ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Ευελιξία και διαφάνεια τα ζητούμενα για το νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ»

Αρκετά από τα προβλήματα που εμφανίζει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» που αναμένεται να ξεκινήσει στις 8 Μαρτίου, ανέδειξε με επιστολή του στο ΥΠΕΝ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας. Ορμώμενοι από την επιστολή αυτή, παρατηρούμε και εμείς ότι παρότι υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι αυτή τη φορά το πρόγραμμα θα είχε την απαραίτητη ευελιξία ώστε οι αιτήσεις να αξιολογούνται ταχέως και οι εργασίες να ξεκινούν γρήγορα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, όπως φαίνεται.

Η γραφειοκρατία φαίνεται ότι καλά κρατεί στην Ελλάδα του 2018 και μοιραία θα οδηγήσει είτε σε ατονία του ενδιαφέροντος του κοινού είτε σε απόρριψη πολλών αρχικών αιτήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, μείζονος σημασίας θέμα είναι το γεγονός ότι μοναδικό κριτήριο όσον αφορά στην προτεραιότητα κάθε αίτησης είναι η ημερομηνία κατάθεσης ανεξάρτητα της εγκυρότητας των συνοδευτικών δικαιολογητικών.

Προαπαιτούμενα

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα πρέπει αρχικά να ελέγξει εάν είναι «επιλέξιμος Ωφελούμενος» και εάν η ιδιοκτησία του μπορεί να θεωρηθεί «επιλέξιμη Κατοικία» με βάση τα παρακάτω προαπαιτούμενα:

  • Το κτίριο είναι κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από το Ε1
  • Το φυσικό πρόσωπο έχει την κυριότητα (πλήρη ή ψιλή) ή επικαρπία
  • Το κτίριο υφίσταται νόμιμα (οικοδομική άδεια, τακτοποιημένες αυθαιρεσίες, πληρωμένα πρόστιμα)
  • Εκκαθάριση εκκρεμοτήτων στην φορολογική δήλωση (E1) και στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9)
  • Το κτίριο δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέο
  • Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • Συναίνεση των συνιδιοκτητών (αν υπάρχουν)
  • Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός παροχής στα E1 & E9)
  • Στην περίπτωση πολυκατοικίας θα πρέπει να υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης
  • Επιλογή χρηματοπιστωτικού οργανισμού στην περίπτωση δανείου

Ειδικά στην περίπτωση της νομιμότητας του κτιρίου ελλοχεύουν παγίδες που ενδεχομένως θα βγάλουν στο τέλος τους ιδιοκτήτες τους και «χρεωμένους» αν γίνουν λάθη και χρειάζεται η δέουσα προσοχή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες παντός είδους, που έχουν δηλωθεί με τους πέντε τελευταίους νόμους νομιμοποίησης αυθαιρέτων  από το 2009 έως σήμερα, πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο. Με δεδομένο ότι το σύνολο των ακινήτων της χώρας ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια ακίνητα, προκύπτει ότι πολλά εκατομμύρια ακίνητα που δεν έχουν υπαχθεί στους νόμους νομιμοποίησης αυθαιρέτων, δεν είναι απολύτως νόμιμα.

Έτσι, το νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» μπορεί να αποκαλύψει αυτές τις υπερβάσεις και οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες και μηχανικοί να έχουν συνέπειες, ενώ ταυτόχρονα να δεσμευτούν κονδύλια για περιπτώσεις που έγινε νωρίς η αίτηση αλλά τελικά δεν θα προχωρήσουν πότε ή θα καθυστερήσουν πάρα πολύ λόγω των παρασπονδιών που θα φανούν στην πορεία.

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στο νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» πατήστε εδώ.

Σωτήρης Κρουστάλλης
sk@aluminium.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.