ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αλουμινίου κατά 11,5% το πρώτο δίμηνο του 2017

Η παγκόσμια αγορά πρωτοχύτου αλουμινίου κατέγραψε τους δύο πρώτους μήνες του 2017 έλλειμμα 101 χιλ. τόνων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του World Bureau of Metal Statistics (WBMS), ακολουθώντας ένα έλλειμμα της τάξης του 1,11 εκατ. τόνων για ολόκληρο το 2016. Συνολικά, η παγκόσμια παραγωγή κατά το εν λόγω διάστημα αυξήθηκε κατά 11,1%, ή αλλιώς κατά 971 χιλ. τόνους, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό, ενώ και η παγκόσμια ζήτηση σημείωσε αντίστοιχα άνοδο της τάξης του 11,5%, ή αλλιώς αυξήθηκε κατά 1,01 εκατ. τόνους, διαμορφούμενη στους 9,85 εκατ. τόνους. Ειδικότερα, για το μήνα Φεβρουάριο η παγκόσμια παραγωγή πρωτοχύτου αλουμινίου άγγιξε τους 4,83 εκατ. τόνους, με την κατανάλωση να ανέρχεται σε 4,9 εκατ. τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα αλουμινίου μειώθηκαν κατά 293 χιλ. τόνους και στο τέλος του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου άγγιξαν τους 2,55 εκατ. τόνους (2,76 εκατ. τόνοι στο τέλος του 2016), ποσότητα αρκετή για να ικανοποιήσει τη ζήτηση μισού περίπου μήνα. Αναφορικά με τα στοκ που βρίσκονται υπό τη διαχείριση των τεσσάρων μεγαλυτέρων χρηματιστηρίων του κόσμου (Λονδίνο, Σανγκάη, ΗΠΑ, Τόκυο), ανήλθαν αθροιστικά στο τέλος Φεβρουαρίου στους 2,4 εκατ. τόνους, 78 χιλ. τόνους λιγότερους από το συνολικό στοκ με το οποίο έκλεισε το 2016.

Η Κίνα, από την πλευρά της, παρήγε το διάστημα Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017 5,48 εκατ. τόνους αλουμινίου, ποσότητα που αντιστοιχεί αυτή τη στιγμή στο 56% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας, ενώ η ζήτηση αυξήθηκε κατά 22% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι καθαρές εξαγωγές της χώρας σε ακατέργαστο αλουμίνιο διαμορφώθηκαν στους 28 χιλ. τόνους (255 χιλ. τόνοι για ολόκληρο το 2016), ενώ οι καθαρές εξαγωγές ημικατεργασμένων προϊόντων αλουμινίου διαμορφώθηκαν στους 527 χιλ. τόνους (537 χιλ. τόνοι το πρώτο δίμηνο του 2016).

Τέλος, η παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το περσινό πρώτο δίμηνο και στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) μειώθηκε κατά 6,8%. Επίσης, η ζήτηση του προϊόντος στην ΕΕ υπήρξε κατά 72 χιλ. τόνους χαμηλότερη συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.