ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η ζήτηση του ευρωπαϊκού foil αλουμινίου το 2016

Οι ισχυρές επιδόσεις των ευρωπαϊκών βιομηχανιών παραγωγής foil αλουμινίου κατά το δεύτερο μισό του περασμένου έτους είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των παραγγελιών σε προ κρίσης επίπεδα για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Η ζήτηση του προϊόντος εντός της ΕΕ παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο (+1,5%) συγκριτικά με το 2015 και οι εξαγωγές κινήθηκαν καλύτερα των αρχικών προβλέψεων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η EAFA.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 η ζήτηση για foil υπήρξε αμετάβλητη, το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου καταγράφηκε πολύ σημαντική πρόοδος, με τη συνολική παραγωγή να φτάνει τους 874.480 τόνους, η οποία μεταφράζεται σε μια αύξηση της ζήτησης της τάξης του 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη των τελών του 2015. Πρόκειται για επίδοση ρεκόρ, καθώς η τελευταία φορά που τα επίπεδα παραγωγής προσέγγισαν το προαναφερθέν νούμερο ήταν το 2006, όταν και παρήχθησαν 865.870 τόνοι foil.

Οι παραγγελίες για λεπτότερα φύλλα, που χρησιμοποιούνται κυρίως στην παραγωγή εύκαμπτων συσκευασιών και αλουμινόχαρτων οικιακής χρήσης, σημείωσαν το 2016 αύξηση 0,5% χάρη στην πολύ υψηλή ζήτηση του προϊόντος στις ευρωπαϊκές αγορές (+4%) κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αντίστοιχα, η ζήτηση για παχύτερα φύλλα, που χρησιμοποιούνται συνήθως στην παραγωγή ημιάκαμπτων δοχείων και τεχνικών εφαρμογών, υπήρξε καλύτερη σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κλείνοντας τη χρονιά με αύξηση 3,4%. Να σημειωθεί μόνο ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2016 οι παραγγελίες παρουσίασαν σημαντική άνοδο 1,4% μετά από ένα τρίτο τρίμηνο πτωτικών επιδόσεων.

Όσον αφορά τις εξαγωγές ευρωπαϊκού foil προς άλλες χώρες, αυτές δεν φάνηκε να επηρεάζονται από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, καταγράφοντας αύξηση 1,3% συγκριτικά με το 2015. Παρόλο που το τελευταίο τρίμηνο του 2016 προέκυψε μείωση των εξαγωγών, το γεγονός αυτό από μόνο του δεν μπόρεσε να σταθεί ικανό προκειμένου να ωθήσει τα επίπεδα ζήτησης του προϊόντος σε αρνητικά μεγέθη, κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων που επιτεύχθηκαν κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, οι εξαγωγές παχύτερων φύλλων σημείωσαν αύξηση άνω του 20%.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της EAFA Guido Aufdemkamp δήλωσε ευχαριστημένος από τα στοιχεία, προειδοποιώντας παράλληλα, ωστόσο, πως είναι πολύ νωρίς ακόμη να γίνεται λόγος περί σταθεροποίησης της ανοδικής αυτής τάσης. «Η υπέρβαση του προηγούμενου ρεκόρ είναι κάτι το ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό. Εντούτοις, έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια ποικίλες διακυμάνσεις στα επίπεδα ζήτησης από τρίμηνο σε τρίμηνο τόσο αναφορικά με τα λεπτότερα όσο και τα παχύτερα φύλλα. Παρόλο που η συνολική επίδοση είναι εξαιρετική, οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση έναντι των ρευστών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.