδοξία για τη ζήτηση αλουμινίου από την ηπειρωτική Κίνα.

Συνολικά, σε αντίθεση με το Bloomberg οι αναλυτές της BMI αναμένουν η παγκόσμια αγορά να δει μικρότερο πλεόνασμα το 2024, καθώς η παγκόσμια ζήτηση υπερβαίνει την αύξηση της προσφοράς. Από την πλευρά της προσφοράς, αναμένεται επιβράδυνση της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής το 2024, καθώς το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό και οι παγκόσμιοι παραγωγοί έχουν βάλει όρια στο πόσο αλουμίνιο θα παράγουν.

Μακροπρόθεσμα, εκτιμάται ότι οι τιμές του αλουμινίου θα παραμείνουν υψηλές, καθώς η ζήτηση υποστηρίζεται από την επιταχυνόμενη στροφή προς μια πράσινη οικονομία.

Πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη έχουμε από την UBS που προβλέπει σταδιακή άνοδο της μέσης τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου ανά τρίμηνο, στα $2.250/mt το Α’ τρίμηνο του 2024, στα $2.300/mt στο Β’, στα $2.350/mt στο Γ’ και στα $2.450/mt στο Δ’.

Στο δεύτερο μισό του 2024 η ανάκαμψη της ζήτησης

Σύμφωνα με τη Δ/νουσα Σύμβουλο της HYDRO, Hilde Merete Aasheim η ζήτηση αλουμίνιου θα ανακάμψει από το δεύτερο εξάμηνο του 2024, καθώς η αβεβαιότητα των επιτοκίων ρίχνει τη σκιά της και στο ελαφρύ μέταλλο.

Η CEO της μεγάλης νορβηγικής εταιρείας τόνισε συγκεκριμένα ότι ενώ ο τομέας των μεταφορών δείχνει σχετική αντοχή, ο τομέας της δόμησης και των κατασκευών παραμένει σε εμφανή αδυναμία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η αγορά παρουσιάζει προβλήματα καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού οδηγεί τους πολίτες στο να αναβάλουν επ’ αόριστον τις αποφάσεις τους για αγορά νέων αυτοκινήτων ή την έναρξη κατασκευαστικών έργων.

«Είμαστε στα χαμηλά τώρα. Θα είναι περισσότερο στο δεύτερο μισό (σ.σ. του έτους) παρά στο πρώτο που θα δούμε μία ανάκαμψη», τόνισε η κα Aasheim, προσθέτοντας «Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τώρα πώς θα εξελιχθούν τα επιτόκια και τι θα κάνουν οι κυβερνήσεις όσον αφορά στη συγκράτηση του πληθωρισμού».

Σταθερή ανάπτυξη για την παγκόσμια αγορά αλουμινίου 6,1% ανά έτος μέχρι το 2029

Στα τέλη του 2029 η αξία της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου αναμένεται να αγγίξει τα 233,88 δισ. ευρώ από 154,30 δισ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,1%! Η περιπέτεια της ασθένειας COVID-19 έβαλε φρένο στην εκτιμώμενη ανάπτυξη της βιομηχανίας αλουμινίου, με την παγκόσμια αγορά να καταγράφει μείωση της τάξης του 8,1% το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Ωστόσο στη μετά COVID-19 εποχή τα πράγματα επιστρέφουν στη θέση τους και η ισορροπία αποκαθίσταται, καθώς η αυξανόμενη έμφαση σε παγκόσμιο επίπεδο σε βιώσιμες καταναλωτικές λύσεις και προϊόντα, φέρνει το αλουμίνιο -ένα πράσινο και πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό με πολλαπλές εφαρμογές- στο προσκήνιο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.