Home » ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ » Ασημίνα Τζίκα: Στόχος μας οι εξαγωγές το 2017 να φτάσουν το 80% του τζίρου

Ασημίνα Τζίκα: Στόχος μας οι εξαγωγές το 2017 να φτάσουν το 80% του τζίρου

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ELVIAL μιλά στο περιοδικό Aluminium Magazine για τους λόγους της διαρκούς ανοδικής πορείας της βορειοελλαδικής βιομηχανίας διέλασης και εξηγεί το εταιρικό δόγμα «Μένουμε Ελλάδα, κοιτάμε παγκόσμια».

Όταν σε καιρούς καθίζησης της εγχώριας οικονομίας, λήψης ολοένα και πιο σκληρών δημοσιονομικών-φορολογικών μέτρων για εταιρείες και επιχειρήσεις από το κράτος και αύξησης της έντασης του διεθνούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού υπάρχουν ακόμη ελληνικές εταιρείες που όχι απλά καταφέρνουν να επιτύχουν την επιβίωσή τους, αλλά αναπτύσσονται και επεκτείνουν με αξιώσεις την παρουσία τους στις αγορές του εξωτερικού, τότε σίγουρα το στοιχείο αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πολύ αισιόδοξο σημάδι ζωής για το μέλλον του ιδιωτικού-επιχειρηματικού τομέα στην Ελλάδα. Παράλληλα, και αυτονόητα βέβαια, υποδηλώνει την ύπαρξη καλά οργανωμένων και επεξεργασμένων σχεδίων δράσης και θωράκισης των οργανισμών αυτών εντός του δυσμενούς πλαισίου που καλούνται να λειτουργήσουν.

Μία τέτοια περίπτωση πρότυπου εταιρικού οργανισμού έχει την τύχη να διαθέτει στις τάξεις του ο ελληνικός κλάδος αλουμινίου και αυτή είναι η ELVIAL. Πρόκειται για μια εταιρεία διέλασης από την Κεντρική Μακεδονία, με υπερσύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, η οποία σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες ζωής κατόρθωσε με αργά αλλά σταθερά βήματα να καθιερωθεί μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών συστημάτων προφίλ αλουμινίου στην Ελλάδα, έχοντας πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά «ανοίγματα» και στο εξωτερικό.

Με κεκτημένη ταχύτητα από τις επιδόσεις του έτους 2015, οπότε και πέτυχε αύξηση του τζίρου της κατά 26%, υπερδιπλασιάζοντας, παράλληλα, τα κέρδη της μέσω της κατακόρυφης αύξησης των εξαγωγών και της εντονότερης διείσδυσής της στις ευρωπαϊκές αγορές, ο ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας για το 2016 έκλεισε πάνω από το 20%, όπως αποκάλυψε στο περιοδικό μας η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Ασημίνα Τζίκα, ενώ αυτήν την περίοδο «τρέχει» και ένα πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Με την Ασημίνα Τζίκα είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία για την πορεία και τους στόχους της εταιρείας, την οποία και σας μεταφέρουμε παρακάτω:

  • Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας για τη χρήση του 2016 επιβεβαιώνουν, για ακόμη μία χρονιά, την ανοδική πορεία και την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει μπει η ELVIAL, αποσπώντας μάλιστα σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις. Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι-αγορές στις οποίες σκοπεύετε να επεκταθείτε τα επόμενα χρόνια;

Πράγματι το 2016 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 20%, με όχημα την πετυχημένη διείσδυσή στην ευρωπαϊκή αγορά και τα νέα καινοτόμα προϊόντα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία. Ο κύκλος εργασιών ήταν στα 56 εκατ. ευρώ έναντι 46,3 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη υπολογίζονται στα 5 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό των εξαγωγών άγγιξε το 70% του τζίρου έναντι ποσοστού 28% που ήταν το 2010, 48% το 2014 και 56% το 2015, καταφέρνοντας έτσι να περάσει αλώβητη από τη συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς.


Οι διακρίσεις είναι πράγματι τιμητικές και ευχαριστούμε με την ευκαιρία και δημοσίως όλους τους φορείς που μας τίμησαν. Κάθε μία από αυτές έχει τη δική της ιδιαίτερη αξία, είτε προέρχεται από το εξωτερικό είτε από τη χώρα μας, γιατί κερδήθηκε με σκληρή δουλειά, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, όπως είναι αυτό της χώρας μας. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι η πολύ καλή σημερινή πορεία δεν διασφαλίζει το μέλλον, για αυτό και είμαστε σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να πετυχαίνουμε πάντα τους στόχους που έχουμε θέσει. Για το 2017, αλλά και μέχρι το 2021, έχουμε καταρτίσει ένα πλάνο διείσδυσης σε νέες αγορές, όπως της Ασίας, της Αμερικής και των Σκανδιναβικών χωρών, καθώς και περαιτέρω ενίσχυσης της θέσης μας στην ελληνική αγορά.

  • Με δεδομένο ότι ο κλάδος σας είναι υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας, πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο είναι για την ELVIAL να βρίσκεται σε διαρκή και απόλυτο συγχρονισμό με τις τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο νέων τεχνολογιών και νέων προϊόντων που αναπτύσσονται διεθνώς;

Η ανάγκη της δημιουργίας με απαραίτητο στοιχείο την καινοτομία και το προσιτό κόστος –δηλαδή καινοτομία και ανταγωνιστικότητα για όλους– είναι αυτό που μονίμως μας εμπνέει στην ELVIAL. Είμαστε υπέρ της διαφορετικότητας που οδηγεί στην καινοτομία, για την ικανοποίηση των σημαντικών και επίκαιρων απαιτήσεων του καταναλωτή. Η αντίληψη μας είναι να προτείνουμε ασφαλείς και ολοκληρωμένες λύσεις και όχι απλά συστήματα αλουμινίου.
Έχοντας, λοιπόν, ως βάση τη φιλοσοφία της ELVIAL, η οποία αφορά τη συνεχή ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, η εταιρεία ανεβάζει στα 30 εκατ. ευρώ το επενδυτικό της πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία, από 20 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματίσει αρχικά. Το επενδυτικό πρόγραμμά της αφορά την εγκατάσταση δύο νέων γραμμών διέλασης, νέων βαφείων, ολοκληρωμένο εργαστήριο πιστο