ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Alcoa: Βλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αλουμινίου 4,25 – 5,25% για το 2018

Η οικονομική έκθεση της Alcoa για το τελευταίο τρίμηνο του 2017 συνοδεύεται από ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία και εκτιμήσεις για τον παγκόσμιο κλάδο αλουμινίου.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό  κολοσσό , η σχέση προσφοράς και ζήτησης θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις τιμές των μετάλλων χωρίς το αλουμίνιο να αποτελέσει εξαίρεση. Η αμερικανική εταιρεία αναφέρει ότι οι αγορές του βωξίτη και της αλουμίνας ήταν ισορροπημένες το 2017, ενώ ειδικά για το αλουμίνιο αναφέρει ότι η ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωση αύξηση της τάξης του 5% το περασμένο έτος.

Για το τρέχον έτος αναμένεται αύξηση της ζήτησης αλουμινίου 4,25 – 5,25%. Η ζήτηση εκτός Κίνας εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη το 2018 σε σύγκριση με το 2017.

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο αμερικανικός κολοσσός και για τις περικοπές παραγωγής της Κίνας, καθώς αναμένει το πλεόνασμα της αχανούς ασιατικής χώρας να μειωθεί το 2018 σε σύγκριση με το 2017. Είναι δεδομένο ότι το μεγάλο παραγωγικό πλεόνασμα της Κίνας είναι αυτό που έχει ωθήσει σε άνοδο τις εξαγωγές της χώρας.

Πάντως σε γενικές γραμμές, η Alcoa εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά αλουμινίου θα είναι ελλειμματική το 2018 χάρη στις περικοπές στην παραγωγή αλουμινίου της Κίνας.

Εκτιμήσεις Alcoa για την αγορά αλουμινίου
2017 Ισορροπημένη
2018 Ελλειμματική
Παγκόσμια (2018) -0,7 έως -0,3 έλλειμμα
Κίνα (2018) 1,5 έως 1,7 πλεόνασμα
Παγκόσμια πλην Κίνας (2018) -2,2 έως 2,0 έλλειμμα

Ο παράγοντας Κίνα

Το Πεκίνο έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο δράσης που αφορά στον περιορισμό της παραγωγής ενεργοβόρων μονάδων, μεταξύ των οποίων και αλουμινίου, με στόχο τον περιορισμό των ρύπων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η Alcoa εκτιμά ότι αυτή τη φορά η κινεζική κυβέρνηση έχει προσεγγίσει  με θέρμη το πρόβλημα και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε πραγματικές περικοπές.

Συγκρίνοντας τη φετινή χρονιά με την περσινή βλέπουμε ότι η παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση ωστόσο είναι εμφανής η επιβράδυνση της κινεζικής παραγωγής, ειδικότερα τους τελευταίους μήνες του 2017 (με εξαίρεση τον Δεκέμβριο).

Παρά τα σημάδια επιβράδυνσης, οι κινεζικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 4,5% σε ετήσια βάση το 2017. Η παραπάνω δυσαρμονία, σύμφωνα με πηγές, οφείλεται στο γεγονός ότι οι περικοπές στις όποιες έχει προχωρήσει η κινεζική βιομηχανία, αντισταθμίζονται από νέα δυναμικότητα που μπαίνει στο παιχνίδι από γεωγραφικές περιοχές της Κίνας που δεν δεσμεύονται από τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς του Πεκίνου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.