ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Γ. Μυλωνάς: Επιπτώσεις και στην Ευρώπη θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ!

Την πρόσφατη απόφαση του αμερικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών εισαγωγής των προϊόντων αλουμινίου στο 10% και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στις αγορές, σχολίασε ο επικεφαλής της ALUMIL, Γιώργος Μυλωνάς, με δηλώσεις του στον ιστότοπο Voria.gr. Για την ίδια την ALUMIL,  ο Γ. Μυλωνάς εκτιμά ότι σε αυτή τη φάση η εταιρία δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παρουσία της στην αγορά των ΗΠΑ, όπου συστηματικά κτίζει τη θέση της τα τελευταία χρόνια. Διότι από τα 17 εκατ. δολάρια των πωλήσεων της στις ΗΠΑ το 2017 μόνο το 1,2 εκατ. δολάρια ήταν η απευθείας εισαγωγή προφίλ αλουμινίου από την Ελλάδα με δασμούς που βρίσκονταν ήδη στο 5%.

Τα υπόλοιπα 15,8 εκατ. δολάρια της αξίας των πωλήσεων ήταν προϊόντα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ (made in USA), καθώς πήραν την οριστική τους μορφή στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής της ALUMIL στη χώρα. Ο διπλασιασμός λοιπόν των δασμών στο ποσό των 1,2 εκατ. δολ., που αποτελεί περίπου το 7% – 8% των πωλήσεων της εταιρίας στη συγκεκριμένη αγορά θεωρείται διαχειρίσιμο μέγεθος.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ALUMIL βάζει και μία άλλη ιδιαίτερη ενδιαφέρουσα διάσταση στο θέμα. Η αύξηση των δασμών εισαγωγής είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τις μεγάλες εταιρίες αλουμινίου κυρίως από την Ευρώπη, αλλά και από την Ασία που θα βρεθούν εκτός αμερικανικής αγοράς, αφού θα αναγκαστούν να πουλούν ακριβότερα, να στρέψουν το εμπορικό τους ενδιαφέρον στην ευρωπαϊκή αγορά.

Με άλλα λόγια, το ήδη ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον στη Γηραιά Ήπειρο για τα προϊόντα αλουμινίου θα γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό αν αυξηθούν τελικά οι δασμοί εισαγωγής στις ΗΠΑ. Η εντατικοποίηση του ανταγωνισμού είναι κάτι που αναπόφευκτα θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό (το πόσο θα φανεί στην πορεία) όλες τις ελληνικές εξωστρεφείς εταιρίες που εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.

Επομένως, εν αναμονή των οριστικών ανακοινώσεων του προέδρου Τραμπ, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως τελικά θα διαμορφωθεί το τοπίο στην ευρωπαϊκή αγορά που είναι μείζονος σημασίας για την εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.