ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΝΔ: «Δυόμιση χαμένα χρόνια για το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» εξαπέλυσε στη Βουλή ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων και τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο Κ. Κατσαφάδος εκθέτει τις συνεχιζόμενες επί διετία δηλώσεις για το νέο «Εξοικονομώ» και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση παρήγε μηδενικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του portnet.gr, στο κείμενο της ερώτησής του ο Κ. Κατσαφάδος αναδεικνύει την ολιγωρία της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις αιρεσιμότητες του νέου ΕΣΠΑ στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην έχει προκηρυχθεί ακόμη κανένα σχετικό πρόγραμμα και «να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε .

Ο βουλευτής της ΝΔ παρέθεσε αναλυτικά πληθώρα δηλώσεων και προαναγγελιών των αρμοδίων υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων και ζήτησε να μάθει πότε η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό και πότε θα φθάσει η χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία, ώστε να ενισχυθεί ο τεχνικός κόσμος της χώρας, μέσω της αύξησης του τζίρου που προβλέπεται, αλλά και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις όλης της χώρας, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων τους.

Σχετικά με το θέμα, ο Κ. Κατσαφάδος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι οι καθυστερήσεις της και η αναποτελεσματικότητα της κοστίζουν ακριβά στον ελληνικό λαό, το κράτος, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Επί δυόμιση σχεδόν χρόνια σχεδιάζουν. Ο λαός το λέει απλά: “Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει όλη μέρα κοσκινίζει”. Το “κοσκίνισμα” της κυβέρνησης, δυστυχώς, στερεί πόρους από τη χώρα και την κοινωνία. Αντί να ολοκληρώνουμε αυτές τις ημέρες τις πρώτες επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας από το νέο ΕΣΠΑ η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μην έχει πέσει ακόμη ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία. Και δεν υπάρχει ακόμη όχι η προκήρυξη του προγράμματος αλλά ούτε καν η προδημοσίευσή του. Ελπίζω ειλικρινά η πίεση στη Βουλή να οδηγήσει σε άμεσα αποτελέσματα, διότι σε περίπτωση ακόμη μεγαλυτέρων καθυστερήσεων θα συζητάμε στο τέλος της προγραμματικής περιόδου για χαμένους πόρους και χαμένες ευκαιρίες. Και όλα αυτά θα έχουν ονοματεπώνυμο: Τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Δυόμιση χαμένα χρόνια στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και ιδίως στο ζήτημα του νέου προγράμματος “Εξοικονομώ” ή “Eξοικονομώ κατ’ Oίκον” παρατηρούνται εξαιτίας της κυβερνητικής καθυστέρησης και, δυστυχώς, ο σχολιασμός αυτός δεν είναι υπερβολή.

Το τρέχον ΕΣΠΑ αφορά την προγραμματική περίοδο 2014 ως 2020. Η κυβέρνηση, από τη στιγμή που ανέλαβε, τον Ιανουάριο του 2015, μέχρι σήμερα, Μάιο του 2017, συνεχώς σχεδιάζει και κάνει δηλώσεις για τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, ιδιαίτερα στον κτιριακό τομέα, ειδικά για το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, που θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους, αλλά δυστυχώς δεν παράγει αποτέλεσμα. Όπως αναφέρουν σε όλα τα σχετικά fora οι παράγοντες του επιχειρείν και οι θεσμικοί φορείς, δεν έχει πέσει ακόμη ούτε ένα ευρώ για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στην αγορά από το νέο ΕΣΠΑ.

Οι προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης για ολοκλήρωση του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ και τη γρήγορη προκήρυξη νέου προγράμματος “Εξοικονομώ”, σε συνέχεια του επιτυχημένου “Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον” και “Εξοικονομώ ΙΙ” της περασμένης προγραμματικής περιόδου, δυστυχώς ανακόπηκαν και τα πράγματα σχεδόν παρέλυσαν με την κυβερνητική αλλαγή του 2015. Άλλωστε, ιδίως στα ενεργειακά, άλλες ήταν οι προτεραιότητες της τότε κυβέρνησης, όπως πολλάκις έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι υπουργοί.

Συγκεκριμένα σήμερα, Μάιο του 2017, η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τις “αιρεσιμότητες” του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης με την ΕΕ, του ΕΣΠΑ 2014-2020 δηλαδή, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Στο μέσον σχεδόν της προγραμματικής περιόδου, η χώρα δεν μπορεί να προκηρύξει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας χρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους λόγω των καθυστερήσεων και της ανικανότητας της κυβέρνησης.

Παρά τα χαμένα χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για το νέο “Εξοικονομώ”, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο κατάφερε το αρμόδιο υπουργείο να αναθέσει εκπόνηση των σχετικών εργαλείων για τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Και από κοντά τις προδιαγραφές για τα “κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης”, που αποτελούν τη δεύτερη προϋπόθεση που πρέπει να υλοποιηθεί προτού η χώρα ξεπεράσει την “αιρεσιμότητα” που έχει θέσει η Κομισιόν για χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Παρά την κρίσιμη αυτή παράμετρο, δηλαδή το ότι η χώρα ακόμη και σήμερα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τους όρους του συμβολαίου με την Κομισιόν για τα χρήματα του ΕΣΠΑ που πηγαίνουν σε εξοικονόμηση ενέργειας, όλοι οι υπουργοί, παρότι γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα και το πρόβλημα, έκαναν και κάνουν συνεχώς, επί μήνες, σχετικές ανακοινώσεις και προαναγγελίες. Ενδεικτικά:

