ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Επιχειρηματικές «κόντρες» καθυστερούν την αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ και την έναρξη του «Εξοικονομώ»

Στην αποκάλυψη ότι πίσω από τη διαρκή αναβολή της έναρξης του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» υποκρύπτονται αντιπαλότητες μεταξύ επιχειρηματικών φορέων και συμφερόντων προέβη, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα την κυκλική οικονομία που διεξήχθη στη βόρεια Ελλάδα, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλιας, σύμφωνα με δημοσίευμα του voria.gr

«Κατά τη δική μας εκτίμηση, γνωρίζοντας πράγματα μέσα στην αγορά, όπως παραδείγματος χάριν υφιστάμενες αντιπαλότητες μεταξύ επιχειρηματικών ομάδων στην ανάθεση για αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακή Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), η οποία είχε δοθεί πριν από 7-8 μήνες, είναι οι κύριες αιτίες για την καθυστέρηση του προγράμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Μπίλιας, ενώ παράλληλα διατύπωσε την απαισιόδοξη πρόβλεψη πως «το νέο “Εξοικονομώ” θα βρεθεί στα χέρια του υπουργείου στο τέλος Σεπτεμβρίου και, επομένως, θα προκηρυχθεί από το 2018».

Αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ έκανε λόγο για έναν τομέα που υστερεί η χώρα μας, αφού, όπως τόνισε, το κτηριακό δυναμικό της χώρας καταναλώνει το 40% της συνολικής δαπανώμενης ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων πρέπει να είναι το νέο πλάνο στη δόμηση, αφού η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος αποτελεί παράδειγμα πολλαπλού και πολύπλευρου οφέλους, ειδικά για μια ενεργειακά εξαρτημένη χώρα, όπως η Ελλάδα. «Από τον 1980 μέχρι και σήμερα μόλις το 3% των κτηρίων στη χώρα μας έχουν κατασκευαστεί με εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ» επεσήμανε.

Επιπλέον, ο Π. Μπίλιας χαρακτήρισε το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» ένα πρόγραμμα ζωογόνο και απαραίτητο για τον κλάδο των μηχανικών, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση «να ακουστεί επιτέλους ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα». Επανέλαβε δε ότι πριν από το 2018 δεν προβλέπει την εκκίνηση κανενός συναφούς προγράμματος με την εξοικονόμηση ενέργειας παρά τις καθησυχαστικές τοποθετήσεις του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή ότι το νέο πρόγραμμα θα προκηρυχθεί εντός του προσεχούς καλοκαιριού. «Τουλάχιστον 8 μήνες θα χρειαστούν για το νέο “Εξοικονομώ”» εκτίμησε.

Γιώργος Μυλωνάς: «Η καλύτερη επένδυση για ένα κράτος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του»

Ο πρόεδρος της ALUMIL Γιώργος Μυλωνάς

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ως ομιλητής και ο πρόεδρος/διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος τόνισε από την πλευρά του χαρακτηριστικά πως «η καλύτερη επένδυση για ένα κράτος, με τα μεγαλύτερα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή της μεταλλαγής της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτηριακού δυναμικού της χώρας, η ALUMIL πρωτοπορεί, καθώς σύμφωνα με τον Γ. Μυλωνά, θα συμμετάσχει μαζί με την ISOMAT και το EKETA σε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για την αποθήκευση ενέργειας στα κτήρια. Όπως ανέφερε, ο στόχος του προγράμματος είναι η αποταμίευση ενέργειας με σύστημα μπαταρίας σε κουφώματα, η οποία –όποτε καθίσταται αναγκαίο– θα μπορεί να αποδίδεται ξανά πίσω στον καταναλωτή για χρήση.

«Με τον τρόπο αυτό, η ενέργεια που θα αποθηκεύεται θα είναι συνεχώς διαθέσιμη, όποτε ζητηθεί» υπογράμμισε και στάθηκε ιδιαιτέρως στη συμβολή των οικοδομικών χρωμάτων, μέσω της βαφής, των σκελετών των κουφωμάτων, των νέων τεχνικών σκίασης και της χρήσης ειδικών προδιαγραφών υαλοπινάκων στην επίτευξη μέγιστης ενεργειακής εξοικονόμησης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL εξιστόρησε στο κοινό της εκδήλωσης τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία κατόρθωσε να αναλάβει το έργο με τα ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα στα κεντρικά γραφεία της Google, μέσω ενός διαγωνισμού με πολύ αυστηρές προδιαγραφές, αφού ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός επεδίωκε να θερμαίνει το κτήριό του αποκλειστικά και μόνο με τη θερμότητα που εκλυόταν από τους υπολογιστές και χωρίς καθόλου κατανάλωση ενέργειας. Πλέον, όπως σημείωσε, η σταθμισμένη εξοικονόμηση ενέργειας στο κτήριο της Google ανέρχεται στο 85%, με τη βελτίωση στα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας που οφειλόταν στα κουφώματα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 95%.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.