ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Κίνα: Αύξηση της ζήτησης αλουμινίου 6% το 2018

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η Κίνα (ο μεγαλύτερος καταναλωτής αλουμινίου στον κόσμο) αναμένεται να καταγράψει αύξηση της ζήτησης αλουμίνιου περίπου 6% το 2018, στους 36,9 εκατ. τόνους (από 34,8 εκατ. τόνους).

Η Antaike αναφέρει στην έκθεσή της ότι η ζήτηση από εξειδικευμένες σύγχρονες τελικές αγορές, όπως οι βάσεις για φωτοβολταϊκα πάνελ, έχει αυξηθεί σημαντικά και έχει αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης από τις πιο παραδοσιακές αγορές (κατασκευές, μεταφορές κ.λπ.).

Τα στοιχεία της Antaike δείχνουν ότι η τοπική παραγωγή είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Για το πρώτο μισό του 2017, η προσφορά στην Κίνα άγγιξε τους 18,59 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 19,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η ζήτηση άγγιξε τους 17,5 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 9,6%.

Γενικότερα, το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, η κινεζική αγορά εμφάνισε πλεόνασμα της τάξης του 1,1 εκατ. τόνων, σε αντίθεση με το έλλειμμα των 440 χιλ. τόνων το ίδιο διάστημα το 2016.

Η Antaike εκτιμά ότι ο δραστικός περιορισμός της υψηλούς κόστους δυναμκότητας αλουμινίου στην αχανή ασιατική χώρα, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, θα «φρενάρουν» την εγχώρια  ζήτηση αλουμινίου.

Η παραγωγή αλουμινίου αναμένεται να φτάσει τους 38 εκατ. τόνους το 2018, εμφανίζοντας μικρότερη αύξηση κατά 5,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της Κίνας αναμένεται να αγγίξει τους 47 εκατ. τόνους το επερχόμενο έτος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button