 • Τον Μάιο του 2015, οπότε ο τότε υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοινώνει με τον πιο επίσημο τρόπο, σε απάντηση ερώτησης στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση θα προκηρύξει νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ΄ Oίκον”.
 • Με όσα μεσολάβησαν (δημοψήφισμα, νέα συμφωνία, εκλογές, νέα κυβέρνηση), το “Eξοικονομώ” έφυγε από την επικαιρότητα και την προτεραιότητα των υπουργών.
 • Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2016 τόσο ο υπουργός ΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο (νέος τότε) γενικός γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος προανήγγειλαν, μιλώντας σε συνέδρια για την ενέργεια ότι το νέο “Εξοικονομώ” έχει χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης από δύο έως πέντε μήνες.
 • Τον Φεβρουάριο του 2016, απατώντας σε ερώτηση στη Βουλή, ο Αλέξης Χαρίτσης δηλώνει ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο για το νέο “Εξοικονομώ”, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, και ότι ο οδηγός του προγράμματος για τις νέες εντάξεις αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
 • Τον Μάιο του 2016 ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, προαναγγέλλει ότι τον προσεχή Ιούνιο (του 2016) επανεκκινείται το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”.
 • Τον Ιούνιο του 2016, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Χαρίτσης προαναγγέλλει ότι το νέο “Εξοικονομώ” θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2016. Στις αρχές Ιουλίου 2016, σε ελληνογερμανικό συνέδριο για την ενέργεια, προαναγγέλλει ότι το νέο πρόγραμμα θα προκηρυχθεί Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.
 • Στα τέλη Ιουλίου 2016, σε συνέντευξη Τύπου, ο τότε υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης ανακοινώνουν ότι το νέο “Εξοικονομώ” προκηρύσσεται εντός του φθινοπώρου του 2016 και δίνουν στοιχεία για τον προϋπολογισμό.
 • Αργότερα, σε άρθρο στην εφημερίδα “Κεφάλαιο”, ο αναπληρωτής υπουργός (πλέον) Οικονομίας προαναγγέλλει ότι το νέο ταμείο “Εξοικονομώ κατ’ Oίκον” θα ενεργοποιηθεί εντός του 2016.
 • Στις αρχές Δεκεμβρίου 2016 ο Αλέξης Χαρίτσης, έχων την αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ, δημοσιεύει τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου, με την επωνυμία “Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ” και η ένταξη του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με πόρους 248 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑΝΕΚ.
 • Στις αρχές Ιανουαρίου 2017, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι “προχωρά και θα έχουμε σύντομα ανακοινώσεις”, τονίζοντας όμως ότι αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ειδικότερα του αναπληρωτή υπουργού Αλέξη Χαρίτση.
 • Τον Ιανουάριο του 2017 ο Αλέξης Χαρίτσης λέει σε ενημερωτική ιστοσελίδα ότι το 2017 θα είναι έτος υλοποίησης του νέου “Εξοικονομώ”.
 • Στα τέλη Ιανουαρίου 2017 ο αρμόδιος υπουργός και πηγές του υπουργείου αναφέρουν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και δημοσιεύματα, ότι είναι θέμα ημερών –ή εβδομάδων– η έγκριση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, που αποτελεί προαπαιτούμενο (αιρεσιμότητα) για την προκήρυξη του νέου “Εξοικονομώ”.
 • Στις αρχές Φλεβάρη, σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει ότι είναι θέμα εβδομάδων η προκήρυξη του προγράμματος.
 • Στις αρχές Μαρτίου, απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή, ο Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει ότι το νέο πρόγραμμα αναμένεται μέσα σε δύο μήνες, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης βάζει ως χρονοδιάγραμμα το πρώτο εξάμηνο του 2017.
 • Σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη στο τέλος Μαρτίου 2017 αναφέρει ότι το νέο “Εξοικονομώ” θα τρέξει εντός του δευτέρου τριμήνου του 2017.
 • Στις αρχές Απριλίου ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ προανήγγειλε έναρξη του νέου “Εξοικονομώ” (που θα “περάσει” μέσα από το ΕΤΕΑΝ) “τον επόμενο μήνα”.

Παρά όλες αυτές τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης επισήμως δεν έχουν δημοσιευθεί ούτε οι απαραίτητες μελέτες ούτε υπάρχει καν προδημοσίευση του προγράμματος. Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι ίσως η κυβέρνηση αυτή τη φορά ανακοινώσει επίσημα μέσα στο πρώτο εξάμηνο το νέο πρόγραμμα, αλλά λόγω της γραφειοκρατίας φοβούνται ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν στην αγορά πριν από το τέλος του έτους. Αυτό, αν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει τρία χαμένα χρόνια για την πραγματική οικονομία στα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, ασχέτως αν οι δείκτες των υπουργείων δείχνουν «απορρόφηση» πόρων με βάση τις υπογραφές προϋπολογισμών και δεσμεύσεων.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

 1. Πότε έχει σκοπό η κυβέρνηση να αφήσει τα λόγια και τις δηλώσεις για το νέο “Εξοικονομώ” και να περάσει σε έργα;
 2. Πότε θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος;
 3. Έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες που έχουν ανατεθεί στο ΚΑΠΕ και στο ΤΕΕ; Έχουν παραληφθεί τα αποτελέσματα; Έχουν πληρωθεί οι ανωτέρω δημόσιοι φορείς;
 4. Πότε θα δημοσιευτεί ο οδηγός του προγράμματος;
 5. Πότε θα ανακοινωθούν οι σχετικές προκηρύξεις;
 6. Ποιοι είναι οι πραγματικοί δείκτες απορρόφησης από το νέο ΕΣΠΑ στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι σήμερα;
 7. Ποιους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας έχει πετύχει η χώρα μέχρι σήμερα;
 8. Πότε αναμένει το υπουργείο να περάσει η χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία, ώστε να κινηθεί η τεχνική αγορά και να εξοικονομήσουν ενέργεια οι πολίτες και οι επιχειρήσεις;»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.