ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΣυνεντευξεις
Trending

Γ. Μεντζελόπουλος, Πρόεδρος Ε.Ε.Α.: Δεδομένη η συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας του κλάδου τα επόμενα χρόνια!

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, που εκλέχτηκε για τρίτη συνεχή θητεία, είναι αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς και αναλύει τα πεπραγμένα και τους στόχους της ΕΕΑ την επόμενη διετία.

Με αφορμή την τρίτη στη σειρά εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου (ΕΕΑ), ο κ. Γιώργος Μεντζελόπουλος παραχώρησε στο κορυφαίο κλαδικό περιοδικό “aluminium magazine” μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, όπου κάνει μεταξύ άλλων μία ανασκόπηση στα ζητήματα που επιλύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάζει τους στόχους της Ένωσης από εδώ και στο εξής και αναλύει τη δυναμικότητα και τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς και γενικότερα του κλάδου αλουμινίου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Μεντζελέπουλου στο “aluminium magazine”.

  • Για τρίτη συνεχόμενη διετία εκλεχθήκατε πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, σε μία χρονική στιγμή που ο ελληνικός κλάδος αλουμινίου εμφανίζεται ενδυναμωμένος όσο ποτέ άλλοτε και η ελληνική αγορά παρουσιάζει επιδόσεις σταθερής ανάπτυξης και προοπτικών. Ποιοι σημαντικοί στόχοι επετεύχθησαν στη μέχρι τώρα θητεία σας και ποιες είναι οι προτεραιότητες της ΕΑΑ για την επόμενη διετία;

Ο κλάδος μας προσπάθησε τα χρόνια της κρίσης να βρει και να αξιοποιήσει κάθε πιθανή προοπτική και ευκαιρία ανάπτυξης. Έπρεπε να βρούμε νέες αγορές και προϊόντα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, και τα καταφέραμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι Ελληνικές Επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν στο εξωτερικό και απέκτησαν εμπειρίες και δυναμική που σταδιακά χρησιμοποιούν και στην Ελληνική αγορά. Έχει δυναμική και υπάρχουν οι συνθήκες που εγγυώνται τη διατήρηση της αναπτυξιακής αυτής πορείας για τα επόμενα χρόνια

Στην ΕΕΑ καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια να έρθουμε πιο κοντά με την πολιτεία. Έγιναν σημαντικές αλλαγές, προσαρμογές και νέα προγράμματα αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, προβάλλοντας τη χρήση των εξαιρετικών προϊόντων μας. Οι παρεμβάσεις μας και οι προτάσεις μας βοήθησαν σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή.

Επαναφέραμε την κλαδική έκθεση, που τόσο είχε λείψει από την αγορά, με τρόπο απόλυτα πετυχημένο, γεγονός που αναγνωρίστηκε όχι μονό από τον κλάδο μας αλλά και από το σύνολο της αγοράς.

Αναδείξαμε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινίου, τον αθέμιτο ανταγωνισμό του κλάδου μας από τρίτες χώρες και ειδικά από τη γειτονική Τουρκία. Παρεμβάσεις που οδήγησαν σε ελέγχους, και όχι μόνο, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πλέον ο κλάδος στην Ευρώπη έχει γίνει πιο ευαίσθητος στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Προβάλλαμε ως Ένωση και οι εταιρείες μας ξεχωριστά, τα προτερήματα και τις ιδιότητες των προϊόντων μας, επανατοποθετώντας τα στην αγορά. Αναπτύξαμε τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών και κλαδικών φορέων με τρόπο που βελτίωσε την επικοινωνία και την ανταποδοτικότητα στα μέλη μας. Επεκτείναμε το έργο της πιστοποίησης σε νέες χώρες και εταιρείες βαφής και ανοδίωσης, επιβεβαιώνοντας την ηγετική μας θέση στα Βαλκάνια.

…Τα προϊόντα της ελληνικής βιομηχανίας αλουμινίου είναι αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό και αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις σημείο αναφοράς…

Κάναμε πράξη το όραμα πολλών ετών: Γίναμε φορέας πιστοποίησης προσώπων για τους κατασκευαστές, κάτι που ο κλάδος επιζητούσε επί χρόνια, καλύπτοντας ένα τεράστιο κενό. Ξεκινήσαμε και ήδη είμαστε στον 2ο κύκλο εξετάσεων για πιστοποίηση. Τα επόμενα δύο χρόνια, θέλουμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα της προηγούμενης περιόδου και να καρπωθούμε τα οφέλη των πολιτικών που αναπτύχθηκαν.

Πρέπει να προχωρήσει εντατικά η εφαρμογή των προγραμμάτων αναβάθμισης κτιρίων σε επιχειρήσεις και σε κτίρια του Δημοσίου. Είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα και η ποιότητα στον χώρο εργασίας.

Ο κλάδος θα έχει άρτια εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους κατασκευαστές, με τις γνώσεις που απαιτούνται για την περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό. Η επόμενη έκθεση, το 2025, πρέπει να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς. Πρέπει να προσελκύσουμε επισκέπτες από το εξωτερικό. Πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

  • Την χρονιά που πέρασε, είδαμε μία μικρή κάμψη των εξαγωγών. Πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;

Το να μπορείς να εξάγεις τα προϊόντα σου είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο. Πέραν των ιδιαιτεροτήτων και απαιτήσεων της κάθε αγοράς, έχεις να αντιμετωπίσεις και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην κάθε οικονομία. Είναι γεγονός, ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οικονομίες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (βασικές μας αγορές για εξαγωγές) έχουν υποστεί σημαντικές συνέπειες.

