ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Παρόν το αλουμίνιο και στο νέο μοναδικό vintage μοντέλο της Rolls Royce, αξίας 12 εκατ. €

Μέχρι πριν από περίπου 50 χρόνια η κατασκευή ιδιαιτέρων αμαξωμάτων από εξειδικευμένες καροσερίες και με βάση γνωστά σπορ ή πολυτελή μοντέλα ήταν μια συνηθισμένη πρακτική, η οποία στην πορεία των χρόνων ατόνησε, και λόγω κόστους.

Ατόνησε μεν, αλλά δεν εξαφανίστηκε τελείως. Έτσι, κατά καιρούς βλέπουμε σποραδικές ειδικές κατασκευές για μεμονωμένους πελάτες, τις λεγόμενες «one-off», κυρίως από τη Ferrari, ενώ πριν από λίγες μέρες, στο Concorso d’ Eleganza της Villa d’ Este, στη λίμνη Como της Ιταλίας, η Rolls Royce παρουσίασε την εντυπωσιακή Phantom Sweptail.

Η συγκεκριμένη ιδιαίτερη κατασκευή είναι ειδική παραγγελία ενός φανατικού αγοραστή και συλλέκτη μοντέλων της μάρκας Rolls Royce και χρειάστηκε τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να ετοιμαστεί, ενώ το κόστος της ανέρχεται σχεδόν στα 12 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που της εξασφαλίζει αυτόματα τον τίτλο του πιο ακριβού καινούριου αυτοκινήτου που κυκλοφορεί στους δρόμους του πλανήτη. Για λόγους σύγκρισης αναφέρουμε πως η Phantom Sweptail είναι σχεδόν πέντε φορές πιο ακριβή από μια Bugatti Chiron.

Η επωνυμία «Sweptail» προέρχεται από τη χαρακτηριστική διαμόρφωση του πίσω μέρους της, που παραπέμπει άμεσα στα μοντέλα της Rolls Royce της δεκαετίας του 1920 και του 1930, καθώς επίσης στα σκάφη της εποχής εκείνης. Εξίσου χαρακτηριστική και η σχεδίαση της οροφής, η οποία είναι πανοραμική και αποκαλύπτει τη διαμόρφωση του πορτμπαγκάζ της διθέσιας Phantom –η τετραθέσια διάταξη απορρίφθηκε σχεδόν ευθύς εξαρχής, γιατί δεν ήταν συμβατή με την εξωτερική σχεδίαση– που είναι καλυμμένο με πανάκριβο ξύλο και θυμίζει ντεκ σκάφους.

Φυσικά, υπάρχει και ανάλογο, ειδικά σχεδιασμένο και, επίσης, πανάκριβο σετ αποσκευών, ενώ ο εσωτερικός διάκοσμος αποτελείται από επενδύσεις ξύλου Macassar, Ebony και Paldao, καθώς και από απίστευτης ποιότητας δέρματα. Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει ειδική θήκη για την αγαπημένη σαμπάνια του ιδιοκτήτη μαζί με δύο ποτήρια από κρύσταλλο, ενώ οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων και γενικά τα χειριστήρια έχουν περιοριστεί μόνο στα απολύτως απαραίτητα.

Αυτό οδήγησε τους ανθρώπους της Rolls Royce να θεωρούν πως η Sweptail έχει το πιο «καθαρό» σαλόνι που έχουν σχεδιάσει ποτέ, ενώ σε σχέση με τη στάνταρ Phantom υπάρχουν και επιμέρους εξωτερικές διαφοροποιήσεις πέρα από τη διαμόρφωση της οροφής και του πίσω μέρους.

Πιο σημαντική από αυτές η μεγαλύτερη και ακόμα πιο εμφατική μάσκα Pantheon, η οποία είναι κατασκευασμένη από μασίφ αλουμίνιο –με τον ίδιο τρόπο έχει κατασκευαστεί και ο αριθμός κυκλοφορίας στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου– ενώ ειδικής σχεδίασης είναι τόσο οι προβολείς όσο και οι προφυλακτήρες.

Για τον κινητήρα της πραγματικά σπέσιαλ Rolls Royce Phantom Sweptail δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό, οπότε θεωρούμε πως πρόκειται για τον κλασικό V8 των 6,75 λίτρων της μάρκας. Αν δεν έχουν γίνει και σε αυτόν βελτιώσεις, δεν θα ήταν σίγουρα θέμα χρημάτων.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.