ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Υπερδιπλασιάζονται τα χρήματα για το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ”

Κοινοποιήθηκε στη “Διαύγεια” η επίσημη πολυαναμενόμενη απόφαση Τροποποίησης της Πράξης «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ» με Κωδικό ΟΠΣ 5007782 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, επικυρώνοντας την προαναγγελθείσα αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού του προγράμματος “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II”.

Υπενθυμίζουμε πως το φυσικό αντικείμενο της πράξης που τροποποιήθηκε είναι η υλοποίηση παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών της χώρας, οι οποίες, αποδεδειγμένα, έχουν μικρή ενεργειακή απόδοση και ανήκουν σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλήρως με ίδια κεφάλαια την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους, συμβάλλοντας, έτσι, τόσο στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων της χώρας, αλλά και στην εξοικονόμηση κόστους που βαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Για την επίτευξη της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, τίθεται συγκεκριμένος ενεργειακός στόχος, ο οποίος επιτυγχάνεται μέσω των χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων. Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται με τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων των επιθεωρούμενων κατοικιών από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης, προβλέπεται η καταβολή ενίσχυσης, η οποία θα αφορά είτε την απευθείας επιχορήγηση του ωφελούμενου, είτε καταβολή επιχορήγησης σε συνδυασμό με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο. Η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων που θα εφαρμοστούν αναφορικά με την εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη καθώς και την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου.Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν μεταξύ άλλων, σε θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης κλπ. Επίσης, τίθεται συγκεκριμένος ενεργειακός στόχος, ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί μέσω των ως άνω παρεμβάσεων. Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου, διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων των κτιρίων από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν όσο και μετά την υλοποίησης των παρεμβάσεων.Οι τελικοί αποδέκτες της Δράσης θα είναι ιδιοκτήτες κατοικιών, νομίμως υφιστάμενων, φυσικά πρόσωπα, που επιθυμούν την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.

Η τροποποίηση της ανωτέρω πράξης έχει ως αντικείμενο:

  1. Την αύξηση του προϋπολογισμού της πράξης από τα 180.055.556€ στα 487.730.282€ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν περισσότερες αιτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων.
  2. Την τροποποίηση των ποσοστών επιλέξιμης δαπάνης ανά γεωγραφική περιφέρεια ώστε να συμβαδίζουν με τη χωροθέτηση των υποβληθεισών αιτήσεων
  3. Την αύξηση του προϋπολογισμού των υποέργων Νο 1 έως Νο 5 ώστε να καλύπτεται ο αιτούμενος προϋπολογισμός των αιτήσεων.
  4. Την μείωση του προϋπολογισμού του υποέργου Νο 8 που αφορά υπηρεσίες helpdesk για τη δράση
  5. Την αύξηση του προϋπολογισμού του υποέργου Νο 9 διότι αυξήθηκε ο αριθμός των αιτήσεων και κατ΄επέκταση ο προϋπολογισμός της πράξης που θα διαχειρισθεί ο σύμβουλος υποστήριξης.
  6. Την αύξηση του προϋπολογισμού του υποέργου Νο 12 προκειμένου να καλυφθεί τυχόν ενεργοποίηση δικαιωμάτων προαίρεσης.

Κατεβάστε την απόφαση τροποποίησης από εδώ.

Πηγή: B2Green

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.