Κάποιες από αυτές είναι σε ύφεση ή στα όρια της ύφεσης. Το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε και στις χώρες αυτές σε επίπεδα πρωτόγνωρα με ότι είχαν στο παρελθόν. Ο υψηλός πληθωρισμός επηρέασε σίγουρα την κατανάλωση και το κόστος του χρήματος αυξήθηκε για όλους σημαντικά. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι οι χώρες αυτές δεν βίωσαν την κρίση της Ελλάδος της προηγούμενης δεκαετίας, αντιθέτως, κινήθηκαν κατά βάση σε σταθερά αναπτυξιακή πορεία.

Αυτοί είναι κατά την άποψή μου οι παράγοντες που επηρέασαν και μειώθηκαν οριακά οι εξαγωγές. Δεν συνδέονται με τη χώρα μας αλλά με τις συνθήκες στις χώρες προορισμού των προϊόντων μας.

  • Η ελληνική αγορά φαίνεται να αντιστέκεται στην ύφεση που παρατηρείται στην Ευρώπη. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η πορεία της στη συνέχεια;

Η εγχώρια αγορά, έχοντας μείνει αρκετά πίσω, λειτουργεί με μια εντελώς διαφορετική ταχύτητα από τις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αναπληρώνοντας τα μεγάλα κενά που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία. Έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό έλλειμα κατοικίας και ταυτόχρονα ανάγκη αναβάθμισης των παλαιότερων κατοικιών, καθώς και κρατικών ή εταιρικών κτιρίων γραφείων.

…Ο κλάδος θα έχει άρτια εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους κατασκευαστές, με τις γνώσεις που απαιτούνται για την περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό…

Η κανονικότητα στην οποία έχουμε εισέλθει και η προβολή της χώρας με θετικά μηνύματα από παντού, συνδράμει σημαντικά στην επέκταση της αναζήτησης εξοχικής κατοικίας από το εξωτερικό. Τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί, Ελληνικό, αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες κ.λπ. είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικά.

Νέα κτίρια γραφείων που δεν κατασκευάστηκαν σχεδόν καθόλου τα προηγούμενα χρόνια, αναπτύσσονται καθημερινά σε αρκετές περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων, προσπαθώντας να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες.

Συμπερασματικά, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις διατήρησης της αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελληνική αγορά για τα επόμενα χρόνια.

  • Πόσο ανταγωνιστική είναι σήμερα η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή;

Οι εταιρείες μας, τόσο στον πρωτογενή τομέα παραγωγής αλουμινίου, όσο και στον δευτερογενή τομέα, στην έλαση και τη διέλαση, έχουν σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή αγορά. Τα προϊόντα μας είναι αναγνωρίσιμα και  αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις σημείο αναφοράς. Άρα έχουμε ανταγωνιστική βιομηχανία και έχουμε θέση στις αγορές αυτές.

Επειδή όμως η ανταγωνιστικότητα δεν αφορά μόνο το προϊόν, την ποιότητα και την καινοτομία, τομείς που αναπτύσσουμε συνεχώς και με κάθε διαθέσιμο μέσο, αλλά φυσικά και το κόστος παραγωγής και διάθεσης, απαιτούνται και επιπλέον χαρακτηριστικά για να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Το κόστος της ενέργειας, είναι διαχρονικά μια από τις βασικές μας απαιτήσεις προς την πολιτεία. Πρέπει να βελτιωθεί και υπάρχουν πολλοί τρόποι. Οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να επενδύσουμε περαιτέρω και ζητούμε την επαναφορά τους.

…Η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου δημιουργεί συνεχώς περισσότερες σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, εξάγουμε δε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο…

Πρέπει να συνδεθούν οι ανάγκες της βιομηχανίας με τα πανεπιστήμια για να έχουμε νέα στελέχη σε θέσεις και τομείς που έχει ανάγκη η βιομηχανία. Πρέπει να μειωθεί περαιτέρω και γρήγορα το μη μισθολογικό κόστος.

Η Ελληνική Βιομηχανία αλουμινίου, είναι εδώ. Δημιουργεί συνεχώς περισσότερες σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Εξάγουμε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Δεν είμαστε όμως μόνοι μας και υπάρχουν κενά ανταγωνιστικότητας που δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Χρειαζόμαστε επιπλέον στήριξη για να διευρύνουμε τη συμβολή μας στο ΑΕΠ και κυρίως στις Ελληνικές εξαγωγές που την προηγούμενη χρονιά ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 5% του συνόλου των εξαγωγών μας.

Βιογραφικό

Ο κ. Γεώργιος Μεντζελόπουλος κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή στη Σωληνουργεία Κορίνθου και παράλληλα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ETEM GESTAMP Extrusions και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), με υψηλή εμπειρία σε Ανώτερες και Ανώτατες Διευθυντικές θέσεις για 28 χρόνια, σε κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο της Βιομηχανίας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.