ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Cosmos Aluminium: Στα 230 εκατ. ο τζίρος του 2023 μετά την απορρόφηση της ΕΤΕΜ

Δυσχερές το ευρωπαϊκό περιβάλλον για το αλουμίνιο, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Καντώνια, ενώ υπάρχει αρκετή κινητικότητα στην ελληνική αγορά.

Σε ενοποιημένο κύκλο εργασιών που άγγιξε τα 230 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2023 για την Cosmos Aluminium, υπολογίζοντας και την ΕΤΕΜ, την οποία απορρόφησε στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και συγκεκριμένα στις αρχές Απριλίου. Από πλευράς ποσοτήτων, ο όμιλος κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις ποσότητες των πωλούμενων προϊόντων κατά περίπου 10%.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Cosmos Aluminium, Γιάννη Καντώνια, οι δύο εταιρείες κινούνται αυτόνομα ως προς την εμπορική και παραγωγική δραστηριότητά τους, ενώ όπου κρίνεται απαραίτητο αναπτύσσονται συνέργειες. Κατά τα λεγόμενά του, η Cosmos Aluminium παραμένει αμιγώς εξωστρεφής επιχείρηση με σχεδόν το σύνολο της παραγωγής να διοχετεύεται στις εξαγωγές: «Πρόκειται για μία κατεύθυνση που συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και ενισχύσαμε μέσα από τις επενδύσεις που υλοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας μεγαλύτερες ποσότητες στους συνεργάτες μας στο εξωτερικό».

Σημειώνεται, ότι το προηγούμενο διάστημα η οικογένεια Καντώνια έθεσε σε εφαρμογή συνολικές επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ, ενώ στο εξής θα υλοποιούνται επιμέρους παρεμβάσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και μικρότερου βεληνεκούς επενδύσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.

Γιάννης Καντώνιας: “Η Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή μία αρκετά συγκροτημένη και υγιής αγορά, με αρκετή κινητικότητα”.

Σε ό,τι αφορά στην ΕΤΕΜ, ο κ. Καντώνιας επισημαίνει ότι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο εργοστάσιο, το οποίο εξυπηρετεί λύσεις αρχιτεκτονικών συστημάτων για την ελληνική και βαλκανική αγορά. «Είναι μία δραστηριότητα που αναπτύσσουμε παράλληλα με την Cosmos Aluminium, ενώ η ΕΤΕΜ διατηρεί αυτόνομη παρουσία στην αγορά ως brand. Επιδίωξή μας είναι να ενισχύσουμε την εταιρεία, δεδομένου διαθέτει ένα ισχυρό brand που τα προηγούμενα χρόνια είχε εμφανίσει σημάδια κόπωσης. Σε κάθε περίπτωση, όπου απαιτούνται συνέργειες μεταξύ Cosmos Aluminium και ΕΤΕΜ, τις κάνουμε πράξη», επισημαίνει ο κ. Καντώνιας.

Δυσχερές το ευρωπαϊκό περιβάλλον – Κινητικότητα στην Ελλάδα

Ως προς το τοπίο της αγοράς στην παρούσα χρονική στιγμή, ο κ. Καντώνιας επισημαίνει ότι το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι δυσχερές για την αγορά αλουμινίου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κρίσης που επικρατεί στη Γερμανία, η οποία εκδηλώνεται κυρίως στον τομέα του real estate. Πρόκειται για μία κατάσταση που έχει συνέπειες στη ζήτηση, ενώ προκαλεί πίεση στις τιμές, με βάση τα όσα αναφέρει ο επιχειρηματίας. «Ταυτόχρονα, η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει επιβαρύνει το μεταφορικό κόστος, προκαλώντας τεχνητή αύξηση των τιμών και της ζήτησης. Προκειμένου οι καταναλωτές στις χώρες της Ευρώπης να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη διαταραχή των μεταφορών και του ευρύτερου περιβάλλοντος, πραγματοποιούν μεγαλύτερες από τις αναγκαίες παραγγελίες. Το γεγονός αυτό μας έχει δώσει την δυνατότητα να αυξήσουμε τον όγκο των παραγγελιών μας».

Ο κ. Καντώνιας συμπληρώνει: «Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι μία αρκετά συγκροτημένη και υγιής αγορά, με αρκετή κινητικότητα. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία ειδικά για εμάς που ξεκινάμε την νέα εποχή της ΕΤΕΜ να μπορέσουμε να αναπτύξουμε όλες τις ιδέες και τα προγράμματα που έχουμε σε σταθερή βάση».

Πηγή: Build Bussias Media

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.